BIST 10.025
DOLAR 35,21
EURO 36,75
ALTIN 2.964,19
HABER /  GÜNCEL  /  YEREL

Öğrencilere matematik desteği

Türkiye'nin çeşitli illerinden eğitim için Bursa'ya gelen gençler, gönüllü olarak köy çocuklarını sınavlara hazırlıyor.

Abone ol

Uludağ Üniversitesi öğrencileri örnek bir projeye imza attı. Türkiye'nin çeşitli illerinden eğitim için Bursa'ya gelen gençler, gönüllü olarak köy çocuklarını sınavlara hazırlıyor. Hafta sonları akranları tatil yaparken köy köy dolaşan üniversiteli gençler, dershaneye gitme imkanı olmayan çocuklara matematik ve geometri dersi veriyor. Sevecen tavırlarıyla köylülerin gönlünde taht kuran gençler, şehirlerarası dostluğun da artmasına vesile oluyor.

Uludağ Üniversitesi Matematik Topluluğu (UMAT) üyesi Diyarbakır, Gaziantep, Batman, Bursa, Balıkesir, Tekirdağ, Edirne, Kars, Hakkarili gençler, köy çocuklarının eğitimi için örnek bir projeyi hayata geçirdi. Fedakâr üniversiteliler, 'UMAT ile gülümseyen Gelecek' adını verdikleri projeyle Bursa'nın Keles ilçesine bağlı dağ köylerindeki ilköğretim okulu öğrencilere ücretsiz matematik ve geometri dersi anlatıyor. Hafta sonlarında Keles ilçe merkeziyle Epçeler, Pınarcık, Dağdibi, Sorgun ve Baraklı köylerine giden gençler, öğrencilerin ufkunu da açtı.
UMAT Danışmanı Doç. Dr. Ahmet Tekcan, hafta sonlarında dağ köylerindeki 6, 7 ve 8'inci sınıf öğrencilerine gönüllü olarak ders verdiklerini kaydetti.

UMAT üyesi 85 öğrencinin katıldığı proje kapsamında 4 merkezde eğitim verdiklerini anlatan Tekcan, "Öğrencilerimiz böyle bir projeyle geldiklerinde çok mutlu olduk. Sadece bir köyde başlamıştık. Ancak şimdi üç köy ve Keles'te ders veriyoruz. 250 öğrenciye matematik ve geometri dersi anlatıyoruz. Önümüzdeki sene fizik, kimya ve biyoloji dersleri de vermeyi planlıyoruz. Çünkü o bölgede çocukların daha fazla okumasını istiyoruz. Öğrencilerin hem okullarındaki derslerine takviye yapmış oluyoruz hem de onları SBS'ye hazırlıyoruz." diyor. Doç. Dr. Tekcan, projede görev yapmak için 90 öğrencinin de kendilerine müracaat ettiğini kaydediyor.

UMAT Başkanı ve matematik bölümü 3. sınıf öğrencisi Birce Aydın ise, okumak istemelerine rağmen imkân bulamayan çocuklar için yollara düştüklerini dile getiriyor. Aydın, bir köy okuluna yardım yapmakla başlayan projenin, kısa sürede bu aşamaya geldiğine işaret ediyor. Matematik bölümü öğrencileri olarak amaçlarının çocuklara hem matematik ve geometri derslerini sevdirmek olduğunu vurgulayan Aydın, projeyle 15 haftalık sürede 720 saat ders vereceklerini kaydediyor.

"HAFTA SONLARI BİZ DE GEZMEYİ BİLİRDİK"

Projeye gönüllü olarak katılan Tülin Yıldızhan, yurdun dört bir yanından hatta Suriye'den gelen akranlarıyla bir arada bulunmaktan mutlu olduğunu anlatıyor.

Meltem Esra Özbek ise davranışlarıyla bütün öğrencilere örnek oldukları kanaatinde. Suriyeli Selin Yosef de, "Onlara yardım için buradayız. Hafta sonlarımız boştu. Arkadaşlarımız bize 'başka işiniz yok mu' diye takılıyor. Ancak buradaki okumak isteyen çok zeki çocuklar var." ifadesini kullanıyor. Gezmeyi herkesin becerebildiğini ancak böyle bir projede herkesin yer almayacağına dikkat çeken Burhan Eraşık da, kurs sonrası öğrencilerin başarısının arttığını belirtiyor.

"ÖNCEDEN DERSTEN KAÇARDIK, ŞİMDİ BAŞARIMIZ ARTTI"

Kursu katılan Pınarcık Dağdibi İlköğretim Okulu 6/A sınıfı öğrencisi Raziye Özdemir, matematik derslerinin çok eğlenceli geçtiğini söylüyor. "Abla ve ağabeylerimiz rahatlarını bozup buraya kadar geliyorlar." Diyen Özdemir, proje sayesinde kendilerine güvenlerinin arttığını vurguluyor.

Öğrenci velilerinden Arif Arslan da, kursun başlamasıyla birlikte oğlu Samet'in derslere karşı tutumunun değiştiğini vurguluyor: "Önceden tarlaya gitmek için can atardı, şimdilerde hafta sonlarını iple çekiyor." Pınarcık İlköğretim Okulu Müdürü Bekir Adiloğlu ise kursa giden öğrencilerinin derslerde daha aktif olduğunu belirtiyor.