Erciyes Üniversitesi (ERÜ) Seyrani Ziraat Fakültesi öğrencileri, elma bahçesinde uygulamalı eğitim yaptı.
Abone olÜreticilerin bilgilendirilmesi ve yerinde uygulama yapmak üzere Erciyes Üniversitesi (ERÜ) Seyrani Ziraat Fakültesi öğrencileri, Develi İlçesi Yazıbaşı köyüne örnek bodur elma bahçesi yapan 22. Dönem İstanbul milletvekili Perihan Yılmaz'a ait 7 bin 500 bodur elma fidanının bulunduğu bahçede elle seyreltme uygulaması yaptı.
Bilinçli ve teknik uygulamalı meyvecilikte elle seyreltmenin önemine dikkat çeken Ziraat Yüksek Mühendisi Remzi Ruşen Ayan, elmalarda çiçek ve meyve oluşumunun huzmeler şeklinde olduğunu kaydetti.
Ayan, "Her huzmede 5 çiçek vardır. Uygun şartlarda bu 5 çiçeğin 5'i de meyveye dönüşebilir. Elle seyreltmede normal şartlarda bir huzmedeki 5 meyvenin ortada bulunan 'Kral Meyve' dışındakilerin hepsi koparılır.
Ancak çok kuvvetli eşeysiz gelişme göstermesi şartıyla Starking Delicious, Golden Delicious gibi elmalarda huzmede bir yerine iki meyvede bırakılabilir. Halen en çok kullanılan ve en bodur anaç niteliğindeki M 9 anacı üzerine aşılı Starking Delicious, Golden Delicious ve Granny Smith gibi çeşitlerden oluşmuş çok bodur ağaçlarda seyreltmenin dozunu biraz daha arttırmak gerekir.
Bu durumdaki bahçelerde gelişme verim ilişkisi etkili olup, bir meyveye 40 yaprak düşecek şekilde aradaki bazı huzmedeki meyvelerin tamamı seyreltilebilir" şeklinde konuştu.
Öğrenciler, Fakültede öğrendikleri bilgileri üreticilerle paylaşma ve yerinde yapmış oldukları uygulamalar sayesinde bilgi ve becerilerini artırdıklarını beyan ettiler.