BIST 9.395
DOLAR 34,58
EURO 36,66
ALTIN 2.904,37
HABER /  GÜNCEL  /  EĞİTİM

Öğrenciler TVde ne izler?

MEB tarafından yapılan araştırmada, öğrencilerin yüzde 86.3'ünün televizyon izlemeyi sevdiği ortaya çıktı.

Abone ol

Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) tarafından ilk ve orta öğretim kurumlarında yapılan araştırmada, öğrencilerin yüzde 86.3'ünün televizyon izlemeyi sevdiği ortaya çıktı.

MEB'in öğrencilerinin televizyon izleme alışkanlıklarıyla ilgili Ankara, İstanbul, İzmir, Eskişehir, Hatay, Gümüşhane, Edirne, Mersin, Hakkari, Ordu, Kütahya ve Şırnak'ta yaptığı araştırmaya, 12-18 yaş grubundan 960 öğrenci katıldı.

Araştırma sonuçlarına göre, öğrencilerin yüzde 35.9'unun evinde 2 televizyon bulunurken, yüzde 51.9'u yayınları dijital anten aracılığıyla izliyor.

Öğrencilerin yarısı günde 1-3 saat arasında TV izlediğini belirtirken; yüzde 7.3'ü hafta içi, yüzde 22.6'sı hafta sonu günde 4-6 saat televizyon seyrediyor.

Yüzde 58.3'ü müzik, yüzde 56.1'i dizi, 53.3'ü haber, yüzde 31,2'si ise şiddet içeren aksiyon filmlerini tercih ettiklerini belirten öğrencilerin aileleri ise en çok haber, dizi ve spor programlarını izliyor.

Ailelerin yarıya yakını çocuklarını TV izleme süresi konusunda yönlendiriyor, program seçimi konusunda çocuklarına yol gösteren ailelerin oranı ise yüzde 22.8.

Araştırmaya katılan öğrencilerin yüzde 45.6'sı TV'nin şiddete eğilimi artırdığına, yüzde 33.9'u aile içi sohbeti engellediğine, yüzde 30.8'i aile içi tartışmalara neden olduğuna, yüzde 28'i bilinçsiz tüketime neden olduğuna, yüzde 25.4'ü ise bencilliği ve rekabet duygusunu artırdığına inanıyor.

Katılımcı öğrenciler, magazin, kadın ve sabah programlarıyla cinsellik ve şiddet içeren programların, Türk aile yapısına zarar verdiğini; belgesel, haber ve tartışma, yarışma ve yardım programlarının ise katkıda bulunduğunu düşünüyor.

Öğrencilerin yarıya yakını televizyon programlarını "inandırıcı" ve "güvenilir" bulurken, büyük bir çoğunluğu programları "çocukların yaşantılarıyla ilgili" ve "gerçek hayata uygun" görüyor.

Anketi yanıtlayanların yarıdan fazlası, "TV programlarının okuldan soğuttuğunu" düşünürken, yüzde 22.7'si ise bu görüşe katılmıyor. TV'nin çocukların gelişiminde etkili olduğuna inanan öğrencilerin oranı ise yüzde 61.9.

Magazin programlarının gençlere yaşantı ve beklenti açısından zarar verdiğine inanan öğrenciler, evde TV izlerken şiddet ve korku içeren bazı sahnelere müdahale edilmesini de doğru buluyor.

Televizyonun gençleri ailelerinden bağımsız yaşamaya ve davranmaya yönelttiğine inanan öğrencilerin oranı ise yüzde 59.