BIST 9.745
DOLAR 35,21
EURO 36,82
ALTIN 2.979,90
HABER /  GÜNCEL

Öğrenciler sömestr tatiline dikkat bunları yapın

Yaklaşık 18 milyon öğrenci ve 900 bin öğretmen, bu cuma günü yarıyıl tatiline giriyor. İki hafta boyunca okuldan ayrı kalacak öğrencilerin bu sürede tatil rehavetine kapılmaması gerekiyor.

Abone ol

Milli Eğitim Bakanlığı'nın (MEB) çalışma takvimine göre, birinci kanaat dönemi 22 Ocak 2016 Cuma günü sona erecek. Yarıyıl tatili, 25 Ocak-5 Şubat 2016'da yapılacak. İkinci kanaat dönemi, 8 Şubat 2016 Pazartesi günü başlayacak ve 17 Haziran 2016 Cuma günü sona erecek. 2016-2017 eğitim ve öğretim yılı ise 19 Eylül 2016 Pazartesi günü başlayacak.

Uzmanlar, öğrencilerin dört gözle beklediği yarıyıl tatilini verimli geçirmenin yollarını anlattı. Eğitim Uzmanı Murat Aydın, tatilin öğrenciler için sadece dinlenme, eğlenme, televizyon ve bilgisayar başında zaman geçirme ve olarak düşünülmemesi gerektiğini belirtti. Sömestr tatilinin yeni eğitim dönemine hazırlanmak ve geçmiş dönemi gözden geçirmek için çok önemli bir fırsat olduğunu dile getiren Aydın, "boş zaman" olarak adlandırılan bu tatilin aynı zamanda kişilik gelişimi, bilgi, beceri ve hobi edinme için fırsat oluşturduğunu söyledi.

15 GÜNLÜK SÖMESTR PLANI

15 günlük tatilin en iyi şekilde değerlendirmesi gerektiğini anlatan Aydın, bunun için de mutlaka planlı ve programlı çalışılması gerektiğinin altını çizdi.

Her öğrencinin öncelikli olarak kendi durumuna uygun bir plan yapması tavsiyesinde bulunan Aydın, "Birinci dönem neler halledildi, neler eksik kaldı. Günü, haftayı ve 15 günlük zamanı planlamalı. Bu dönem içerisinde hem konu tekrarları olmalı hem de soru çözümleri olmalıdır. Aynı zamanda eksiği çok fazla olmayan öğrenciler de ortalama 1-2 deneme sınavı çözebilirler" dedi.

EKSİKLERİNİZİ GİDERİN

Aydın, yapılan araştırmalara göre, insanların öğrendiklerinin yüzde 75'ini bir haftada, yüzde 66'sını bir günde, yüzde 54'ünü de bir saat içerisinde unuttuğunu vurgulayarak, "Unutmayı ortadan kaldırmanın en iyi ve en etkili yolu ise yapılacak tekrarlardır. Özellikle geçmiş konulardan çok fazla hata yapan öğrenciler genel tekrar çalışmalarına ağırlık vermelidir. Eksik konularınızı öncelikle tespit edin ve gün gün planlayın, her güne konu yerleştirin ve onları mutlaka halledin. Bu planlama, sizi hem akademik hem de psikolojik olarak rahatlatacaktır. Konuları planınıza yerleştirirken de en çok hata yaptığınız konular olmasına dikkat edin. Çünkü ilerleyen zamanlarda bu kadar uzun süreli bir tatil döneminiz olmayacaktır" ifadelerini kullandı.

SORU ÇÖZÜMLERİ YAPIN

Konu tekrarı yapmanın soru çözmek kadar önemli olduğunu belirten Aydın, "Çünkü yaptığımız çalışmaları ne kadar kavradığımızı ancak çözdüğümüz soru aracılığı ile aldığımız dönütlerden görebiliriz. Her güne belli bir soru çözümü sayısı koymayı unutmayın. Çözeceğiniz soru sayısı o gün yapacağınız çalışmalara göre değişebilir. Konu ağırlıklı çalışma yaptığınız bir günde çok fazla soru çözemeyebilirsiniz ama yine de en azından o günkü konuyu ne kadar öğrendiğimizi görmemiz açısından belli oranda soru çözüm çalışması yapmalıyız" şeklinde konuştu.

DENEME SINAVLARI ÇÖZÜN

Yarı yıl tatilinde yapılacak bir diğer çalışmanın "deneme sınavları çözmek" olduğunu dile getiren Aydın, şöyle devam etti:

"Her ne kadar konuların tamamı bitmemiş olsa da en azından ders ders deneme sınavı çözümleri yapabilirsiniz. Diyelim ki Türkçe dersini büyük oranda hallettiniz; 40'ar soruluk hazırlanmış Türkçe dersi denemeleri çözebilirsiniz. Ve mutlaka bunu yaparken de süre çalışması yapın. 40 Türkçe sorusunu eğer ilk başta 60 dakikada çözebiliyorsanız daha sonraki hedefiniz mümkünse birkaç dakika daha az sürede çözebilmek olsun."

TATİL VE HOBİ PLANI YAPIN

Aydın, tatilin kesinlikle sadece ders çalışmak anlamına gelmediğini ifade ederek, "Birkaç gününüzü de tatil, dinlenme ve hobileriniz için ayırmalısınız. Sadece ders çalışmakla geçirilecek bir tatil dönemi deşarj olmanızı ve dinlenmenizi engelleyecektir. Bu yüzden, planlarınız içinde kendinize ayıracağınız özel zamanlar da olmalıdır. Kitap okumak, televizyon izlemek, internette sörf yapmak ta planlarınızın içerisinde olabilir, en önemlisi neye ne kadar zaman ayıracağınızdır" dedi.

Eğitim uzmanlığının yanı sıra öğrenci koçluğuyla tanınan Murat Aydın, "İlk dönemi verimli geçiremedim" diyen öğrencilere şu tavsiyelerde bulundu:

"Eğer 'benim ilk dönemim çok iyi geçmedi', 'çok çalışamadım' ve 'eksiklerim fazla' diyorsanız, bu yarıyıl tatili sizler için de büyük fırsat. Ama öncelikli olarak buna karar vermeniz ve inanmanız gerekir. Spor Toto Süper Lig'in 2009-2010 sezonunda goller en çok 76. ve 90. dakikalar arasında atılmış. Şimdi siz cevap verin kendi sorduğunuz soruya maç bitti ve siz soyunma odasına mı gidiyorsunuz yoksa maç halen devam ediyor ve üstelik gol atacağınız çok dakikalar mı var? Sanırım mağlup olmuş bir futbol takımı hocası ya da oyuncularının kullandığı klasik bir yorum olan 'artık önümüzdeki maçlara bakacağız' demeyi kimse istemez."

YARIYIL TATİLİ İÇİN 10 ALTIN KURAL

"Şimdi yapacağınız tek şey geçmişi bırakıp önünüze bakmak, yürümek değil koşmak olmalı" diye konuşan Aydın, öğrencilere yarıyıl tatilinde uymaları için belirlediği 10 altın kuralı şöyle sıraladı:

"Öncelikli olarak bir yarıyıl tatil planı yapın. Bildiğiniz konuların üzerinden geçerek tekrar yapın. Eksik konularınızı halledin. Soru çözerek konu pekiştirmeleri yapın. Deneme sınavları çözün. Kitap okuyun. Yeni dönem için yeni hedefler belirleyin. Kendinize, hobilerinize ve keyif aldığınız şeylere zaman ayırın. Ailenize ve arkadaşlarınıza zaman ayırın. Sosyal ve kültürel faaliyetlere zaman ayırın."