BIST 9.864
DOLAR 35,07
EURO 36,64
ALTIN 2.954,06
HABER /  GÜNCEL

Öğrenciler korsan balo kıskacında

İlk ve orta öğretim kurumlarında yılsonu yaklaşırken, mezuniyet eğlencelerini ranta çevirmek isteyenler okul önlerinde adeta öğrenci avına başladı...

Abone ol

Okul idarelerinden ve aile birliklerinden habersiz balolar tertip eden bazı kişiler, anlaştıkları öğrencilerle organize çalışıyor. Sınıflarındaki arkadaşlarını baloya katılması için ikna eden öğrencilerden para almayan organizatörler, gelen istekler doğrultusunda program çeşitliliği sağlıyor.

Aynı kişiler, sanal ortamda da farklı alternatif balo programları düzenliyor. Bunlardan en çok tercih edileni, denetimlerin yapılamadığı tekne organizasyonları. Eğitimciler, ailelere çağrıda bulunuyor: 'Çocuklarınıza sahip çıkın.'

Zaman'ın haberine göre; Milli Eğitim Bakanlığı'nın gönderdiği mezuniyet törenlerinin aşırıya kaçmadan toplumun ahlaki yapısına uygun düzenlenmesi talimatını dikkate alan Ankara, İstanbul ve Bursa Milli Eğitim müdürleri, okul müdürlüklerini uyardı. Ankara Milli Eğitim Müdürü Kamil Aydoğan, mezuniyet etkinliklerinin okul tarafından organize edilip velilerin aşırı yükten korunmasını istedi. İstanbul İl Milli Eğitim Müdürü Muammer Yıldız imzasıyla yayınlanan 'Okul Öğrenci Güvenliği ve Yıl Sonu Faaliyetleri' uyarı yazısında ise "5 yıldızlı oteller yerine okul bahçelerini tercih edin. Velileri sıkıntıya sokmayın. Törenler müdürlerin bilgi, denetim, gözetiminde yapılıp toplumun ahlak anlayışı, gelenek ve göreneklerine uygun olmalı" uyarısı yapıldı. Bursa Milli Eğitim Müdürü Atilla Gülsar da, yılsonu eğlencelerinin okul bahçelerinde yapılmasını istedi.

SANAL ORTAM BALO İLANLARIYLA DOLU

Memur Sen'e bağlı Eğitim Bir-Sen Genel Sekreteri Ahmet Özer, otellerde ve teknelerde yapılan mezuniyet gecelerinin pedagojik olmadığı gibi, ailelere de büyük yük getirdiğini ifade ediyor. Okulda kutlama yapılmasının daha doğru olacağına dikkat çeken Özer, "Mezun öğrencilere güzel mesaj verip, yeni hayatlarında başarılar dilemek, gelecek kuşaklara güzel örnek olacak programda sakınca yok. Ama mezuniyet gecelerini sadece çalgılı, çengili bir eğlence olarak algılamak çok yanlış olur." diye konuşuyor. Eğitim-Sen Genel Başkanı Ünsan Yıldız da, "Ülkemizde bu tür abartılan birçok kutlama var. Her şey usulüne göre yapılmalı." dedi.

Okulların kapanmasına kısa bir süre kala vitrinlerde ve sanal ortamda balo ilanları arttı. Şirketler öğrencilerin ekonomik durumlarına göre farklı alternatifler sunuyor. İnternette ise daha çok 'teknede balo' ilanları mevcut. Reklamlarda balo programı yemek, müzik ve alkolsüz içki olarak belirtiliyor. Ancak bedeli ödenirse alkollü içecekler ve oryantal temin edilebileceği not olarak düşülüyor. Teknelerde kişi başı ücret (grup bulmak kaydıyla) 30 liradan başlıyor, talebe göre fiyat artıyor. Lokanta ve restoranlarda 20-100, otellerde ise 60-150 lirayı gözden çıkarmak gerekiyor. Buralarda da yemek, müzik ve alkolsüz içki fiks menü. Alkol, oryantal ve diğer istekler talebe göre karşılanıyor. Polis ise bu tür eğlencelere karşı aileleri uyarıyor.

Çocukların arkadaş ortamından çabuk etkilendiğine dikkat çeken emniyet yetkilileri, hayatında hiç alkol kullanmayanların bile bu tür organizasyonlarda içki içebileceğine işaret ediyor. Geçtiğimiz yıl teknelerde düzenlenen bazı eğlencelerde çocukların içki kullandığının ortaya çıkması üzerine İstanbul Emniyet Müdürlüğü bazı tedbirler almıştı. Zaman'da yayınlanan 'Liseliler tekne partisinde alkol komasına girdi' başlıklı haber ve fotoğraflar üzerine harekete geçen polis özellikle Haliç, İstanbul Boğazı ve Marmara'daki adaların bazı kısımlarında denetimleri artırmış, mezuniyet partilerinin yapıldığı tekneleri sıkı takibe almıştı.

Öğrencilerin psikolojisi bozulur

Uludağ Üniversitesi Eğitim Bilimlerini Bölüm Başkanı, Rehberlik ve Psikolojik Danışmanı Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Sırrı Akbaba, bu programlarda çıtanın iyi ayarlanması gerektiğini vurguluyor. Ekonomik gerekçelerle törene katılamayan öğrenciler olduğuna dikkat çeken Akbaba, "Bu kutlamalar astronomik rakamlara ulaşırsa o zaman sıkıntı doğurur. Bu durum bazı öğrencilerin boynunun bükük kalmasına yol açabilir." uyarısı yapıyor. Etkinlikleri yasaklamanın çözüm olmadığına işaret eden Akbaba, şunları söylüyor: "Önemli olan dozunun iyi ayarlanması ve kültürümüz ile bezenmesidir. Avrupai tarzda bir balo şekline dönüştürülmemeli. Özellikle son zamanlarda Anneler Günü, Babalar Günü, Sevgililer Günü gibi yeni âdetler çıktı. Bunlar bir tür tüketim çılgınlığı. Küreselleşmenin getirdiği durumlardan biri. Bunu yasaklamak yerine kendi kültürümüzle bu rüzgârının önüne geçebiliriz."

Balo fiyatları el yakıyor

Mezuniyet baloları öğrencilere verdiği zararın yanında ailelere de büyük yük getiriyor. Ekonomik gücü iyi olan öğrenciler oteller ve tekneleri tercih ediyor. Düğün salonları, lokaller ve restoranlar ise alternatif mekanlar. Okul bahçesinde yapmanın maliyeti de azımsanmayacak derecede. Mezuniyet törenlerinin olmazsa olmazı kep ve cübbenin fiyatı 50 liradan başlıyor. Kiralanırsa fiyat 20 TL'ye düşüyor. Öğrenci, törende gece kıyafeti veya takım elbise giyecekse maliyeti 100-500 lira arasında değişiyor. Ayakkabı 50-250 TL arasında. Farklılık olsun diye halk oyunları kıyafetiyle geceye katılmak isteyenlere kiralama alternatifi mevcut, 20 liradan başlayıp 100 liraya kadar değişiyor. Satın almak isterseniz 90 TL'den başlayıp 2 bin TL'ye kadar varan faturayı kabullenmeniz gerekiyor. Animasyon giysileri ise 20 TL'den kiralanabiliyor. Kiralanan elbiseler programdan bir gün önce alınıp ertesi gün teslim ediliyor.