BIST 9.390
DOLAR 34,44
EURO 36,37
ALTIN 2.837,16
HABER /  GÜNCEL  /  EĞİTİM

Öğrenciler kontenjanlara dikkat!

Uzmanlar, öğrencileri öğrenim görmek istediğini yükseköğretim programlarının tercih listesindeki sırasını belirlerken çok dikkatli davranmaları gerektiği noktasında uyardı.

Abone ol

Bazen hayat tercihlerden ibaret gibi gelir insanlara. Gerçekten de öyledir. Her adımımızı, yaşadığımız olayların gidişatını, mutluluğumuzu ve üzüntülerimizi çoğu zaman farkında olmadan tercihlerimiz belirler. Gençler için de önemli bir tercih zamanındayız. İstanbul Şişli Meslek Yüksekokulu uzmanları, öğrencileri öğrenim görmek istediğini yükseköğretim programlarının tercih listendeki sırasını belirlerken çok dikkatli davranmaları gerektiği noktasında uyardı.

Tercih yapacağınız tabloları dikkatlice inceleyiniz. Kontenjanlara çok dikkat ediniz.

%60 Sınavsız Geçiş Kontenjanı (SGK), %40 YGS Kontenjanı bulunmaktadır. İlgili alanda sınavsız geçiş hakkı bulunan adayların, tercihlerine göre Tablo 3'te yer alan programlara yerleştirilmesi yapılırken önce ilgili programın sınavsız geçiş kontenjanına (SGK) yerleştirmesi yapılacaktır. Bu adaylardan SGK kontenjanına yerleşemeyenlerin, ilgili YGS puanlarının yeterli olması halinde YGS puanı ile alan kontenjanına (YGSK) yerleştirmesi yapılacaktır.

İlgili alanda sınavsız geçiş hakkı olmayan adaylar, Tablo 3'te yer alan programların sınavsız geçiş kontenjanına (SGK) yerleştirilmezler. Bu adaylar, YGS puanları ile bu programların sadece YGSK kontenjanına yerleştirilirler.

Tablo 3’te; hem SGK hem de YGSK kontenjanı bulunan programlar ile sadece SGK kontenjanı bulunan programlarda boş kalan kontenjan, talep olması halinde diğer kontenjana aktarılacaktır. Sınavsız geçiş alanı olmadığı için sadece YGSK kontenjanı bulunan programlarda ise boş kalan kontenjan diğer kontenjana aktarılmayacaktır.

Okul türü, alan, yaş, sağlık, cinsiyet vb. bütün koşullarını tam olarak karşılayamadığınız programları tercih etmeyiniz.

Tercih ettiğiniz programların bazı koşullarını karşılayıp karşılamadığınız ÖSYM’ce kontrol edilmeyecektir. Örneğin, İlk ve Acil Yardımı programına getirilen özel koşul gereği; bu programa alınacak öğrencilerin, Üniversitelerin Tıp Fakültelerinden, sürücü belgesi almaya engel olmayan bir beden yapısı ve ruh sağlığına sahip olduklarını belgeleyen rapor almaları; kayıt tarihinde 17 yaşını tamamlamış olmaları; erkek öğrencilerde 1.65 m’den, kız öğrencilerde 1.60 m’den kısa olmamak, boy uzunluğunun santimetre olarak ifade edilen değerinin son iki rakamından en çok 5 fazla veya 15 noksan kilo ağırlığında olmak; kurtarma ve taşıma işlerinde iki kişilik bir ekipte çalışırken sedyedeki bir hastayı ekip arkadaşı ile birlikte taşıyabilecek beden ve fizik yeterliliğine sahip olmaları gerekmektedir.

Tercih etmek istediğiniz programdaki öğretim yabancı bir dilde yapılıyorsa, bu yabancı dilde belli bir yeterliğe ulaşmış olmanız gerekir. Yabancı dili yeterli olmayanlar öğrenimleri sırasında güçlüklerle karşılaşabilirler.

Tercihlerinizi yaparken kaydolmayı en çok istediğiniz programı en üst tercihinize, daha sonra istediğiniz programı ikinci tercihinize yazınız ve bütün tercihlerinizi bu şekilde sıralayınız.

Kendinize bir kez daha bu soruları sorun:

Listenizdeki programların bu kılavuzda "bakınız" olarak gösterilen ve giriş için aranan bütün koşullarını karşılıyor musunuz?

Listenizdeki programların kodlarını doğru yazdınız mı?

Listenizdeki programların sırası, gerçekten istek sıranıza uygun mu? Örneğin, beşinci tercihinize giriş hakkı kazanacak olsanız, "Keşke altıncı tercihimi kazanmış olsaydım." demeyeceğinizden emin misiniz?

Bütün tercihleriniz için bu geçerli mi?