Kredi Yurtlar Kurumu tarafından öğrenim ve katkı kredi borçları yapılandırılan öğrenciler bir detay yüzünden icralık oldular.
Abone olKredi Yurtlar Kurumu yetkilileri internet sitelerinde borçlarla ilgili ödeme tarihlerini her ayın son günü olarak belirtirken, yasadaki düzenlemeyi gözden kaçıran öğrenciler 1 gün için Maliye'nin icra uygulaması ile karşı karşıya kalıyorlar.
Ödeme planlarında her ayın 30 ve 31. günleri son ödeme tarihi olup da sonrasındaki ilk iş günü ödese bile bütün taksit haklarından mahrum kaldığı gibi borç faiziyle birlikte Maliye tarafından toptan icra yoluyla tahsil ediliyor.
Üstelik bu çifte standartvari uygulama diğer Amme Alacakları'na uygulanmazken yalnız öğrenim ve katkı kredileri borçlularına uygulanıyor...
YASA NE GETİRDİ?
Öğrenim ve Katkı kredisi alıp geri ödemeyenler ve geciktirenler hakkında yeni yasal düzenleme 21 Temmuz 2009 tarihinde öğrenci borçları yapılandırıldı.
Borç yapılandırması sonucu, Kredi ve Yurtlar Kurumu’na başvuranlara 12-24-36 ay olmak üzere taksit imkanı ve gecikme faizlerinde indirim hakkı tanındı.
Bu haktan yararlanan öğrencileri, yeni çıkarılan yasadaki küçük ayrıntı mağdur ediyor.
5917 sayılı Bütçe Kanunlarında Yer Alan Bazı Hükümlerin İlgili Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelere Eklenmesi ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına İlişkin Kanun’un 15 inci maddesi ile 351 sayılı Yüksek Öğrenim Kredi ve Yurtlar Kurumu Kanununa eklenen geçici 4 üncü maddesinde yapılan değişikliklerle kredi borçları taksitlendirildi ve gecikme faizinde indirim imkânı sağlandı…
Yapılan düzenlemenin 7. maddesindeki ‘Taksitli Ödeme’ başlığı altında yer alan “ayın son iş günü mesai bitimine kadar ödenmesi” ifadesi binlerce öğrenciyi Maliye’lik etti.
Yasanın ilgili maddesinde “5917 sayılı Kanunun 15 inci maddesi ile 351 sayılı Kanuna eklenen geçici 4 üncü maddeden taksitli ödeme seçenlerinden birini tercih ederek yararlanmak isteyen borçluların tercih ettikleri seçeneğe göre borçları hesaplanacak ve ilk taksit başvuru tarihini takip eden aydan başlamak üzere aylık eşit taksitler halinde ödenecek tutarlar belirtilecektir…
Borçluların hesaplanan borçlarını ödeme planında belirlenen aylık eşit taksitler halinde ödemeleri halinde tercih ettikleri seçeneğe göre gecikme zamlarının belirli bir yüzdesinin tahsilinden vazgeçilecektir. Ödeme planlarında yer alan taksitlerin, ait olduğu ayın son iş günü mesai bitimine kadar ödenmesi gerekmektedir. Taksitli ödemeler T.C. Ziraat Bankası Şubelerinden kredi numarası belirtilmek suretiyle yapılacaktır” deniyordu.
Taksitlerin aksatılması durumunda da yasa 8. maddedeki “Taksitlerin süresinde ödenmemesi veya eksik ödenmesi halinde borçlu 5917 sayılı Kanunun 15 inci maddesi ile 351 sayılı Kanuna eklenen geçici 4 üncü madde hükümlerinden yararlanamayacaktır. Bu durumda olanlarla ilgili olarak gerekli takibatın yapılması için Kurum tarafından Maliye Bakanlığının ilgili birimlerine gerekli bildirimde bulunulacaktır” bu işlemleri öngörüyordu.
Kredi ve Yurtlar Kurumu’nda yer alan ödeme planlarında taksitler için son ödeme tarihi şubat hariç ayın son günleri 30 ve 31. günler olarak belirtiliyor.
En düşük 12 ay taksit ödeyen borçlunun 2010 yılındaki son ödeme tarihi Ocak, Şubat, Temmuz ve Ekim ayı ödemeleri hafta sonuna denk geliyor.
Yasadaki 7 ve 8. maddedeki ayrıntıları kaçırıp ödemeleri Kredi Yurtlar Kurumu sitesinden borçlarını takip eden öğrenciler hafta sonuna gelen ödemelerini sonraki ilk iş gününde gerçekleştirseler bile hakları elinden alınıyor.
Dosyalar KYK tarafından Maliye’ye gönderilerek ilgili birimler bilgilendiriliyor. Kredi Yurtlar Kurumu’ndan görüş aldığımız yetkili uygulama mağduru çok sayıda öğrenci olduğunu bu konuda ellerinde tam bir rakam olmadığını ve ancak araştırmalar sonucunda böyle bir bilginin verilebileceğini belirtiyor.
MALİYEYE İNTİKAL EDEN BORÇLAR NE OLUYOR?
Kredi Yurtlar Kurumu taksitlerin ödemelerinin 1 gün gecikmesi durumunda Maliye’ye bildiriyor. Kredi borçluşu şahıs bir gün geç ödeme yapılması halinde para KYK’nın hesabına geçmiş olsa da, borç Maliye’ye intikal ediyor.
Maliye bildirimin yapıldığı tarihe kadar ödenmiş alacakları toplam borçtan düşerek; kalan borçla ilgili borçlulara ödeme emri gönderiyor.
Diğer ‘Amme Alacakları’nda tatil gününe denk gelen ödemeler sonraki ilk iş gününde ödenebiliyorken bu yasada yapılandırılan borçlar faiziyle borçluya tebliğ ediliyor.
Kaçıncı taksitte borçlu bu haktan mahrum kalmışsa; kalan borçlar faiziyle birlikte ödenmesi gerekiyor.
Maliyeye intikal eden borcunuz için yeni bir faiz uygulaması ile birlikte ‘Tecilsiz taksit’ imkanı mevcut fakat maliye yüzde 1,9 civarında faiz uyguluyor.
Kısacası borcunun son ödeme tarihini Kredi Yurtlar Kurumu sitesindeki ödeme sisteminden takip eden borçlu, taksitini söz konusu tarihlerin hafta sonuna gelmesi nedeniyle sonraki ilk iş günü öderse bu haktan mahrum kalıyor.
Yeni faizli yapılandırma ile 50 bin TL’ye kadar olan borcunu yeniden bu kez de Maliye’ye yapılandırıyor...
Diğer amme alacaklarında 6183 nolu Amme Alacakları Usulü Kanunu'nda ödeme günlerinin haftasonuna denk gelmesi durumunda bir sonraki işgüne ertelenirken 5917 sayılı yasada bu hak borçluya tanınmıyor.
Borçluların bu mağduriyeti ilk 28 Şubat'ta ortaya çıktığından yeni 28 Şubat mağdurları olarka adlandırılıyorlar
Hakan Göksel / Haber7