BIST 9.998
DOLAR 34,97
EURO 36,82
ALTIN 2.986,82
HABER /  POLİTİKA

Öğrenci affı Öcalan'ı da kapsıyor

Hükümetin "Torba Yasa"sına eklenen öğrenci affı terör örgütü lideri Öcalan'ı da kapsıyor.

Abone ol

Hükümetin "Torba Yasa"sına eklenen öğrenci affının terör örgütü lideri Abdullah Öcalan'ı da kapsadığı ortaya çıktı. Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi'nden 1978 yılında ayrılan ancak resmen 1986 yılında atılan Öcalan aftan yararlanarak üniversiteye dönebilecek. Affa terör suçlarına ilişkin özel bir madde konulmadığı takdirde Öcalan üniversite eğitimine başlayabilecek.

Cumhuriyet gazetesinden Kıvanç El'in haberine göre 12 Eylül 1980 döneminden bu yana üniversitelerden "her ne nedenle olursa olsun" atılan veya ayrılan binlerce öğrenci üniversitelerine dönebilecek.

Üniversite affı ile fakültelerine dönecek öğrenciler arasında terör örgütü lideri Abdullah Öcalan'ın da olduğu ortaya çıktı. 1971 yılında İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi'ne giren Öcalan 1 yıl sonra Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi Kamu Yönetimi bölümüne geçiş yaptı. Üniversitede çeşitli eylemlere katılan ve bildiri dağıtan Öcalan, 1972 yılında bir süre Mamak Askeri Cezaevinde kaldı. 1978 yılında PKK'yi kurmak için Diyarbakır'a giden Öcalan, daha sonra okula devam etmedi. Ancak, SBF'de 993 nolu öğrenci olan Öcalan'ın 1978 yılında değil devamsızlık nedeniyle 1986 yılında üniversite kararıyla öğrenciliğine son verildiği öğrenildi. TBMM'deki affın kapsamının "her ne sebeple olursa olsun" 12 Eylül 1980'den sonra atılanları kapsaması ile Öcalan'ın da bu aftan yararlanma olasılığını gündeme getirdi.

Afla ilgili önergeyi veren AKP'li milletvekilleri tutuklu ve hükümlülerin durumlarına ilişkin özel bir maddeyi de yasaya eklemeyerek "Uygulamaya ilişkin usul ve esasları belirlemeye YÖK yetkilidir" ifadelerine yer verdi. YÖK yetkilileri ise tutuklu ve hükümlülerin durumlarına ilişkin değerlendirme yapılacağı ve bu kişilerle ilgili 2 durum üzerinde durulduğunu söyledi. Yetkililer, tutuklu ve hükümlülerin cezaevinden çıktıktan sonra üniversiteye dönmeleri veya bu kişilerin bıraktıkları okula kayıtlarının yapıldıktan sonra açıköğretim, uzaktan eğitim gibi devam zorunluluğu olmayan bölümlere kaydırılabileceğini vurguladılar.

SON KARARI MECLİS VERECEK

Yetkililer, bu konudaki çalışmanın Meclis'te de yapılabileceğini belirtti. YÖK Başkanı Prof. Dr. Yusuf Ziya Özcan daha önce yaptığı açıklamada, "Taslağın içerisine bazı önermeler koyduk. Onları değiştirecek olan siyasiler. Affı genişletip terör suçunu da kapsama alabilirler" değerlendirmesinde bulunmuştu.

Mevcut yapılan düzenlemede "terör suçu hariç" gibi bir düzenleme bulunmuyor. Yetkililer, 2008 yılınaki afta olduğu gibi tutuklular ve hükümlüler ile ilgili maddelerin Meclis'te de eklenebileceğini kaydetti. 2008 yılında çıkarılan ve 1995 yılına kadarki dönemi kapsayan afta "Tutuklu veya hükümlü olup da ceza infaz kurumunda bulunanlar ise bu hallerinin sona ermesini takip eden iki ay içinde ilgili yükseköğretim kurumuna başvurabilir" ifadelerine yer verilmişti. 2005 yılında çıkarılan afta ise "Hükümlü" ifadesine yer verilmeyerek, "Gözlem altında veya tutuklu bulunanlar" şeklinde düzenleme yapılmıştı. 2000 yılında çıkarılan öğrenci affında ise "terör suçu hariç" ifadesine yer verilmişti.

Affın kapsamında üniversitelere dönecek aday sayısının 1980 yılından bu yana bakıldığında toplamda 580 bin civarında olduğu bildirildi. Ancak affın çıkması halinde üniversitelere dönüşü beklenen öğrenci sayısının ise 50 - 60 bin civarında olduğu kaydedildi.