BIST 9.627
DOLAR 35,25
EURO 36,70
ALTIN 2.963,61
HABER /  GÜNCEL  /  YEREL

Oğlunun vasiyetini kanla gerçekleştirdi

Antalya'da lösemili olan oğlu hayattayken kan bulmakta zorlanan baba, oğlu öldükten sonra gönüllü kan bağışçısı oldu

Abone ol

8 yılda toplam 30 ünite kan bağışlayan ve 300 kişilik gönüllü listesi oluşturup bin kişiye kan temin eden Durmuş Karakoyun, Antalya'da kan bulmakta Kızılay'dan sonra başvurulan ikinci adres oldu.


Antalya'nın Finike ilçesinde yaşayan evli ve bir çocuk babası Ali Karakoyun'a 13 yıl önce lösemi teşhisi konuldu. Hastanede uzun süre tedavi gören Karakoyun, 2002 yılında ilik bulunamadığı için hayatını kaybetti. Tedavi gördüğü sırada iki günde bir kan verilmesi gereken Karakoyun, kan bulmakta büyük zorluklar yaşadı. Kendisi gibi birçok lösemilinin kan sıkıntısı çektiğini gören Ali Karakoyun, ölmeden önce babasına kan bağışçısını olması yönünde vasiyette bulundu. Oğlunun vasiyeti üzerine Kızılay'ın gönüllü kan bağışçısı olan Durmuş Karakoyun, lösemili hastalar için 8 yılda 30 ünite kan bağışladı. Hayatını kan bağışına adayan acılı baba, lösemili hastalara kan bulmak amacıyla da adeta bir veri tabanı oluşturdu. Antalya'da bulunan 300 kişinin kan grubunun ve iletişim bilgilerinin bulunduğu bir liste hazırlayan Karakoyun, bin kişiye kan temin etti. Karakoyun, Kızılay'da kan bulamayanların ikinci adresi oldu.

Kızılay'ın tüm aktivitelerinde de gönüllü olarak görev alan ve geçtiğimiz yıl plaketle ödüllendirilen Durmuş Karakoyun, "Oğluma lösemi teşhisi konulduktan sonra 5 yıl hastalıkla mücadele ettik. Doktorlar iyileşebilmesi için tek çaresinin ilik nakli olduğunu söyledi. İlik nakli yapılabilmesi için diğer 4 çocuğuma test yapıldı ama ilikleri uymadı. Yurtdışından ilik bulunmasını beklerken oğlumu kaybettik" dedi.
Oğlunun tedavi gördüğü sırada iki günde bir kan transferi yapıldığını anlatan Durmuş Karakoyun, "Tedavi sürecinde kan bulmakta büyük sıkıntılar çektik. Bir süre sonra akrabalar ve tanıdıklar kan temininde yetersiz kalmaya başladı. Trombosit bulunamadığı için bazen iki günde bir kendim veriyordum. Oğlum bir gün 'baba ne olacak bu kan sıkıntısı, bu konuyla ilgilenmeni istiyorum' dedi. Ben de o günden sonra kan bağışçısı oldum" diye konuştu.
Her 3 ayda bir kan bağışında bulunduğunu belirten Karakoyun, "Sadece kan bağışında bulunmayı yeterli bulmadım. Sanayide kaynak işi yapıyorum. Sanayi çalışanlarının kan guruplarının ve iletişim bilgilerinin bulunduğu 100 kişilik bir liste hazırladım. Kan ihtiyacı olan kişiler için listeden kan temin etmeye başladım. Daha sonra bu liste giderek büyüdü ve 300 kişiye ulaştı" dedi.
Her insanın bir gün kana ihtiyacı olabileceğini vurgulayan Karakoyun, "Maalesef kan bağışına gereken duyarlılığı göstermiyoruz. Özellikle yaz döneminde kan bağışı çok düşüyor. Benim yaşadığım sıkıntıları başkaları yaşamasın. Düzenli kan bağışçısı sayısını artıralım. Kişisel çabalarımla şu ana kadar binin üzerinde kişiye kan temin ettim. Bu konuya duyarlı olursak ülkemizde kan bulamama sorunu tamamen ortadan kalkar" şeklinde konuştu.
Antalya Kızılay Kan Merkezi Müdürü Tolga Temel ise, "Durmuş Bey, kişisel çabalarıyla örnek bir kan bağışçısı oldu. O bizim sadece düzenli kan bağışçımız değil, aynı zamanda Kızılay'ın gönüllüsü. Yaptığımız her türlü organizasyonda bize destek verir. Artık o bizden birisi. Bu çabaları nedeniyle Finike ve Kumluca'da herkes kendisini tanır" dedi.