Van'da hastalığına yakalanan 11 yaşındaki Ercan Mamiş, ailesinin gözü önünde öleceği günü bekliyor.
Abone olVan'da yaşayan 7 çocuk babası Ferit Mamiş'in 11 yaşındaki oğlu Ercan Mamiş, 3 yıl önce Subakut Sklerozan Panensefalit (SSPE) hastalığına yakalandı.
3 yıl önce yaşıtları gibi oyunlar oynayan, okula giden ve bayramlarda şeker toplayan Ercan, bir gün aniden rahatsızlanarak yatağa mahkum oldu. Çocuğunun yatağa mahkum olduğunu ve günden güne eridiğini gören baba Ferit Mamiş, kendisi gibi aynı acıyı yaşayan aileler için de dernek kurdu.
Başkanlığını yaptığı Doğu Anadolu Bölgesi SSPE Hastaları Derneği'ne Van'dan 100 kişi üye oldu. SSPE hastası olan dernek üyelerinin çocuklarının öldüğünü görünce acısı daha da katlanan baba Mamiş, çaresi henüz bulunmayan bu hastalık için birçok girişimde bulunmuştu. Onun bu girişimlerine Hacettepe Üniversitesi (HÜ) Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı Hastalıkları Çocuk Nörolojisi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Banu Anlar, Prof. Dr. Kadriye Yalaz ve Doç. Dr. Özgün Kayakara kayıtsız kalmayarak gelip bölgedeki hastaların muayene edilmesini sağlamıştı.
Gözyaşları içinde derdini anlatan anne Gülrıhan Mamiş, bu acıya artık dayanamadıklarını ve 3 yıldır her gün öldüklerini söyledi.
Baba Mamiş ise, Van'daki 32 SSPE hastasının vefat ettiğini belirterek, "Çocuklarımıza hastanelerde 'zaten ölecekler' diye ilgi gösterilmiyor. Artık bu çığlığımız sessiz kalmasın. Gözümüzün önünde evlatlarımız ölüme gidiyor, seyirci kalıyoruz. Birileri artık bir şeyler yapsın. Bu acı bizi kahrediyor" dedi.
SSPE HASTALIĞI NEDİR?
SSPE, kızamık hastalığı geçiren bazı çocuklarda genellikle 5-14 yıl sonra görülen ölümcül bir hastalıktır. Kızamık hastalığının ardından beyne yerleşebilen virüsün neden olduğu bir merkezi sinir sistemi hastalığı olan 'Subakut Sklerozan Panensefalit'e (SSPE) yakalanan çocuklarda önce davranış bozukluğu, mental gerileme ve görme bozukluğu görülüyor.
SSPE; kızamığa karşı aşılanmamış, aşılandığı halde yeterli bağışıklık düzeyine ulaşmamış veya aşılanmadan önce kızamık geçirmiş çocuklarda ortaya çıkıyor. Kesin tedavisi bulunmayan hastalık, ancak virüsün yayılmasını geciktiren ilaçlarla kontrol altına alınabiliyor.