Türk Telekom ihalesini kazanan Oger Telecoms'u kamuoyu bilmiyor. Bilen birisi var. Hem de Suudi Arabistan'da 10 yıldır çalışan bir mühendis. Ancak anlattıkları iyi değil.
Abone olHürriyet yazarı Yalçın Bayer Türk Telekom'u alan Oger Telecom'u yazdı. Ortadoğu'da uzun yıllar çalışan bir mühendisin anlattıkları bu firmanın pek de sağlam olmadığını Telekom’u alan ‘Oje’ firmasını tanıyalım yazısıyla gösteriyor.
Haber: Yalçın Bayer
Kaynak: www.hurriyetim.com.tr
-YURTDIŞINDA, Türk firmalarının önemli projelerinde imzası olan, bu arada Suudi Arabistan’da 10 yıl çalışan Makine Yüksek Mühendisi Aslan Özmen, Türk Telekom ihalesini kazanan ‘Oger Telekom’u tanıtıyor:
Oger Telekom 2 milyon nüfuslu, ihracatı 100 milyon $, ithalatı 4 milyar $ olan küçük bir Lübnan firmasıdır. Bir inşaat, müteahhitlik firması olarak Lübnan’lı Refik Hariri tarafından Fransızlarla ‘Saudi Oger’ adıyla 1978’de kurulmuştur. Oger bir Fransız adıdır ve ‘Oje’ diye okunur. Şirket bir Suudi şirketidir. Petrol fiyatlarındaki patlama sonrasında kraliyet ailesine ait tüm sarayları (Riyad, Cidde, Taif ve Mekke) inşa etmiştir. Kendisi ihaleye girmez. Kralın çağrısı ve emri üzerine sarayı masal gibi yapar ve faturası ödenir. Bilahare; şirketin büyümesi üzerine Oger firması adını bırakarak, ortaklıktan ayrılmıştır. 1991 Körfez Savaşı’ndan sonra Suudi Arabistan’da altyapı, elektrik santralı, gaz ayırma fabrikaları, boru hatları gibi teknolojik projeler önem kazanmıştır. Saudi Oger bu konuda işbirliği amacıyla Türk firmalarıyla temasta bulunmuş, sonra da bu konuda tek başına yine ihalesiz büyük işler almıştır.
Arap ve Suudi karakteri icabı büyük adamlar! İhaleye girmezler. Kral ve cumhurbaşkanlarıyla doğrudan temas edip işi bitirirler. ‘İhale’ onların uygulamalarında yoktur. Türklerle temaslarında hep Osmanlı özlemi dile getirilir. Nasıl kardeş olduğumuz, neden Batı’nın bizi ayırdığı teması el ele tutuşularak işlenir! Bizim pro-Suudi işadamlarımız hep bu özlemle tutuşur ve komisyoncu olarak bu işlerden komisyon almayı beklerlerdi. Bugüne kadar Türkiye Cumhuriyeti’nde hiçbir hükümet buna yanaşmamıştı. Eskiden de tevessül edilmiş, onlara kibarca ihaleye katılın denilmişti.
Refik Hariri hem Suudi hem de Lübnan vatandaşıydı. Bugüne kadar esas işi ve yeri Suudi Arabistan’dır. Bilahare; Suudi Kralı’nın izni ve Lübnan halkının isteğiyle 1978’deki küçük firmanın sahibi Refik Hariri 1998’de Lübnan Başbakanı olmuştur. Refik Hariri, o zaman yıkık dökük Lübnan’da çok zengin bir müteahhit olarak çeşitli imar hareketlerinde bulunmuş, havaalanı, Oger Telekom gibi şirketlerle Lübnan ekonomisine hakim olmuştu. Muhalefetin suiistimal suçlamaları üzerine başbakanlıktan ayrılmak zorunda kalmış, daha sonra da suikasta uğramıştı. Lübnan, dış yardımlara muhtaç iken ve Arap ülkelerinin sermayesi ve yardımlarıyla yaşarken, Türkiye’ye nasıl sermaye aktaracaktı? Belki Saudi Telecom veya Dubai’nin Etisalat’ı Türk Telekom’u satın alabilirlerdi. Çünkü bunlar devlet şirketi olup çok zengindirler. Petrol gelirini harcayacak yer aramaktadırlar. Nitekim Etisalat-Çalık grubunun 6.5 milyar $’lık peşin teklifi buna örnek sayılmalıdır.
2000 yılında Türk Telekom (TT) teknolojide Saudi Telecom ve Etisalat’tan fersah fersah üstündü. TT’nin 3 adet Türksat uydusu ve radyolink sistemleri mevcuttur.
İŞÇİLER DİKKAT
Oger firması, müteahhit firma kökenli olup, işi birilerini ütmektır. Şimdi sendikacılar ve beyaz yakalı TT çalışanları lütfen kulak kesilsinler! Tüm işçilerini Bangladeş, Sri Lanka ve Çin’den seçer. Ortalama ücretleri 80-200 $/aydır. Ortadoğu ülkelerinde sendikal hak olmadığından, düzen insan ticareti üzerine kurulmuştur. Şirketler insan ticaretinden büyük kárlar ederler. Nitekim, gazetelerde ‘Oger Telekom 20.000 işçiyi süzgeçten geçirecek’ diye bir haber vardı. Türk işçilerinin durumu şimdiden dikkate alınmalıdır.
Beyaz yakalılara gelince... Lübnan Amerikan Üniversitesi mezun ettiği elemanları Suudi Arabistan istihdam eder. Lübnan’da yeteri kadar işyeri olmadığından Lübnanlılar tüm bankacılık, sigorta, muhasebecilik, audit sektörlerinde üst düzey yöneticilik yaparlar. Demek ki artık onları ülkemizde göreceğiz.
Özelleştirme bayramımızı kutluyorum.