Akdeniz'e kıyısı olan Avrupa ülkelerinde avlanması yasak olan orfoz balığı için Türkiye'ye uyarı.
Abone ol Akdeniz'e kıyısı olan Avrupa ülkelerinde avlanması yasak olan orfoz balığının, Türkiye'de aşırı avcılık, küresel iklim değişikliği ve olumsuz çevre koşulları gibi nedenlerle nesli tehlike altına giren deniz canlısı durumuna geldiği bildirildi.Orta Doğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ) Erdemli Deniz Bilimleri Enstitüsü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ali Cemal Gücü, AA muhabirine yaptığı açıklamada, doğal kaynakların korunmasının, insanların yaşamını sürdürebilmesi bakımından son derece önem taşıdığını söyledi.
Türkiye'nin üç tarafının denizlerle çevrili olmasının büyük bir şans olduğunu belirten Gücü, ancak bu şansın, normalin üzerindeki avcılık, küresel iklim değişikliği, deniz kirliliği ve kıyılarda hızla süren yapılaşma gibi olumlusuzluklar zinciriyle, hızla yok olmaya yüz tuttuğunu ifade etti.
Olumsuz gelişmelere paralel olarak karadaki bazı türler gibi denizlerdeki canlı popülasyonlarının azaldığını anlatan Gücü, ''Bu türlerin korunması ve devamlılığının sağlanması için toplumun her kesiminin üzerine düşen görevi yerine getirmesi gerekir'' dedi.
Gücü, balık çeşidi açısından fakir olan Akdeniz'de, tekir, barbun, sinarit ve lagos gibi türlerde ciddi azalmalar görüldüğünü, Akdeniz'de balık stoklarının hızla azaldığını, Orfozun da bu türler arasında yer aldığını belirterek, şunları söyledi:
''Orfoz, kayalık yerlerde bulunduğu için popülasyonu konusunda kesin bir veri bulunmuyor. Ancak, bu tür, yakın bir zamanda önlem alınmaması halinde Akdeniz'in mavi sularında ağır ağır yüzerken artık görülemeyebilir. Orfozun neslinin sürdürebilmesi, Akdeniz'de yaşadığı alanların korunmasına ve avlanmasına uzun dönemli sınırlama getirilmesine bağlı.''
ZIPKINLA AVLANMASI YASAK
Gücü, orfozun zıpkınla avlanmasının yasak olduğunu, ancak kafes ve ağ ile avlanmasının hala sürdüğünü söyledi.
Orfozun dişisinin kilo ve boyca küçük, erkeğinin ise büyük olduğunu belirten Gücü, ''Zıpkınla avcılık yapılırken genellikle büyük boyutlu balıklar tercih ediliyor. Boyu 30 ve 80 santimetre arasında değişen orfoz 10 kilodan 40 kiloya kadar ulaşabiliyor. Bu da zıpkınla avlananların iştahını kabartan bir durum olarak karşımıza çıkıyor'' dedi.
Gücü, orfoz için en büyük tehlikenin kafes avcılığı olduğunu, bu yöntemin canlı türünün kökünü kurutma riskine bile yol açabileceğini kaydetti.
WWF-TÜRKİYE'NİN ÇABASI
Bu arada, Doğal Hayatı Koruma Vakfı da (WWF-Türkiye) orfoz popülasyonunu devamını sağlamak üzere poster hazırladı.
Orfozun karşı karşıya olduğu tehlikelere dikkat çekilen bilgilerin yer aldığı posterlerin, Ege ve Akdeniz kıyılarındaki Sahil Güvenlik Komutanlıkları, Tarım İl ve İlçe müdürlükleri, balıkçı kooperatifleri, akademik kuruluşlar, dalış kulüpleri ve balık restoranlarına dağıtılarak, ''farkındalık yaratılması hedeflendiği'' bildirildi.