BIST 9.390
DOLAR 34,43
EURO 36,29
ALTIN 2.837,00

Ofis çalışanları risk altında! Omuzda gelişen ağrıya dikkat

Ofis çalışanları risk altında! Omuzda gelişen ağrıya dikkat

Hareket kabiliyetini azalttığı için giyinme, kişisel temizlik ve bakım gibi en temel günlük işlerimizi bile yapamaz hale gelebiliyoruz. Bunun yanı sıra yol açtığı ağrı nedeniyle de hayat kalitemizi oldukça düşürebiliyor. İşte bu tablonun adı; omuzda kas yaralanmaları!

Ofis çalışanları risk altında! Omuzda gelişen ağrıya dikkat

Hareket kabiliyetini azalttığı için giyinme, kişisel temizlik ve bakım gibi en temel günlük işlerimizi bile yapamaz hale gelebiliyoruz. Bunun yanı sıra yol açtığı ağrı nedeniyle de hayat kalitemizi oldukça düşürebiliyor. İş ve sosyal hayatımızda bize büyük sorunlar yaşatabilen bu tablonun adı; omuzda kas yaralanmaları! Acıbadem Altunizade Hastanesi Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Doç. Dr. Arel Gereli özellikle masa başı çalışanlarının omuzda kas yaralanmaları açısından risk altında olduklarına işaret ederek, “Bu durum uzun saatler boyunca omzu öne doğru açılandırarak çalışmaktan kaynaklanıyor. Bu nedenle masa başı çalışanları omuzlarını mutlaka geriye almalı ve dik duracak şekilde oturmalılar. Saat başı 5-10 dakika çalışmayı bırakmalı ve hareket etmeliler.” diyor.

Ofis çalışanları risk altında! Omuzda gelişen ağrıya dikkat

''GECE İSTİRAHAT HALİNDE AĞRIYORSA...'': Omuz kasları kolun ve elin istenilen noktaya hareket etmelerini sağlayan ana kaslarımızı oluşturuyor. Bu kaslar aynı zamanda omuz eklemini yerinde tutmakla görevliler. Böylesine önemli bir fonksiyonu olan omuz kaslarımız günlük kullanımda maruz kalınan zorlamalarla zaman içinde yıpranarak kemiğe yapışma yerinden kopabiliyor. Bunun sonucunda da omuzda kas yaralanmaları sorunu gelişiyor. Omuz bölgesi kas yırtıklarının en tipik belirtisi ise omuzda gelişen ağrı. Ağrı omuz çevresine ve kola doğru yayılabiliyor. Başlangıçta kullanım ağrısıyla kendini gösteriyor, ancak tablo ilerledikçe ağrı gece istirahat halindeyken de başlıyor. Doç. Dr. Arel Gereli değişik derecelerde hareket kaybının da tabloya mutlaka eşlik ettiğini belirtiyor.

Ofis çalışanları risk altında! Omuzda gelişen ağrıya dikkat

''HAREKET KAYBI GERİ KAZANILIYOR'': Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Doç. Dr. Arel Gereli omuzdaki kas yaralanmalarında tedavi şeklinin yırtığın büyüklüğüne bağlı olarak değiştiğine işaret ediyor. Küçük ve kısmi yırtıklarda omuz içi enjeksiyonlarla ağrıyı, ardından yapılan fizik tedaviyle de yırtığı kontrol altına almak mümkün olabiliyor. “Tabii ki hastanın da hareketlerine dikkat etmesi gerekiyor” diyen Doç. Dr. Arel Gereli sözlerine şöyle devam ediyor: “Eğer yırtık büyük ya da tam kat ise yırtılan bölgenin cerrahi yöntemlerle onarılması gerekiyor. Onarım sonrasında yırtık kapatıldığı için hastanın ağrısı geçiyor. İyileşme ilerledikçe fizik tedaviyle hareket kaybı geri kazanılabiliyor. Ancak onarım işleminin belki de en büyük getirisi, sorunun kötüleşmesini önlemek. Çünkü omuz bölgesi kas yırtıkları başladıktan sonra genelde ilerleyerek tamir edilemeyecek safhaya ulaşabiliyor.”

Ofis çalışanları risk altında! Omuzda gelişen ağrıya dikkat

''KAPALI YÖNTEMLE ONARILIYOR'': Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Doç. Dr. Arel Gereli omuz bölgesindeki kas yırtıklarının büyük çoğunluğunun kapalı yöntemle onarılabildiğini belirtiyor. Bu yöntemin hastanın ameliyat sonrasında günlük hayatına daha erken dönmesini sağladığını söyleyen Doç. Dr. Arel Gereli şu bilgileri veriyor: “Ameliyattan sonra bir ya da iki gece hastanede kalmak ağrı kontrolünde yarar sağlıyor. Hasta ameliyattan bir hafta sonra masa başı işlere başlayabiliyor, ameliyat edilen kolunu günlük aktivitelerde yardımcı olarak kullanılabiliyor. Yırtığın büyüklüğüne bağlı olarak 6-8 haftada tam kullanım mümkün oluyor.”