Dünya piyasalarının ekonomik kriz endişesin OECD raporuna da yansıdı. Rapora göre tüm ülkeler yılın ikinci yarısında...
Abone olOECD'nin ''Geçici Ekonomik Değerlendirme'' raporunda, hükümetlerin kemer sıkma politikaları, düşen tüketici ve iş dünyası güveni gözönüne alındığında gelişmiş ekonomilerdeki ekonomik büyümenin yılın ikinci yarısında yavaşlayacağına dikkat çekildi.
Rapora göre, sanayileşmiş G-7 ülkelerinin (ABD, Japonya, Almanya, Fransa, İtalya, İngiltere ve Kanada) üçüncü çeyrekte yıllık bazda yüzde 1,6 ve dördüncü çeyrekte ise sadece yüzde 0,2 büyüyecek. Japonya hariç G-7 ülkelerinin yılın ikinci yarısında yıllık bazda yüzde 1'den az büyüyeceği belirtildi.
OECD Baş Ekonomisti Pier Carlo Padoan, raporu sunarken yaptığı açıklamada, ''üç ay öncesiyle karşılaştırıldığında büyüme görünümünün daha da kötüleştiğini, büyümenin durgunlaştığının söylenebileceğini'' belirtti. Padoan, ''OECD ülkelerinde büyümenin yavaşladığına tanıklık ediyoruz'' dedi.
Raporda, ABD'de mali politika konusundaki tartışma, Avro Bölgesi'nde bazı ülkelerdeki borç sorunu ve hükümetlerin büyümeyi desteklemede çok az seçeneğe sahip olması gerçeğinin tüketici ve işletmelerin güvenini düşürdüğüne işaret edildi.
G-7 ÜLKELERİ
Raporda, dünyanın en büyük ekonomisi ABD'nin üçüncü çeyrekte yıllık bazda yüzde 1,1 büyüyeceği ve dördüncü çeyrekte büyümenin yavaşlayarak yüzde 0,4'e düşeceği belirtildi.
Büyümedeki yavaşlamanın özellikle Avrupa'nın en büyük ekonomisi Almanya'yı etkileyeceğine işaret edilen rapora göre, Almanya üçüncü çeyrekte yıllık bazda yüzde 2,6 büyüdükten sonra dördüncü çeyrekte yüzde 1,4 oranında daralacak.
Avro Bölgesi'nin üç büyük ekonomisi Almanya, Fransa ve İtalya, yılın üçüncü çeyreğinde yıllık bazda yüzde 1,4 büyüyecek ve dördüncü çeyrekte ise yüzde 0,4 küçülecek.
Bu yıl üçüncü çeyrekte geçen yılın aynı çeyreğine göre yüzde 4,1 büyüyecek Japonya ekonomisi, dördüncü çeyrekte ise büyümeyecek.
Yılın üçüncü çeyreği ve dördüncü çeyreğinde yıllık bazda olmak üzere sırasıyla Fransa yüzde 0,9 ve yüzde 0,4, İngiltere yüzde 0,4 ve yüzde 0,3, Kanada yüzde 1 ve yüzde 1,9 büyüme sağlayacak.
Borç ve bütçe açığı sorunuyla uğraşan Avro Bölgesi ülkesi İtalya ise üçüncü çeyrekte yıllık bazda 0,1 daralacak, dördüncü çeyrekte ise sadece yüzde 0,1 büyüyecek.