OECD, bilgi paylaşımı konusunda işbirliğine giden İsviçre'yi altı ay önce dâhil ettiği 'gri liste'den çıkardığını açıkladı.
Abone olİsviçre Cumhurbaşkanı Hans Rudolf Merz, OECD kriterleri kapsamında dün gece New York'ta Katar ile çifte vergilendirme ve bilgi paylaşımı anlaşmasını imzaladı.
Geçtiğimiz mart ayında yapılan G-20 zirvesinde ABD ve diğer ülkeler dünya üzerinde vergi cennetleri olarak bilinen ülkelere savaş açmış ve hepsinin Ekonomik Kalkınma ve İşbirliği Örgütü'nün (OECD) belirlediği kriterlere uymasını şart koşmuştu. Fransa Cumhurbaşkanı Sarkozy ise İsviçre'nin OECD kriterlerini kabul eden fakat uygulamayan ülkelerden biri olduğunu söyleyip 'gri liste'de yer aldığını açıklamıştı. Dünya genelinde saygın bir imajı ve güvenilir bir bankacılık sistemi olan İsviçre'nin bu durumdan nasıl sıyrılacağı merak ediliyordu.
Cumhurbaşkanlığının yanında Maliye Bakanlığı görevini de yürüten Hans Rudolf Merz, neredeyse tüm mesaisini OECD'nin şart koştuğu 12 ülke ile bankacılık alanında bilgi paylaşımı ve çifte vergilendirme anlaşmasını yapmak için harcadı. Son altı aydır farklı ülkelerle yapılan müzakereler sırayla netice verdi. New York'ta Birleşmiş Milletler toplantısına kadar ABD, Avusturya, Danimarka, Fransa, Finlandiya, Büyük Britanya, Lüksemburg, İspanya, Norveç, Meksika ve Faroe Adaları ile varılan anlaşmalara Katar da eklendi. Bunun üzerine OECD başkanı Angel Gurria İsviçre'yi gösterdiği çabadan dolayı kutlayarak tebrik etti ve 25 Eylül itibariyle gri listeden çıkarıldığını açıkladı.
İSVİÇRE HESAPLARI ARTIK SIR DEĞİL
İsviçre'nin bilgi paylaşımı anlaşması yaptığı ülkeler vatandaşlarının İsviçre'de açtıkları hesapları takip edebilecek. Hesap sahipleri İsviçre'de bulunan mal varlıklarına da vergi beyannamelerinde belirtmek zorunda kalacak. ABD 40 bin, Fransa ise 4 bin vatandaşının İsviçre hesaplarına ait bilgileri öğrenmek istiyor.