BIST 9.916
DOLAR 35,16
EURO 36,61
ALTIN 2.962,20
HABER /  GÜNCEL

ODTÜ'den geçecek yol inşaatı mahkemelik

ODTÜ'lülerin ve mahalle sakinlerinin protestolarına sebep olan yol inşaatına karşı dava açıldı. Davacılar, yol inşaatının 'kaçak' olduğunu savunuyor. Diğer yandan, inşaatı faydalı bulanlar ve evlerini satmak isteyenler var.

Abone ol

Ankara'daki 100. Yıl İnisiyatifi ve Çiğdem Mahallesi sakinleri, Büyükşehir Belediyesi'nin ODTÜ Ormanı'ndan ve mahallelerinin tam ortasından geçirmeyi planladığı ve inşaatı devam eden 'birinci yol'a karşı dava açtı.

Ankara Bölge İdare Mahkemesi'ne "yürütmenin durdurulması ve iptali" talebiyle dilekçe sunan mahalle sakinleri, hızla devam eden yol inşaatının "kaçak" olduğunu öne sürüyor.

Yol inşaatının gerekli olduğunu savunanlar ise kesilen ağaçların yerine yenilerinin dikileceğini savunuyor.

Yaklaşık 2 yıldır emlak fiyatlarının arttığı bölgede, inşaat nedeniyle evlerini satmak isteyenler olduğu belirtiliyor.

Prof. Dr. Gökmen: Hedef gösterildik

Ankara Bölge İdare Mahkemesi önünde toplanan 100. Yıl ve Çiğdem mahallelerinden yaklaşık 30 vatandaş, yol inşaatına karşı dava dilekçesini sunmadan önce bir basın açıklaması yaptı.

"Ormanıma, parkıma, mahalleme dokunma", "Otoyol yapma boşuna, yıkacağız başına" sloganları atan grup, inşaatın kaçak olduğunu öne sürdü.

Yol çalışması için koruma amaçlı imar planının henüz onaylanmadığını anımsatan gruptakiler, "Bu kaçak inşaat çalışmasının devamı, imar kirliliği suçuna vücut vermektedir" dedi.

Dava dilekçesini veren grup arasında yer alan ODTÜ Öğretim Üyesi Prof. Dr. İnci Gökmen de yol çalışmasının yasal olmadığını savunuyor.

BBC Türkçe'nin sorularını yanıtlayan Gökmen, "Yasal süreç tamamlanmadı ama geceli gündüzlü yolun yapımı devam ediyor. Yasa herkese lazım" dedi.

Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek'in, konuşmalarında kendisini ve eşini hedef gösterdiğini anımsatan Prof. Dr. İnci Gökmen, "Ben bir vatandaş olarak kanunlara uyulmasını istedim ancak hedef gösterildim" şikayetinde bulundu.

Tehditler aldığını kaydeden Gökmen, "Özellikle yakın çevremiz, ben ve eşim Prof. Dr. Ali Gökmen ile ilgili çok endişeli. Başımıza bir şey gelirse sorumlusu Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı'dır" diye konuştu.

Evlerini satmak isteyenler var

Mahallelerinin tam ortasından geçeceği için yol çalışmasına Çiğdem ve 100. Yıl mahalleleri sakinlerinin büyük kısmı itiraz ederken, inşaatı savunanlar da bulunuyor.

Bölgede emlak danışmanlığı yapan Muhittin Karatepe bunlardan biri. Uzun yıllardır 100. Yıl Mahallesi'nde oturduğunu belirten Karatepe, "Böyle bir yol şart ancak niye yıllardır beklendi? Bunun da hesabını sormak istiyorum" diyor.

Kesilen ağaçların yerine hem yetkililerin hem de mahalle halkının ağaç dikeceğini öne süren Muhittin Karatepe, bu iddiasını desteklemek için 1589 Sokak üzerindeki Çankaya Belediyesi'ne ait boş alanı gösteriyor. Evinin yakınında olan bu alana, mahalle sakinleri olarak 2 yılda 200 fidan diktiklerini söylüyor.

Yolun, görüntü kirliliğine neden olacağını kabul eden Karatepe, "Tünel olsa iyi olurdu ama Kızılay'ı da ortadan kesen yollar var. Kızılay'a zarar mı veriyor?" diye soruyor.

Yol çalışmasının emlak fiyatlarına "şimdilik" bir etkisi olmadığını söyleyen Muhittin Karatepe, zaten iki yıldır bölgenin kentsel dönüşüme gireceği söylentisi nedeniyle fiyatların yüksek olduğunu belirtiyor.

Yol çalışmasının yakınında bulunan Gökteşehir isimli siteyi örnek olarak gösteren Karatepe'nin aktardığına göre, 1-2 yıl önce 240 bin liraya ev satın alınan sitede şimdi kiralar 2 bin lira civarında ve evler 700 bin liraya alıcı buluyor.

Yol çalışması nedeniyle bölgede yoğun bir hareketlenme olmadığını kaydeden Karatepe, ancak yola yakın yerlerdeki insanların, "görüntü kirliliği" nedeniyle evlerini satmak için kendisine başvurduklarını söylüyor.