ODTÜ'li öğrenciler Başbakan Erdoğan'ı protesto etmek isteyen arkadaşlarına yönelik müdahale ve dün bazı üniversitelerden yapılan açıklamalara karşı tepkilerini göstermek için iki günlük amfiyi terketmeme eylemi düzenliyor.
Abone olODTÜ'lü öğrenciler bir haftadır Türkiye'nin gündeminde olan olaylar ve yankılarının ardından bugün okulu terk etmeme eylemi yapıyorlar.
Öğrencilerin "ODTÜ Ayakta, AKP'ye direniyor" başlığıyla yaptıkları bu eylemin amacı, 18 Aralık'ta üniversite Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın gelişini protesto etmek isteyen arkadaşlarına yönelik müdahale ve dün bazı üniversitelerden yapılan açıklamalara karşı tepkilerini göstermek.
ODTÜ'de Makina Mühendisliği üçüncü sınıf öğrencisi Arda Aras, sorularımızı yanıtladığı sırada eylemin gerçekleştirildiği Necdet Bulut amfisindeydi. Gün boyunca etkinliklerin yapıldığını, YÖK yasa tasarısını tartışan bir panel düzenlediklerini belirten Aras, amfide yaklaşık 100-150 öğrenci olduğunu belirtiyor.
Amfi için izinlerinin TSİ 21.00'e kadar olduğunu söyleyen Aras, bu saatten sonra da amfiyi terk etmeyeceklerini ekliyor.
Öğrenciler eylemlerini Perşembe gününe kadar sürdürmeyi ve Perşembe günü de kampusun içinde bir konser düzenlemeyi planlıyor.
18 Aralık'ta Göktürk-2 uydusunun fırlatılışını izlemek üzere ODTÜ'ye gelen Başbakan, üniversiteli öğrenciler tarafından protesto edilmiş, polis eyleme gaz bombasıyla müdahale etmişti. Müdahale sonucu bir öğrenci, başına isabet eden gaz fişeği nedeniyle beyin kanaması geçirmişti.
Geçen hafta gerçekleşen olayların ardından ise Başbakan, ODTÜ'lü öğrencilerin eylemine yönelik açıklamalar yapmıştı.
Erdoğan açıklamasında hem öğrencileri hem de öğrencilere sahip çıkan akademik kadroyu eleştirmişti: "Neymiş bir böyle protesto hakkına engel olamazmışız. Kusura bakmayın biz de öğrencilik yaptık ama biz taş ile sopayla öğrencilik yapmadık. Biz her hayırlı adıma destek olan bir gençlik olarak yetiştik. Bu ülke bugüne kadar yaşamadıklarını yaşarken bunu bir protesto olarak nitelemek ilimden nasibini almamaktır. Bu hocalar öğrencilerini böyle yetiştiriyorlarsa onlara da yazıklar olsun. Bize böyle bir hoca lazım değil. Bir hoca öğrencisine ilme saygıyı öğretmesi lazım."
Rektörlüklerin açıklamaları ve karşı açıklamalar
Dün ise bazı üniversitelerin rektörlüklerinden ortak basın açıklaması yapıldı ve ODTÜ'de öğrencilerin yaptığı eylem kınandı.
Marmara Üniversitesi, İstanbul Teknik Üniversitesi, Yıldız Teknik Üniversitesi, Galatasaray Üniversitesi ve Mimar Sinan Üniversitesi ortak açıklamaya imza atan üniversiteler oldu.
Açıklamada, "Öğrencilerin tek protesto aracı eleştirel fikirleri olmalı; taş, sopa ve molotof kokteyli öğrencilerle anılmamalıdır. Kavga ve şiddet hiçbir fikre hizmet edemez ve hiçbir fikir hedeflerine bu yöntemlerle ulaşamaz" denildi.
Akademik kadro ise rektörlüklerle aynı fikri paylaşmıyor.
Galatasaray Üniversitesi akademisyenleri bir mektup yazarak rektörlerin açıklamalarına tepki gösterdi.
Akademisyenler, "ODTÜ'de yaşanan olaylarda öğrencilerin maruz kaldığı polis şiddetini kınıyoruz. ODTÜ’lü meslektaşlarımızın tüm ifadelerine rağmen, söz konusu açıklamayı yapan üniversite yönetimlerinin, polisin olayları başlattığı, olayların ilk aşamasından itibaren iyi niyetli davranmadığı ve orantısız güç kullandığı gerçeğini gözardı etmelerini manidar buluyoruz" deniliyor.
Metnin altında 100'e yakın akademisyenin imzası bulunuyor.