BIST 9.752
DOLAR 35,22
EURO 36,80
ALTIN 2.975,98
HABER /  ÇALIŞMA HAYATI

Ödemeler artırıldı! Öğrencilere 4 bin 253 lira verilecek

İşbaşı eğitim programlarıyla 500 bin gence gelir kapısı açıyor. Programa katılıp iş yerinde 26 gün çalışanların hesabına 4 bin 253 lira yatırılacak.

Abone ol

Hükümet, işbaşı eğitim programlarıyla 500 bin gence gelir kapısı açıyor. Aktif iş gücü programlarının kapsamı genişletilirken program kapsamında yapılan ödemeler de artırıldı. İş arayan işbaşı eğitim katılımcılarına günlük 164 lira, öğrencilere 112 lira, işsizlik ödeneği alanlara da 82 lira verilecek. Programa katılarak iş yerinde 26 gün çalışanlara net asgari ücret tutarı 4 bin 253 lira hesabına yatırılacak.

İşverenin maliyeti de düşüyor
Türkiye İş Kurumunca (İŞKUR) düzenlenen aktif iş gücü programlarından bu yıl 500 binin üzerinde gencin yararlanması hedefleniyor. İşsizliğin önlenmesinde önemli rol üstlenen işbaşı eğitim programları özellikle gençlerin iş hayatına girmesine büyük katkı sunuyor. Program kapsamında işe alınması planlanan personel iş başında değerlendirilirken yapılacak maaş, Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) ödemeleri Türkiye İş Kurumunca karşılanıyor. Nitelikli iş gücü konusunda güçlük çeken işverenlere işe alacakları kişilerin meslek becerilerine gözlemleme, işe alımda isabetli karar verme fırsatı sunuyor. Program süresince işverenlerin maddi yükümlülüğü olmaması maliyette büyük avantaj sağlıyor.

İşverenin yakını kapsam dışı

Programa İŞKUR'a kayıtlı işsiz, 15 yaşını tamamlamış, işverenin birinci, ikinci dereceden yakını ya da eşi olmayan, başlamadan önceki üç aylık dönemde başvuru yapan işverenin çalışanı olmamak gerekiyor. Öğrenciler isteğe bağlı sigortalı olanlar ve tarımsal faaliyetlerde bulunanlar da bu programlara katılabiliyor. Katılımcılar hem işgücü piyasasında deneyim kazanıyor hem de işveren istihdam edeceği elemanı işin başında görerek tanıma olanağı buluyor.

Hem deneyim hem iş fırsatı
Programı İŞKUR organize ederken iş yerleri başlatmak için kurumdan talepte bulunuyor. Talebi uygun görülen işyerlerine mevcut istihdamlarının yüzde 10'una kadar katılımcı hakkı tanınıyor. En az üç ay süreyle tanınan bu kontenjan dahilinde katılımcılar eğitim içerikli çalışıyor. Sürenin sonunda bu katılımcıların en az yüzde 50'si olmak üzere yine en az program süresi kadar istihdam edilmesi gerekiyor.

Haftalık 45 saati geçmeyecek
İşbaşı eğitim programı imalat, bilişim sektörlerinde en fazla 6 ay; diğer sektörlerde 3; siber güvenlik, oyun geliştirme, kodlama gibi alanlarda ise 18-29 yaş arası gençler için 9 ay uygulanıyor. Programlar günde en az 5 ve 8 saat olmak üzere haftada 6 gün, haftalık 45 saati geçmeyecek şekilde planlanabiliyor.

(SABAH)