Türkiye'de artık ödeme kuyrukları sona eriyor. Ödematik büyük kolaylıklar getiriyor.
Abone olTürkiye'de artık ödeme kuyrukları sona eriyor. Her türlü faturayı tarihi geçse bile ödematik ile anında ödemek ve hatta paranın üstünü almak mümkün oluyor.
Tümsaş A.Ş. tarafından geliştirilen ve üretilen ödematik ile tüm ödemelerde yeni bir devir başlıyor. Ödenmeyi bekleyen su, elektrik, doğalgaz, telefon faturaları, kredi kartı ödemeleri, taksitler ya da bilet alımları ile benzeri her türlü ödeme zaman ve karttan bağımsız olarak ödematik ile artık daha kolayca yapılacak. Türkiye'de ilk kez bozuk para ve kağıt para kabul edebilen, aynı zamanda da bozuk ve kağıt para üstü verebilen, ATM makinelerine benzeyen ödematikler ile hayat çok daha kolaylaşacak.
Tümsaş A.Ş. olarak geliştirilen ödematik, Feriye Lokantası'nda düzenlenen toplantıyla basına tanıtıldı. Bankalarda, tren ve otobüs istasyonlarında, konser, sinema salonlarında, PTT, İGDAŞ gibi kurumsal şirketler de bulunan ödematikleri vatandaş rahatlıkla kullanabilecek. Ödematikler ile tüm işlemler kart kullanılmadan, faturanın ya da kartın numarasıyla optik okuyucu ile rahatlıkla yapılabilecek. Ödematiklerle istendiği takdirde kart olmadan hesaba para yatırılıp çekilebilecek, kontür yüklenebilecek, döviz bozdurulabilecek.
Konuyla ilgili bir açıklama yapan Tümsaş Genel Müdürü Orkun Tosun, "Şirketimiz kurulduğu günden beri, ihtiyaç duyulan teknolojileri geliştirerek hayatı kolaylaştırmak misyonu ile çalışıyor. Tümsaş, bilgi, zaman ve çevre yöntemlerinde çözümler sunan bir firma olarak, teknolojinin vardığı son noktada insan hayatını kolaylaştıran ürün ve hizmetleri günlük hayata taşımaktadır. Ödematik de bu şekilde şirketimiz tarafından geliştirilmiş ve üretilmiştir. Ödematik ile artık herkesin hayatın çok daha kolay olacak. Günün her saati hiç beklemeden her türlü ödemenizi karttan bağımsız olarak, kağıt para, bozuk para hatta döviz ile yapabileceksiniz. Bu makinelerde dilerseniz konser biletlerinizi bile satın alabileceksiniz" dedi.
Daha sonra söz alan Genel Müdür Yardımcısı Laçin Öge de, barkovizyon eşliğinde ödematiğin nasıl kullanılması gerektiğini, teknik alt yapısını yazılımını, güvenliğini içeren bir sunum yaptı. Sunumda kullanımın gayet kolay olduğunu belirten Öge, "Bu ödematikler kurumların istediği takdirde, onların istediği şekillerde ya da yazılımda geliştirilerek, personel ya da gişe ihtiyacı duyulmadan ödematiklerle kolayca yapılabilecek. En basitinden düşündüğümüzde kontür yüklemelerini bile rahatlıkla yapabilecek insanlar" diye konuştu.
Sunumun ardından basın mensuplarının sorularını yanıtlayan Tosun ve Öge, ödematiklerin güvenliği hakkında sorulan sorulara, "Ödemetikler sahte parayı tanıyor. Hiç bir şekilde sahte para ile ödeme yapamıyorsunuz. Ayrıca para buruşuk ise, makine parayı kabul etmiyor" yanıtını verdi. Makinenin yazılımı konusundaki soruları da yanıt veren Genel Müdür Yardımcısı Öge, "Kullanacak kurumun ihtiyacına ya da isteğine göre kurumla beraber çalışarak yazılıma yeni sistemlerde eklenebilir. Şu anda gösterilen model örnek bir modeldir. İstenilen şekilde de tasarlanabilir. Servis ağı ise ister kurumların isteği doğrultusunda, isterse kendileri servis sağlayıcı oluşturabilir. İsterlerse servis hizmetini biz kurumlara verebiliriz. Yurt içinde bir şikayet veya bir arıza olursa 4 saat içinde müdahale etme şansımız mevcut" ifadelerini kullandı.
Konuşmaların ardından Öge, elinde bulunana bir faturayı ödematik makinesinden yatırılmasını uygulamalı olarak basın mensuplarına gösterdi.