BIST 9.911
DOLAR 35,42
EURO 36,31
ALTIN 3.059,39
HABER /  ÇALIŞMA HAYATI

Oda çalışanları da sendikalı olacak

Meslek örgütlerinde çalışanların sendikal örgütlenmesi konusunda kapsamlı bir çalışma başlattı.

Abone ol

Türk-İş'e bağlı Tez-Koop-İş Sendikası meslek örgütlerinde çalışanların sendikal örgütlenmesi konusunda kapsamlı bir çalışma başlattı.

Maden ve gıda mühendisleri odalarında örgütlenerek toplu sözleşme imzalayan sendika, inşaat ve mimar mühendisleri odalarındaki örgütlenmede sona geldi.

AA muhabirinin bilgiye göre, ticaret, büro, eğitim ve güzel sanatlar iş kolunda örgütlü bulunan sendika, meslek odalarında çalışanların örgütlenmesine yönelik girişimlerinde önemli mesafe aldı.

Aynı anda bir çok meslek odasında örgütlenme çalışması yürüten sendika, TMMOB'a bağlı Gıda Mühendisleri Odası ve Maden Mühendisleri Odası'nda ilk kez toplu iş sözleşmesi imzaladı. Böylece, oda çalışanları hem iş güvencesi kapsamına girmiş oldu hem de var olan haklar geliştirilerek toplu sözleşme güvencesine alındı.

Gıda Mühendisleri Odasında imzalanan ve 2 yıl geçerli olacak toplu sözleşmeyle haftalık çalışma süresi 40 saat olarak kararlaştırıldı.

Çalışanlar, çalıştıkları yıllar itibariyle 16-30 iş günü arasında değişen yıllık izin kullanacak.

Çalışanlara evlenmeleri ve birinci derece yakınlarının ölümü halinde 7, eşlerinin doğum yapması ya da çocuklarının evlenmesi halinde 3 gün izin verilecek.

Ücretlere sözleşmenin birinci altı ayında yüzde 7.5, ikinci, üçüncü, dördüncü aylarında ise gerçekleşen altı aylık enflasyon oranı 1 puan artırılarak zam yapılacak. Ayrıca görev yapılan şubelerin büyüklüğüne göre çalışanlara 15, 20, 25, 30 günlük ücret tutarında ikramiye verilecek.

Çalışanlar aylık 220 lira yemek yardımı, aylık 100 lira sosyal yardım, kasa sorumluluğu olanlara aylık 125 lira kasa tazminatı, yıllık izne çıkanlara 100 lira izin parası, yıllık 100 lira giyim yardımı, evlenenlere 300 lira evlenme yardımı, çocuğu doğanlar 300 lira doğum yardımı, birinci derece yakını vefat edenler 400 lira ölüm yardımı gibi haklardan yararlanacak.

Çalışanların kıdem tazminatı, iş yerinde çalıştıkları her yıl için 30 günlük ücretleri üzerinden hesaplanacak.

KADIN İŞÇİYE 8 MART İZNİ

Maden Mühendisleri Odasında imzalanan ve 1 yıl geçerli olacak toplu sözleşmeyle haftalık çalışma süresi 45 saat olarak düzenlendi.

Çalışanlar, 17-26 iş günü arasında değişen sürelerde yıllık izin kullanabilecek. Evlenen, eşi doğum yapan, kendisinin ya da eşinin birinci derece yakınını kaybeden işçiye 5, çocuğu evlenen işçiye 3 gün izin verilecek.

8 Mart Dünya Kadınlar Günü'nde, iş yerinde çalışmakta olan sendika üyesi kadın işçiler, sendikanın düzenleyeceği etkinliğe katılmak üzere izin alabilecek.

Ücretlere sözleşmenin ilk altı ayında yüzde 5, ikinci altı ayında yüzde 7 zam yapılacak. Ayrıca kasa sorumluluğu taşıyanlara 100 lira kasa tazminatı, aylık 25 lira çocuk yardımı, aylık 10 lira sosyal yardım, yıllık 50 lira giyim yardımı, işçilerin öğrenim gören çocukları için 50-100 lira arasında öğrenim yardımı, 30 günlük ücret tutarında ikramiye, 400 lira giyim yardımı, 100 lira izin yardımı, her ay 10 lira yakacak yardımı verilecek.

Çalışanların kıdem tazminatı, iş yerinde çalıştıkları her yıl için 35 günlük ücretleri üzerinden hesaplanacak.

''MESLEK ÖRGÜTLERİ ÖNCÜLÜK ETMELİ''

Tez-Koop-İş Ankara 2 Nolu Şube Başkanı Mustafa Barın, AA muhabirine yaptığı açıklamada, odalarda yaptıkları örgütlenme çalışmaları sonunda imzaladıkları toplu sözleşmelerle çalışanların haklarını geliştirip, yazılı hale getirdiklerini söyledi.

Bu şekilde çalışanların haklarının yöneticilerin iki dudağının arasından çıkarıldığını vurgulayan Barın, bundan sonra yapacakları toplu sözleşmelerle var olan hakları daha ileri noktalara çekmeye çalışacaklarını ifade etti.

Odalardaki örgütlenmenin sendika açısından farklı bir önemi olduğunu belirten Barın, ''Odalarda çalışanların örgütlenmesiyle nitelikli üye sayımızı artırmayı amaçlıyoruz. Buradaki üyelerimizin sendikanın yetkili organlarında görev almalarını istiyoruz'' dedi.

Barın, meslek örgütlerinin örgütlü toplum ve demokratik hakların kullanımı konusunda öncülük etmesi gerektiğini vurgulayarak, bu konuda tüm meslek örgütlerini duyarlı olmaya çağırdı.

Bu arada, sendika, inşaat ve mimar mühendisleri odalarında çalışanların örgütlenmesi çalışmalarında da sona geldi.