BIST 9.550
DOLAR 34,54
EURO 36,01
ALTIN 3.005,46
HABER /  POLİTİKA

Öcalanın yol haritası cinliği

Demokratik Açılım tartışmalarına damga vuran "Öcalan’ın yol haritası" AİHM'in talebiyle açığa çıkacak

Abone ol

Öcalan, yol haritasını cezaevinden çıkartabilmek için, 550 sayfalık AİHM savunmasına, 160 sayfalık yol haritasını da ekledi. Savcılık AİHM'e gönderdiği savunmada bu eki çıkardı. Ancak ’ın avukatları şimdi kendilerine verilmeyen “yol haritası”nı   yoluyla alacak.

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM), Abdullah Öcalan’ın 20 Ağustos’ta İmralı Cezaevi Müdürlüğü’ne teslim ettiği, avukatlarına verilmeyen yol haritasını Türkiye’den istedi.

Tecrit edildiği, zehirlenmeye çalışıldığı ve eski Türk Ceza Kanunu (TCK) yürürlükten kaldırılırken, idam cezası yerine ağırlaştırılmış müebbet hapse çevrilen cezasının aslında müebbet hapse dönüştürülmesi gerektiği iddialarıyla AİHM’ye yaptığı başvurular tek dosyada birleştirilen Öcalan, bu dava için savunma hazırladı.

YOL HARİTASINI CEZAEVİNDEN ÇIKARABİLMEK İÇİN AİHM'E GİDİYORLAR

Öcalan, yol haritasını cezaevinden çıkartabilmek için, 550 sayfalık AİHM savunmasına, 160 sayfalık yol haritasını da ekledi. Bursa Cumhuriyet Başsavcılığı da Öcalan’ın teslim ettiği toplam 710 sayfa içinden yol haritasını ayırarak, 550 sayfalık savunmayı avukatlarına ve AİHM’ye gönderdi. Ancak yol haritası “inceleniyor” gerekçesiyle bekletildi.

AİHM EKSİK PARÇALARI İSTEDİ

Öcalan’ın avukatları bu süre içinde kendilerine verilmeyen yol haritası için AİHM’ye başvurdu. Öcalan’ın savunmasının 710 sayfadan oluştuğunu belirten avukatları, 160 sayfalık bölümün eksik olduğunu ve gönderilmediğini bildirdi. AİHM de Öcalan’ın savunmasının bir parçası olarak gösterilen yol haritasını Türkiye’den istedi.

AİHM'E GÖNDERİLMESİ GEREKECEK

Türkiye, AİHM’ye söz konusu bölümün AİHM’deki davanın savunmasına ilişkin olmadığı, farklı bir amaçla hazırlandığı yanıtını verebilecek. Ancak AİHM, buna rağmen, savunma adı altında hazırlanan bölümün de mutlaka kendisine iletilmesini isteyebilecek.

Öcalan’ın, yol haritasında, ayrı bir Kürdistan devleti yerine, yerel güvenlik güçleri kurulması, belediyelere eğitim ve benzeri konularda geniş yetkiler verilmesi gibi öneriler olduğu biliniyor.