BIST 8.908
DOLAR 34,29
EURO 37,03
ALTIN 3.029,35
HABER /  GÜNCEL

Öcalan'ın kaseti ne anlama geliyor?

Devletin emir eri olduğunu söyleyen Öcalan'ın sorgu görüntüleri, çözüm sürecini sabote eder mi?

Abone ol

Yazar , Öcalan'ın 15 yıl önce söylediklerinin barış sürecini dinamitlemeye neden yetmeyeceğini yazdı.

İşçi Partisi'nin Abdullah Öcalan'ın 1999 yılındaki sorgu görüntülerini yayınlaması yankı uyandırdı. Seçim öncesi ve 17 Aralık sürecinden sonra ortaya çıkan kasetin zamanlaması kimilerince manidar bulundu.

İlk akla gelen ise çözüm sürecini sabote etmek olduğu iddiası. Peki açılım zarar görür mü? Bu soruya si yazarı Emre Aköz, bugünkü köşesinde böyle cevap verdi:

"KİMSE HEVESLENMESİN"

"Abdullah Öcalan yakalandıktan sonra sorguya çekilmişti. 1999'daki sorgu görüntüleri Aydınlıkçılar tarafından geçen gün yayınlandı. Apo özetle "Biz taşeron örgütüz, devletin her istediğini yaparız" diyor.
Kime diyor? Şu anda Ergenekon davasından aldığı 29 yıllık ceza nedeniyle hapiste olan Emekli Albay Atilla Hasan Uğur'a...

Bu görüntüleri yayınlamasının çeşitli amaçları olabilir. Bunlardan biri Apo'yu, Ankara'nın işbirlikçi olarak göstererek, Kandil'i hareket geçirmek. Yani Barış Sürecini dinamitlemek.
Tamam ama Apo'nun o dönemde böyle laflar ettiği zaten biliniyor. Daha uçaktayken başlamıştı "işbirlikçi" konuşmalara. Sorun, "Siyaset icabı gerekliydi" diyecektir.
Kürt siyaseti kendini Başbakan Erdoğan'a endeksledi. Ne yolsuzluk operasyonu bozdu bu yakınlaşmayı, ne de PKK'lı üç kadının Paris'te öldürülmesi...
Apo'nun taa 15 yıl önce söyledikleri ise hiç bozmaz. Kimse heveslenmesin."

NELER ANLATIYORDU?

-Devletin direkt olarak bir şey yapmasına gerek yok, biz taşeronuz. Bunlarla, yeni Kafkasya'dan Suriye'ye bütün güçle Türkiye'nin emrine vereceğiz.

-Çünkü bazı şeyleri devlet olarak yapmak olmaz ve zordur. Biliyorsunuz, ABD dev dünya gücüdür ama o bile taşeron kullanır. Dünyada en büyük işleri bunlar yapar.

-Türkiye ölçülerine göre hiçbir devrimci bunu yapamaz. Hemen 'işbirlikçi' derler. 'Uzlaşıp teslim oldu' derler. Ama ben yaptım.

-Bana işaret edin, 'şu ülkede şu tehlike vardır' diye; benim için çocuk oyuncağıdır. Ortadoğu'da, Avrupa'da hangi ülke olursa olsun, Rusya'da dahil, nerede olursa olsun fark etmez. Bakın görün o zaman dünya nasıl idare edilir. Tek isteğim şunu deyin: "Apo iyi çalış, görevini iyi becer!" Bunun bazı küçük olanaklarını isteyeceğiz.

-Şu anda milyonlarca insanı bağlayabilirim bu devlete. Mimar gibi bağlayacağız... Ve Kürt olayında beş on ülkeye tonlarca istihbarat, para vs ile dev şeylerin yapamadığını, tek başıma ve kuruş masraf ettirmeden ben yürüteceğim.

sorgu.jpg