Ümit Fırat, BDP milletvekileri Sebahat Tuncel ve Bengi Yıldız'ın tokatlı-taşlı eylemlerini değerlendirdi.
Abone olKürt aydın Ümit Fırat'tan Nevruz günü polise taş ve tokatla saldıran BDP'li vekilleri kızdıracak açıklamalar geldi. Fırat'a göre, polise taş atan Bengi Yıldız ve polise tokat atan Sabahat Tuncel'in tepkisinin nedeni İmralı'dan yedikleri veto. Amaç ise Öcalan'ın gözüne yeniden girebilmek.
Fırat'n seçim öncesi ittifak olasıklıklarına ilişkin söyledikleri ise bir hayli ilginç. Fırat'a göre Apo'nun en büyük arzusu CHP'yle ittifak.
PKK muhalifi olarak bilinen Kürt yazar Ümit Fırat, Zaman gazetesine konuştu. BDP milletvekileri Sebahat Tuncel ve Bengi Yıldız'ın tokatlı-taşlı eylemlerini değerlendiren Fırat "asıl hedef AK Parti'nin bu süreçte hiddete kapılarak yanlışlar yapmasına zemin hazırlamak" dedi. Eğer CHP, BDP'yle seçim ittifakı yaparsa Canan Arıtman, Onur Öymen gibi isimlerin MHP'ye oy vereceğini söylüyor. Fırat'a göre İmralı'ya, resmi devlet görevlilerinin yanı sıra derin devletin temsilcileri de gidiyor...
SÜPRİZ DEĞİL
Tuncel ve Yıldız'ın polise yönelik tavırlarını yorumlayan Fırat'a göre BDP'li vekillerin tutumu sürpriz değil:
"Sebahat Tuncel'in daha önce de benzer, öfkeli çıkışları oldu. Onun için çok sürpriz olmadı bana. Ama Bengi Yıldız'ı elinde taşla görmek onun benim izlediğim üç buçuk, dört yıllık performansına çok uyumlu değildi. Tabii bu öfkenin orada yaşanan olaylarla doğrudan bir ilgisi var. Bir yandan taşlar atılıyor, öte yandan biber gazı, tazyikli su vs. sıkılıyor; işte böyle bir psikolojik ortam var. Ancak yine de böyle bir psikolojik ortama rağmen eğer orada bir kitleye öncülük yapıyorsanız, yol gösterici oluyorsanız öfkenize yenilmemek durumundasınız. Yaptığınız şeyin o toplumun taleplerini çözecek bir etki yerine tersine işi daha da zora sokacak sonuçlar yaratacağını kavramak durumundasınız. Bana göre o emniyet görevlisi sağduyulu davrandı orada."
POLİSLER KARŞILIK VEREBİLİRDİ
Tabii o zaman çok feci bir sonuç da çıkabilirdi. Diğer polisler de harekete geçip üzerine çullanabilirdi. Neticede ellerinde silah olan güvenlik güçleri söz konusu. Nevruz öncesi aklıselim sahibi herkesin, hepimizin birtakım tavsiyeleri oldu. Şüphesiz hükümet geçmiş benzer hadiselerden bazı dersler çıkarmış olmalı ki, provokasyonlara gelmedi; eskiye oranla daha ihtiyatlı davranmayı başardı."
APO'NUN EN BÜYÜK ARZUSU CHP'YLE İTTİFAK
Abdullah Öcalan'ın seçim öncesi ittifak konusunda kafasındaki planı da açıklayan Fırat, siyasi arenada çok tartışılacak bir öngörüde bulundu ve ekledi: "Apo'nun en büyük arzusu CHP'yle ittifak"
"Apo barajı aşabilecek bir ittifak kurabilirlerse bunun bir tercih nedeni olabileceğini düşünüyor. Hele hele CHP ile bir ittifak kurulabilmesi en büyük arzusu. Bu ittifak meselesi 1994'ten bu yana her seçimde gündeme gelir. Ama bir kez bile iyi bir sonuç tutturulamadı. Şöyle bir ittifak yapıyorlar. Emek Partisi, Sosyalist Demokrasi Partisi falan. Ama bunlar zaten ittifak yapsa da, yapmasa da onlara oy verecek kitlenin partileridir. Zannediyorum Abdullah Öcalan da bağımsız girebilirler dedi. Ama şu anki milletvekillerinin hepsi girmesin, bir kısmı girsin dedi. Onlar kendi iç dokümanlarında olabilir, bize yansımıyor. Ama bu son günlerdeki eylemler zannediyorum o silinecekler listesinde olup olmama adına yapılıyor."
APO NE İSTEDİ?
Fırat, "Bunlar Apo ne istedi de veremediler?" sorusuna ise şu yanıtı verdi:
"Her dediğini yerine getirseler de, Apo kendine bağlı siyasi yapı içerisinde çok sivrilen, öne çıkan isimler olsun istemez. Sivrilmediler. Ama bazen onu da zora sokabiliyorlar. Muhtemeldir ki bu tokat-taş eylemlerinden sonra bir takım devlet yetkilileri Abdullah Öcalan'la görüştüklerinde bu durumdan rahatsız olduklarını ona bildirmişlerdir.-Devlet Apo'ya çiz şu isimleri diyor öyle mi? -Demese de bazı isimlerin aralarında sürmekte olan müzakereleri zora soktuğuna dair ima yollu belirtmiş olabilirler. Abdullah Öcalan da bunlara onay vermiş olabilir. Yani hakikaten bunlar şık gelişmeler değil diye mutabık kaldıkları bir zemin olabilir. Aralarındaki diyaloglarını, ilişkilerini zedeleyen gelişmeler olarak ifade edebilirler."
BDP'DE KADRO DEĞİŞİKLİĞİ
Fırat, BDP'nin vekil listesindeki isimleri de açıkladı:
"Bir kere KCK davasından birkaç isim var. Sanırım Öcalan bunu üç rakamında tutmak istedi. Hatip Dicle, Selma Irmak ve Fırat Anlı'nın isimleri öne çıkıyor. 2007'de DTP mecliste grup kurduğu zaman Ahmet Türk'ten boşalan genel başkanlığa Selahattin Demirtaş'ın kardeşi Nurettin Demirtaş'dan önce Fırat Anlı'yı getirmek istemişlerdi. O zaman Diyarbakır Yenişehir belediye başkanıydı. Böyle bir şeye hazır olmadığını söyledi. Ama orada, bölgede parti içerisinde çok sevilen, ılımlı, pozitif bir genç siyasetçidir. Onu şimdi geleceğe taşımak, partiye önemli görevler vermek üzere düşünmüş olabilirler. Hatip Dicle de onlar için önemli bir figürdür. Demokratik toplum kongresinin başkanıydı. Eski DEP Genel Başkanı ve milletvekili. Böyle birkaç isim var."