HDP Bingöl Milletvekili İdris Baluken, BDP-HDP Heyeti olarak Abdullah Öcalan ile dün yaptıkları görüşmenin ayrıntılarını anlattı.
Abone olİmralı'da HDP-HDP Heyeti ile görüşen PKK lideri Abdullah Öcalan'ın, AK Parti hükümetini "çözüm süreci"ne ilişkin henüz yasal düzenleme yapmamasını eleştirdiği ve Yerel Yönetimler Özerklik Yasası ile Demokratik Sivil Toplum Yasası önerilerinde bulunduğu öğrenildi.
DTK'nin 'sivil toplumun parlamentosu' olması gerektiğini belirten Öcalan, HDP ile ilgili olarak ise hem "Kürt ilkel milliyetçi çevrelerin hem de bazı Türk sol gruplarının" haksız eleştirileri olduğunu vurguladı. Öcalan, KDP'ye de sert bir şekilde 'hendek' tepkisi gösterdi. Öcalan'ın KCK'ye de uzun bir mektup yazarken, Cumhurbaşkanlığı seçimi için de öneride bulundu.
Fırat Haber Ajansı'nın haberine göre BDP Grup Başkanvekili ve Bingöl Milletvekili İdris Baluken, BDP-HDP Heyeti olarak Abdullah Öcalan ile dün yaptıkları görüşmenin ayrıntılarını anlattı.
'SAĞLIĞI VE MORALİ İYİ'
BDP Grup Başkanvekili İdris Baluken, Abdullah Öcalan ile dün İmralı'da yaptıkları görüşmenin 3 saat sürdüğünü belirterek, şu bilgileri verdi:
"Sayın Öcalan ile 3 saat süren bir toplantı gerçekleştirdik. Her zamanki gibi Heyetimizi ayakta karşıladı. Hem sağlığı hem de moralinin iyi olduğunu gözlemledik. Aşırı yoğunlaşmaya bağlı olarak uykusuzluk ve bunun getirdiği gerginlik problemi var. Bize farklı bir sağlık durumunu yansıtmadı. Biz de dışarıdan kendisini dinç ve sağlığı yerinde bir şekilde gözlemledik."
ÖCALAN DEVLET HEYETİYLE İKİ GÖRÜŞME YAPTI
Baluken, toplantıya Heyet olarak yaptıkları aktarımlarla başlandığını ifade ederek, Öcalan'ın son dönemde devlet heyetiyle iki görüşme yaptığını açıkladı:
"Önce tüm toplantılarda olduğu gibi bizim aktarımlarımız oldu. Biliyorsunuz, Heyetimiz Kandil'de KCK yetkilileriyle, Ankara'da da hükümet yetkilileriyle görüşmeler yaptı. Bu görüşmelerle ilgili Sayın Öcalan'a aktarımlarda bulunduk. Yine seçim sonuçlarıyla ilgili ortaya çıkan tabloya dair aktarımlarımız oldu. Bunlardan sonra da kendi gündemini işletti. Daha önce devlet heyetiyle iki toplantı yaptığını, iki gündemin de önemli olduğunu, bu nedenle dikkatli notlar almamız gerektiğini söyledi."
"BDP-HDP BEKLENTİYİ AÇIĞA ÇIKARMADA YETERSİZ KALDI"
Baluken, Öcalan'ın seçimlere ilişkin şu ifadeleri kullandığını aktardı:
Seçimlerde özellikle tüm baskılara, engellere ve seçim sonrasındaki hilelere rağmen halkımızın kararlı iradesinin ortaya çıkardığı sonuç önemlidir. Bunun örgütlü siyasi yapılarca doğru değerlendirilmesi gerekiyor. Tabii beklenti daha büyüktü. BDP'nin, HDP'nin örgütlü yapıları daha büyük beklentiyi açığa çıkarmada yetersizlikler gösterdi. Önümüzdeki dönemde bunların masaya yatırılarak gerekli tedbirlerin alınması konusunda yeniden yapılanma süreci de önemli. AKP'nin seçim hilelerine başvurması kabul edilemez; demokratik siyaseti öngören çözüm sürecine denk düşen bir yaklaşım değildir."
'SORUNU KİŞİYE İNDİRGEMEK VE BDP'NİN BÖLGEDEN UZAKLAŞTIĞINI DÜŞÜNMEK YANLIŞ'
Baluken, HDP ve yine BDP'li milletvekillerinin HDP'ye geçişi hakkında da Öcalan'ın görüşlerini aktardı:
"Sayın Öcalan HDP ile ilgili taban düzeyinde parti organlarında yürüyen tartışmaları sordu. Bunların ne düzeyde olduğunu ve nasıl tartışıldığını öğrenmek istedi. HDP projesinin çok önemli stratejik proje olduğunu ifade etti. Hem Kürt ilkel milliyetçi çevreler hem de bazı Türk sol gruplarının ve sahte aydınların HDP projesinden rahatsız olduğunu kendisinin de takip ettiğini söyledi. Ancak HDP'nin stratejik hamle olarak halka anlatılmasının gerektiğini, emekçiler için stratejik anlamda dostluk hamlesi olduğunu ifade etti. Sorunu kişiye indirgemek ya da BDP'nin bölgeden uzaklaştığını düşünmenin yanlış bulduğunu söyledi ve bu eleştirileri yapanlara demokratik ulus çözümlemesini defalarca okumasını önerdi."
'HDP ÖZ SAVUNMAYA DA AĞIRLIK VERMELİ'
Baluken, Öcalan'ın "HDP kararlı bir şekilde yoluna devam etmeli" dediğini ve saldırılara karşı öz savunma çalışması önerdiğini ifade etti:
"Sayın Öcalan özellikle devletin de başından beri HDP'ye yönelik engellemelerinin olduğunu, seçimlerde HDP'ye yönelik çok ciddi ırkçı linçler olduğunu, bunun kabul edilemez olduğunu, bundan sonra bu tavrın ortaya konması durumunda farklı sonuçların ortaya çıkabileceğini söyledi. Çözüm sürecinin demokratik siyasete alan açan ruhuyla HDP'ye saldırıların bağdaşmadığını, dolayısıyla HDP'yi sahiplenme noktasında tüm halkın da duyarlı olması gerektiğini ifade etti. HDP'nin de saldırı, linç olaylarına karşı kendi öz savunmasını öngörecek şekilde politik çalışmalarına ağırlık vermesi gerektiğini belirtti.
KCK'YE 17-18 SAYFALIK MEKTUP
Baluken, Öcalan'ın yazdığı mektuplar hakkında şu bilgileri verdi:
"Sayın Öcalan dışarıya bazı bildiri ve mektuplar hazırladığını söyledi. BDP Kongresine 4 sayfalık mektup, HDP Kongresine 4 sayfalık mektup, 1 Mayıs için 2 sayfalık mesaj, Demokratik İslam Kongresinde okunmak üzere 6 sayfalık mesaj yazdığını ifade etti. Yine KCK Yürütme Konseyine bir mektup kaleme aldığını ancak bu mektubun henüz bitmediğini söyledi. KCK'ye yazdığı mektubun büyük ihtimalle 17-18 sayfalık olacağını ve iletilmek üzere yakında Heyete ulaştıracağını açıkladı. Ayrıca Sayın Öcalan cezaevindeki bir kadın arkadaşa da 1 sayfalık mektup gönderdiğini ve uzun süreden sonra ilk kez mektup yazdığını söyledi. Şakran Cezaevi'nden Nesrin Akgül şahsında tüm kadınlara yazdığını açıkladı. Bu mektubu da Pervin Hanım (Buldan) en kısa zamanda ulaştıracak."
İKİ YASA ÖNERİSİ
Öcalan'ın hükümete yönelik eleştirilerini de aktaran Baluken, hükümete Yerel Yönetimler Özerklik Yasası ile Demokratik Sivil Toplum Yasası önerilerinde bulunduğunu bildirdi.
Baluken, şöyle konuştu:
"Sayın Öcalan hükümetin Kürt meselesinin çözümüne yönelik bugüne kadar yasal düzenlemeler yapmamış olmasını eleştirdi. Kürt meselesinin çözümü için önemli olan bazı hususların mutlaka yasalaşması gerektiğini söyledi. Bunlardan bir tanesinin Yerel Yönetimler Özerklik Yasası, diğerinin de Demokratik Sivil Toplum Yasası olduğunu ifade etti. Yerel Yönetimler Özerklik Yasası bağlamında yetkiyi yerele veren, yerelde demokrasiyi inşa eden düzenlemenin artık elzem olduğunu ifade etti. Türkiye'nin Avrupa Yerel Yönetimler Özerklik Şartı'na şerhini kaldırması gerektiğini söyledi. Bunun tüm kamuoyuna anlatılmasının da önemli olduğunu, bu tarz idari reform süreçlerinin bütün Avrupa'da, dünyada tamamlandığını ama Türkiye'nin bunu başaramadığını ifade etti. Fransa örneğini verdi. İtalya'nın 21, İspanya'nın 17 özerk bölgeden oluştuğunu; Almanya'nın 16 federe bölgesi olduğunu; İngiltere'de 4 özerk bölge, Amerika'da 51 özerk eyalet, Rusya'da 81 özel birliğin olduğunu vurguladı. 'Türkiye madem Avrupa'yı, Batı'yı taklit ediyorsa, reformlar konusunda niye ağırdan alıyor, cesur davranmıyor' eleştirisini yaptı. Bütün bu ülkelerde idari sistemle ilgili yapılan reformların Türkiye'de hala yapılmamış olmasını, hala cesurca tartışılmıyor olmasını eleştirdi. Fransa'da reform yapılırken kullanılan 'Fransa'nın kuruluşunda Fransa'nın bütünlüğü için merkeziyetçilik ne kadar gerekliyse, şimdi ise sürdürülmesi o kadar gereksiz ve sakıncalıdır' tespitini hatırlattı. Bunun Türkiye için de güncel olarak geçerli olduğunu ifade etti."
'SİVİL TOPLUMUN PARLAMENTOSU'
Öcalan'ın Demokratik Sivil Toplum Yasası ile ilgili olarak kapsamlı bir çalışmaya ihtiyaç olduğunu belirttiğini söyleyen Baluken, "Toplumun kendini özgürce örgütlemesinin son derece önemli olduğunu söyledi. DTK'nin de sivil toplum ihtiyacını karşılayacak bu yasa üzerinde bir tartışma ve çalışma yürütmesi gerektiğini söyledi. Sayın Öcalan DTK'nin 'sivil toplumun parlamentosu' olarak çalışması gerektiğini ifade etti" diye konuştu.
Baluken, 'silahlı güçlerin geri dönüşü' hakkında özel bir gündemin olmadığını açıklayarak, "Nihai hedefinde tabii silahlı güçlerin geri dönüşü var ama toplantı esnasında çok konuşmadık. Dışarıya vereceğimiz mesajı yazdırırken belirtti ancak toplantının içeriğinde ayrıntılı şekilde geri dönüş yasasıyla ilgili gündemi çok konuşmadık" dedi.
'TAHLİYELERLE İLGİLİ DAHA ÖNEMLİ GELİŞMELER OLMALI'
Öcalan'ın 'KCK' davasında yargılananların bazılarının tahliye edilmesiyle ilgili olarak ise şunları kaydetti öğrenildi:
"Onlar zaten rehine pozisyonundaydı. Bırakılmaları bu pozisyonun sona ermesi açısından önemlidir. Ancak hala cezaevlerinde olan siyasi tutsaklarla ilgili önümüzdeki günlerde bazı gelişmelerin, daha önemli gelişmelerin olması gerekiyor. Yine hasta tutsaklarla ilgili de hükümetin hızla bazı adımlar atması beklentisi içindeyim. Hasta tutsaklara ve başta kadınlar olmak üzere cezaevindeki tüm tutsaklara selamlarımı iletiyorum. Tahliye olan arkadaşlara da selamlarımı iletiyorum."
'ROJAVA'DA HALKIN SALDIRILARI PÜSKÜRTMESİ ÖNEMLİ'
Baluken, Öcalan ile Rojava gündemini de konuştuklarını şöyle anlattı:
"Rojava'daki durumu öncelikle bize sordu. Kobanê'ye yapılan saldırılar ve oradaki direniş düzeyinin ne olduğunu sordu. Biz de bu konuyla ilgili hem Heyetimizdeki bilgileri hem de KCK yetkilileriyle yapmış olduğumuz toplantıdaki bazı konuları kendisine aktardık. Rojava'daki saldırlar konusunda İran'ın, Türkiye'nin ve Suriye rejiminin ne rolü olduğunu özellikle sordu. Kobanê'deki direnişin ve bütün Rojava'daki direnişin önemli olduğunu ve oradaki kazanımları boğmaya çalışan bu saldırıların halk tarafından püskürtülmesinin önemli olduğunu ifade etti. Rojava halkına selamlarını iletti."
'HENDEK KAZANLAR KENDİNİ REZİL EDİYOR'
Öcalan'ın KDP tarafından Rojava sınırında kazılan hendeklere de sert tepki gösterdi öğrenildi. Baluken, Öcalan'ın tepkisini şöyle dile getirdi: "Sayın Öcalan hendek kazma işiyle kimsenin sonuca ulaşamayacağını ve hendek kazmanın kendini rezil etme dışında bir işe yaramayacağını ifade etti. Hem KDP'ye hem de Türkiye'ye eleştirileri oldu. 'Türkiye'nin özellikle Rojava politikasında bazı değişikliklere gitmesi gerekiyor; beklentim budur' dedi. Sınır kapılarının açılmasıyla ilgili bazı adımların hızla hayata geçirilmesiyle ilgili gelişmelerin olması gerektiğini söyledi. Rojava politikasıyla ilgili bazı gelişmelerin olabileceğini, bunu beklediğini söyledi. KDP'nin de AKP ile birlikte hareket ettiğini ifade etti."
'HDP CUMHURBAŞKANLIĞI İÇİN KENDİ ADAYINI ÇIKARMALI'
Baluken, Öcalan'ın Cumhurbaşkanlığı seçimiyle ilgili mesajını da şöyle aktardı:
"Cumhurbaşkanlığı seçimi önemli. HDP'nin kendi potansiyelini önemsemesi ve bu potansiyeli birleştirecek şekilde kendi adayıyla seçime girmesi önemlidir. Yerel yönetimler seçiminde ortaya çıkan düzeyi çok aşan bir başarı yakalanabilir. Tüm emekçi halkları kucaklayacak etkili bir aday etrafında bu çalışmanın yürütülmesi gerekiyor. Ortaya çıkacak sonuçlar siyasal, sosyal anlamda bireysel ya da örgütsel hakların elde edilmesinde önemli katkılar sunacak. Kendi adayımız etrafında buluşup oyları çoğaltacağız."