BIST 9.777
DOLAR 34,16
EURO 38,17
ALTIN 2.920,22
HABER /  GÜNCEL

Öcalan'dan Esed'e işbirliği mektubu!

KCK'ya yönelik hazırlanan 2. iddianamede, örgütün elebaşısı Abdullah Öcalan'ın, Suriye Devlet Başkanı Beşşar Esed'e mektup yazdırdığı ortaya çıktı.

Abone ol

Öcalan, Esed'e yazılmasını istediği mektupta Suriye'deki bazı belediyelerin örgüte verilmesini istiyor. Bunun karşılığında ise Öcalan, Esed rejimini destekleyeceği sözünü veriyor.

Öcalan'ın avukatlarına verdiği mektup yazdırma talimatının, KCK Önderlik Komitesi'nde faaliyet gösteren bir avukat tarafından Murat Karayılan'a gönderilen elektronik postada yer aldığı ortaya çıktı. Bu postada Öcalan'ın Esed'e mektup yazma talimatını 6 Nisan 2011 ve 13 Nisan 2011 tarihlerinde avukatlarla yaptığı görüşmelerde verdiği öne sürülüyor. Terör örgütü lideri, Suriye ile ilgili olarak "Suriye ve Esed demokratik reformlar yaparsa biz destekleriz. Bu reformlar içerisinde demokratik özerklik gibi idari ve kültürel özerklik hakları tanınabilir. Mesela belediyeler devredilebilir. Kürtlerin kendilerini yönetmelerinin önü açılabilir." İfadelerini kullanıyor.

Suriye için 'önemli bir ülkedir' tabirini kullanan Öcalan, idari ve kültürel haklarının tanınması halinde "Oradaki Kürt örgütlerini etkileriz, harekete geçiririz, Suriye'ye destek olmaya çağırırız." şeklinde konuşuyor. Suriye'nin 2002 yılından beri yüz PKK'lıyı Türkiye'ye teslim ettiğini belirten Öcalan, Suriye'nin bu süreçten sonra PKK'lıları teslim etmeyeceğini öne sürüyor. Öcalan, Suriye ile ilgili çeşitli tespitlere yer veriyor. PKK lideri şu ifadeleri kullanıyor:

"Beşşar Esed'in aşiretlerle değil, resmi olarak, siyasi temsilci olarak PYD ile görüşmesi gerekir. Ancak demokratik bir dönüşümü gerçekleştirirlerse Suriye bu süreci atlatabilir. Bu durumda biz de destek sunarız. Suriye yetkilileriyle görüşülüp bizim burası için de önerdiğimiz demokratik özerklik temelinde bir uzlaşma ve çözüm için konuşulmalıdır. Eğer Suriye bunu kabul ederse Kürtler Esed'e destek verecektir. Bu hem oradaki Kürt halkının hem de Arap halklarının kurtuluşu olur. Fakat aksine hareket edip sadece geçici adımlar atıp oyalama tarzı siyaset yürütürlerse o zaman oradaki Kürt halkı da PYD öncülüğünde, oradaki Arap muhalefetiyle demokratik özerklik temelinde birlikte mücadele yürütür."