PKK lideri Abdullah Öcalan'ın geçen yıl barış sürecini başlatan Nevruz mesajının üzerinden bir yıl geçti. Öcalan'dan gelecek ikinci Nevruz mesajı öncesi Kumru başer kentin nabzını tuttu.
Abone olPKK lideri Abdullah Öcalan’ın Diyarbakır’ın Nevruz alanında toplanan yüzbinlere, barış sürecinin başladığı, silahlı mücadelenin yerini demokratik siyasetin alacağı mesajını vermesinin üzerinden bir yıl geçti.
Diyarbakır bu 21 Mart’ta yeni bir mesaj için yeniden aynı alana toplanmaya hazırlanıyor.
Öcalan bu yıl nasıl bir mesaj verebilir? Diyarbakır’daki sohbetlerde bu konuda görüşler birbirine çok yakındı.
Kentte bugün görüştüğüm öğretim üyesi, yazar ve geçen yılki süreçte Akil İnsanlar grubu içinde yer alan Mithat Sancar, bunu şöyle ifade etti:
"Hükümetle kader ortağı olduğu havasını vermeyecek, ama geçen hafta gelen KCK açıklamasından daha somut ve yumuşatıcı bir mesaj verecek."
Yakınlarda gerek KCK liderliği gerekse BDP’den gelen açıklamalarda, hükümet sert bir şekilde eleştirilmiş, hatta AKP’nin, kendisini barış sürecinde muhatap olmaktan çıkardığı ifadesi kullanılmıştı.
Yasal çerçeve talebi
Kürt siyasi hareketi aslında son bir yıl içinde çok kez barış süreci için kendilerinin attığı adımlara hükümetten beklenen karşılığın bulunamadığını ifade etti.
Her seferinde, anadilde eğitim, yerel yönetimlerin yetkilerinin genişletilmesi, cezaevlerindeki binlerce siyasi tutuklunun tahliyesi ve hepsinin üzerinde barış sürecine dair bir yasal çerçevenin meclisten geçirilmesi konularında hükümetin adım atmasını talep ediyorlardı.
Fakat, bugün Diyarbakır sokaklarında, dükkanlarında, kahvelerinde, evlerinde yaptığımız bütün sohbetlerde çatışmasızlığın sürmesinin bile önemli olduğu ve hükümetin kaderi ne olursa olsun sürecin devam etmesinin iyi olacağı görüşü öne çıkıyordu.
Yapılan sert açıklamaların bir karşılığı yok mu?
Sürpriz beklenmiyor
Bu soruya BDP seçmeni bir esnaf, “Sert nedir? Herkes sert konuşabilir. Seçim var, insanlar soğumasın diye sert konuşulabilir. Ama ben olana bakarım. Ben bir zaman Kürtçe kaset çalamıyordum. Apartmanımda gazete dağıtan çocuklar kafasına tabanca dayanıp vurulmuştu. Bir senedir insanlar ölmedi bu önemli, sırf İmralı ile görüşülmesi bile büyük adımdır” diye konuştu.
Kısacası bu 21 Mart geçen yılkinden hayli farklı. Geçen yıl bu zamanlar Diyarbakır’ı saran “Tarih yazılıyor” havası bu yıl yok. Sürpriz beklenmiyor.
Katılımın ise hem bu sebeple hem de gerek Pazar günkü üniversite sınavları gerekse seçim ortamına girilmiş olmasından dolayı, geçen yılkinden daha düşük olması bekleniyor.