Öcalan açılım için kendi düşüncelerini açıkladı. Kimine göre yeni bir şey yok, kimine göreyse Alman modeli... İşte görüşler;
Abone olAbdullah Öcalan’ın, avukatları aracılığıyla açıkladığı ‘yol haritası’nda federasyon istemediğini ama ayrı bir ulus, o ulusun meclisi, hatta öz savunma gücü olması gerektiğini söyledi. Bu sözler kafa karıştırdı. Farklı yorumlar ortaya çıktı.
Peki Öcalan ne demek istedi? 'Kürtlerin savunma gücü olmalı' ifadesiyle ne istiyor? İşte siyaset bilimcilerin yorumları;
FEDERASYONUN DA ÖTESİNE GEÇEN MODEL
Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi öğretim üyesi Prof. Dr Mithat Sancar, ayrı silahlı gücü olacak bir yönetim modelinin federasyonun da ötesine geçeceğini belirtti. Kürt açılımı konusunu yakından izleyenlerden biri olan Sancar şu görüşleri öne sürdü:
“Yeni bir şey söylemiyor. Eski açıklamalarında ‘Demokratik Kürt Ulusu’ terimi yer alıyordu. Demokratik konfederalizm tezinde de benzer şeyler vardı. Federasyon istemediğini çok açık söylüyor ama DTP ve Demokratik Toplum Kongresi’nce sahiplenilen ‘Demokratik Özerklik Projesi’nin tam olarak neye karşılık geldiği belli değil. Federasyon ile özerk bölgeler yönetimi arası bir yerde durduğu izlenimi veriyor. ‘Öz savunma birlikleri’ dediği şeyden güvenlik birimlerini mi kastettiği yoksa daha fazlasını mı istediği önemli. Kendi ayrı silahlı gücü olacak bir yönetim modeli, federasyonun da ötesine geçer. Ama yerel yönetimlerin zabıta gücünün biraz ilerisine geçen bir şey kastediliyorsa, eyalet modeli altı bir şey kastedildiği sonucunu çıkarabiliriz. Bütün tezlerin özgürce tartışılması gerektiğini savunuyorum. Türkiye’nin buradan, ortak, kolektif, akla dayalı geniş bir mutabakata varma ihtimalini yüksek görüyorum.
TUTARSIZLIK VAR
Prof. Dr. Baskın Oran: Orada tutarsızlık görüyorum ve bunu da normal sayıyorum. Çünkü sadece TRT dinleyebiliyor. Türkiye hakkında sağlıklı haber alamıyor. Kimse ile görüşmesine izin verilmiyor. Yapacağı bir takım hataların sorumlusu devlettir. Hem ‘Federal sistem istemem’ diyor, hem bunun ‘Öz savunma gücü olacak’ diyor. Öz savunma gücü ne demek? Asker ve polis demek. ABD güçlü bir federal sistemdir. Orada ordu federaldir. Federal devletin de polis gücü vardır, FBI gibi. Hem ‘Federal sistem istemem, tek devlet, tek bayrak, üniter devlet’ diyorsun, hem de ‘Öz savunma gücüm olsun’ diyorsun. Bu tutarsızlıktır. Sınırsız bir demokrasi olmadan Kürt sorunu çözülemez. Kürtler ayrılmayı savunabilmeli, ölülerine şehit diyebilmeli. Çocuk panzere taş atınca örgüt üyesi sayılmamalı.
'ORDUSU, SİLAHI OLSUN' DEMEK İSTEMEDİ
DTP Şırnak Milletvekili Hasip Kaplan: Öcalan’ın açıklaması, yerel yönetimlerin güçlendirilmesini, merkezi yapının sınırlandırılarak bir kısım yetki ve görevlerin yerel yönetimlere bırakılmasını öngörüyor. ‘Savunma gücü olmalı’ açıklamasını, demokratik toplumların kendini savunma örgütlenmeleri olma anlamında değerlendiriyorum. Farklı bir şekilde, ‘ordusu, silahlı gücü olsun’ anlamında değil. Yerel yönetimler güçlendiği zaman, yerel mec-lislerin koyduğu yasaların uygulanması gerekir. Kim uygulayacak? Trafik polisi, kendi iç güvenliği olacak. Bu tartışılmalı, biçimlendirilmeli. Tam bir federasyon, demokratik özerklik demiyor ama içerik ve uygulama olarak Alman ve İtalyan modeline, eyalet sistemine dikkat çekiyor. Kullanım ve yetki bakımından ABD’deki yönetimle benzeşiyor.
Milliyet