Hükümet, AİHM'den Öcalan'ın adil yargılanmadığına ilişkin karar çıkması durumunda formül arıyor. Olası bir sıkıntı yaşanmaması için yasal düzenlemeler yapılabilecek...
Abone olHükümet, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nden Abdullah Öcalan’ın adil yargılanmadığına ilişkin karar çıkması durumunda nasıl bir yol izleneceğini belirlemeye çalışıyor.
Türk yargısının, yeniden yargılamayı reddetmesi durumunda Türkiye’nin ağır baskı altında kalabileceğini düşünen hükümet, yargılanmanın yenilenmesine daha sıcak bakıyor.
Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin (AİHM), Abdullah Öcalan’ın adil yargılanmadığına hükmetmesinin yaratacağı hukuki ve siyasi sonuçlar devletin zirvesinde tartışılıyor.
Hükümet kaynakları, Türk yargısının, Ceza Muhakemeleri Kanunu’ndaki kısıtlamalara dayanarak “yeniden yargılamayı” reddedebileceği, ancak bu kararın Türkiye’yi çeşitli baskılarla karşı karşıya bırakacağı, hatta Avrupa Konseyi üyeleğinin askıya alınabileceği yorumları yapılıyor.
YASAL DÜZENLEME YAPILACAK
Edinilen bilgilere göre, yargının reddetme kararı vermesi durumunda hükümet sözkonusu sıkıntıları yaşamamak için “yeniden yargılamayı engelleyen sınırlamaları” yasal düzenleme yoluyla kaldırmayı düşünüyor. Ancak hükümet kaynakları, Anayasa’nın 90. maddesinde yer alan “Uluslararası sözleşmelerle yasa hükümleri arasında çelişki olursa sözleşmeler üstün sayılır” ilkesinden hareketle yargılanmanın yenilenmesine karar verilmesini daha kuvvetli bir seçenek olarak görüyor.
İÇ POLİTİKA KORKUSU
Bu durumda hükümet konunun bir devlet meselesi olduğuna vurgu yaparak soğukkanlı olunmasını telkin edecek. CHP ile temaslara şimdiden başlayan hükümet muhalefetten yeniden yargılamanın bir iç politika malzemesi yapılmamasını istiyor.
Kamuoyuna ise yeniden yargılama kararının birtakım usul hataları gerekçesiyle alındığı ve davanın sonucunun değişmeyeceği mesajı verilecek.
Kaynak: