BIST 10.025
DOLAR 35,16
EURO 36,68
ALTIN 2.956,54
HABER /  GÜNCEL

Öcalan düğmeye bastı! KCK BDP'ye katılacak!

Abdullah Öcalan'ın devlete sunduğu projeye göre KCK düz ovaya inip BDP'ye katılacak, legal Kürt siyaseti köklü bir reform yaşayacak...

Abone ol

Öcalan'ın çizdiği projeye göre ismini Demokratik Bölgeler Partisi olarak değiştirecek BDP, tüm Batı illerinden çekilecek. Anlaşma olması halinde dağdan inen KCK'lılar DBP'de siyaset yapacak. Öcalan bu formülünü devlet yetkililerine sundu.

KCK DÜZ OVAYA İNECEK

Milliyet sinden Namık Durukan'ın haberine göre yerel seçimlerin ardından Kürt siyasetinde büyük bir değişim yaşanıyor. Çözüm sürecinin başlamasının ardından ilk olarak KCK yeniden yapılandırılmıştı. Yerel seçimlerin ardından ise legal siyaset kurumları tamamen değiştiriliyor.

RADİKAL DEMOKRAT İFADESİ

İlk olarak BDP milletvekilleri HDP'ye katıldı. 22 Haziran'da olağanüstü kongre yapacak olan HDP, "sol partilerin aritmetik toplamı" değil "radikal demokrat" bir parti kimliğiyle çalışacak. "Radikal demokrat" ifadesinin ise bizzat Öcalan tarafından yapıldığı öğrenildi. Buna göre HDP, sol demokrat, liberal demokrat ve müslüman demokrat olmak üzere 3 ana grup üzerinden yükselecek. Kürt sorunun temel alsa da Türkiye'deki tüm sorunlara karşı duyarlı olacak. Özellikle Alevilere yönelik politikalarıyla öne çıkacak.

DTK BÖLGE PARLEMANTOSUNA DÖNÜŞECEK

En önemli değişiklik ise BDP'de yaşanacak. BDP 8 Haziran'da olağanüstü kongre yapacak. Bu kongreyle birlikte ismini DBP olarak değiştirecek. İmralı'da MİT yetkilileri ile görüşmesinde müzakere yasasının çıkarılması konusunda ısrarını sürdüren Öcalan'ın iki önemli yasal çalışma istemesi bölge partisine dönüştürülen BDP'nin önümüzdeki dönemde bölgeye yönelik yapacağı faaliyetlerin ana gündemini oluşturacak.

PROJE YAŞAMA GEÇECEK

Öcalan'ın bir süre önce MİT aracılığıyla hükümete sunduğu "Bölgesel Özerk Yönetim Yasası" ve "Demokratik Sivil Toplum Yasası" aynı zamanda BDP tarafından bölgede fiili olarak uygulamaya geçirilecek. Çalışmanın hayata geçirilmesi için DTK bölge parlamentosu şeklinde düzenlenecek. BDP ise yerel parlamento kararlarını hayata geçirmede önemli rol üstlenecek. Bu kapsamda özerk kurumların oluşması ve bu kurumlarda görev alacaklar eğitimden geçirilecek. Özerk kurumların oluşması ve kadro yetiştirilmesi Öcalan'ın devlet heyeti ile yaptığı görüşmelerde istediği yasal çalışmaların uygulanması aşamasına hazırlık amacı taşıyor.

KCK'LILAR BDP'YE ÜYE OLACAK

Çözüm sürecinin 3. aşamasında dağdaki PKK'lıların dönerek sivil hayata katılması ve siyaset yapmasının önünün açılması hedefleniyordu. DBP, silahları bırakarak geri dönecek PKK'lıların siyaset yapabilmesi için yapılandırılacak. Projeye göre özerkliğin ve geri dönüşlerin yasal güvenceye kavuşması durumunda PKK'lılar Türkiye'ye dönecek. DBP'ye üye olacaklar ve eğitimden geçirilecekler.

ÖZERKLİK EĞİTİMİ SONRASI AKTİF SİYASET

Eğitimin en önemli aşaması örgütün silahlı gruplarının rehabilitasyonunda yaşanacak. Bunların özerk bölgede asayiş birlikleri olarak görev yapması planlanıyor. Türkiye'ye dönen silahlı kadroların kent yaşamına uyum sağlamalarına yönelik bölgede belirlenen merkezlerde uyum çalışmalarına alınacaklar. Burada verilecek eğitim sonrası özerk bölelerde aktif olarak siyasete katılacaklar. En son aşamada ise KCK tamamen tasfiye edilecek ve Türkiye'de DBP olarak siyaset yapacak.

DİYARBAKRI'DA KÜRT PARLEMANTOSU

Diyarbakır merkezli bir de Kürt Parlamentosu kurulacak. BDP heyetiyle görüşen Öcalan ise yeni örgütlenme biçimini şu sözlerle ifade etti:

"DTK bir proto meclistir. Önümüzdeki dönemde yerel parlamento alacak. Çözüm de bunun üzerinden gelişecek. BDP ise özerklikle ilgili kadro yetiştiren ve özerkliğin pratik örgütlenmesini yapan bir mekanizmaya kavuşmalıdır."

Öcalan ayrıca iki ayrı Meclisli bir Türkiye öngörüsünde bulunarak şöyle dedi:

"HDP ve Halkların Demokratik Kongresi'nin de kendini yeniden yapılandırmalı. HDK için iki Meclisli bir sistem öneriyorum. Birincisi Demokratik Ulus Meclisi ikincisi ise Bölgeler Meclisi. Tıpkı senato ve parlamento gibi iki ayrı demokratik karar organı olmalı."

FRANSA ÖRNEĞİ

HDP heyeti ile görüşmesinde özerkliğe dikkat çeken Öcalan, üzerinde çalıştığı projenin uygulanması için Türkiye’nin Avrupa Yerel Yönetimler Özerklik Şartı'na koymuş olduğu şerhi kaldırmasını istedi ve Fransa örneğini verdi. Türkiye'nin ulus-devlet yapılanmasını Fransa'dan esinlenerek hayata geçirdiğine dikkat çeken Öcalan, "Fransa katı merkeziyetçi yapıdan yetkiyi yerele aktaran, demokrasiyi yerelden inşa eden bir modele geçti. O dönem Mitterande’ın, “Fransa’nın kuruluşunda Fransa’nın bütünlüğü için merkeziyetçilik ne kadar gerekliyse, şimdi ise sürdürülmesi o kadar gereksiz ve sakıncalıdır” tespiti var. Bu Türkiye için de güncel olarak geçerlidir. Türkiye’de artık bu merkeziyetçi yapıyı devam ettirmek gereksiz ve sakıncalı" diye konuştu.