Yatırımcılar ve piyasa uzmanları, 2013 yılı Ocak ayı enflasyon verilerine ilişkin değerlendirmede bulundu.
Abone olİş Yatırım Yurtiçi Piyasalar Müdürü Yasin Demir, ''Verinin beklentilerin 0,50 puan kadar üzerinde olmasına karşın çekirdek göstergelerde olumsuz bir tablo olmaması nedeniyle enflasyon beklentilerini negatife çevirecek ve Merkez Bankası'nı(MB) politika değişikliğine itecek bir tablo görünmüyor'' dedi.
TÜİK tarafından açıklanan ocak ayı enflasyon verilerine ilişkin değerlendirmede bulunan Demir, enflasyondaki artış ağırlıklı olarak gıdadan kaynaklandığını belirterek, ''Aralık ayında da gıda fiyatlarının olumlu etkisini görmüştük, bu etki silinmiş oldu'' ifadelerini kullandı.
İstanbul Ticaret Odası (İTO) rakamlarından sonra yukarı yönlü bir sapmadan endişe edildiğini ve faizler üzerindeki etkinin sınırlı olduğunun görüldüğünü kaydeden Demir, şu değerlendirmede bulundu:
''Gösterge tahvil yüzde 5,81 bileşik seviyesinden yüzde 5,84 bileşik seviyesine yükseldi. Verinin beklentilerin 0,50 puan kadar üzerinde olmasına karşın çekirdek göstergelerde olumsuz bir tablo olmaması nedeniyle enflasyon beklentilerini negatife çevirecek ve MB'yi politika değişikliğine itecek bir tablo görünmüyor.''
TÜİK tarafından ocak ayı enflasyon verilerine göre ocak ayında Tüketici Fiyatları Endeksi (TÜFE) aylık yüzde 1,65 artarken, Üretici Fiyatları Endeksi (ÜFE) ise yüzde 0,18 oranında azaldı. Ocak ayı itibariyle yıllık enflasyon TÜFE'de yüzde 7,31, ÜFE'de yüzde 1,88 oldu.
ÇOK FAZLA OLUMSUZ GÖRMÜYORUZ
Marbaş Menkul Değerler Araştırma Müdürü Üzeyir Doğan, ''Yılın ilk ayında özellikle tütün ve alkollü içeceklerdeki zamlar nedeniyle manşet rakamda ortaya çıkan artışı, I endeksindeki (enerji, gıda ve alkolsüz içecekler, alkollü içkiler ile tütün ürünleri ve altın hariç) düşüş nedeniyle çok fazla olumsuz görmüyoruz'' dedi.
TÜİK tarafından açıklanan 2013 yılı Ocak ayı enflasyon verilerine ilişkin değerlendirmede bulunan Doğan, bugün açıklanan enflasyon rakamlarında TÜFE'de manşet rakamlarda oldukça sert bir artış yaşandığını ifade etti.
Piyasa beklentisinin yüzde 1,0 ile yüzde 1,20 arasında bir artış yaşanması yönünde iken, artışın yüzde 1,65 olarak açıklandığı anımsatan Doğan, şunları kaydetti:
''Böylece yıllık artış yüzde 7,31 oldu. Buna karşın enerji, gıda ve alkolsüz içecekler, alkollü içecekler ile tütün ürünleri ve altın hariç tutulduğunda TÜFE'deki aylık değişimin yüzde -0,17 olduğu açıklandı. Hatırlanacak olursa Merkez Bankasının daha önceki açıklamalarında bu rakama (I endeksi) dikkati çekmişti.
Piyasa bu rakamdaki düşüş nedeniyle manşet rakamda oluşan ve beklentileri aşan artışa çok fazla olumsuz reaksiyon vermeyecektir düşüncesindeyiz. Bu nedenle yılın ilk ayında özellikle tütün ve alkollü içeceklerdeki zamlar nedeniyle manşet rakamda ortaya çıkan bu artışı, I endeksindeki düşüş nedeniyle çok fazla olumsuz görmüyoruz.''