BIST 9.900
DOLAR 34,10
EURO 38,09
ALTIN 2.875,03
HABER /  DÜNYA

Obamanın sülalesi müslüman mı?

Barack Obama'nın Kenya'daki izi sürüldü. Kendisi "hristiyanım diyor." Peki sülalesinin durumu nasıl?

Abone ol

ABD başkanlık seçimleri öncesinde Demokratların favori adayı olan Barack Obama hakkındaki "Yoksa Müslüman mı" polemiği, birinci ağızdan cevap buldu.

Hürriyet, "Hussein" göbek adlı Obama’nın Kenya’da bir köyde yaşayan ailesini ziyaret etti. Babaanne, amca ve hala Obamalar, "Biz Müslümanız, ama Barack değil" dediler.

Kenya’nın Kisumu şehrine Kenya Başbakanı Raila Odinga eşliğinde giden Hürriyet ekibi, geçen ayki kabileler arası çatışmalarda tahrip edilen kentten, Uganda sınırı yakınlarındaki Kogola köyüne geçti. Barack Obama’nın babasının memleketi olan Kogola, dede Ogola’nın adını taşıyor ve hala, Obama ailesinin birçok üyesine ev sahipliği yapıyor.

YEMİN TÖRENİNE GİDECEKLER

Annesi 1999’da ölen Barack Obama, 1980’li yıllardan beri Kenya’daki babaannesiyle sürekli temas halinde. 1990 yılında ABD’ye giden Sara, torununun yoksul Afrika köyünden ABD Kongresi’ne doğru yükselişini görüp gururlanmış. Obama’nın tıpkı babası gibi "çok bilinçli ve tutkulu" olduğunu belirten Sara, yıllar önce hasta olduğu için düğününe gidemediği Barack’ı, ABD Başkanı seçilmesi durumunda yemin töreni sırasında halasıyla birlikte ziyaret edeceğini söylüyor.

Ardından son günlerde çok tartışılan "Barack Obama, gizli Müslüman mı" sorusunu soruyoruz ve dünya basınında olay olan son fotoğrafı hatırlatıyoruz. Hala ve kuzen ayaklanarak, "O fotoğraf burada çekilmedi" diyor. Babaanne Sara ise tartışmalara son noktayı koyuyor:

"Doğru, Obama ailesi Müslümandır. Kocam Müslümandı. Ben Müslümanım. Amcası ve halası da Müslüman. Obama’nın babasına ailemiz bu yüzden Barack Hussein ismini vermişti, ama o, dindar biri değildi. Hıristiyan bir kadınla evlendi. Çocukları Barack’ın da Michelle ile kendi düğününü Hıristiyan usülü yaptığını biliyorum. Senatör Barack, Hıristiyandır. Bir aile içinde birden çok din olabilir."

Defne Barak/Hüriyyet