ABD yönetiminin daha fazla borç alabilmesini sağlamak için Cumhuriyetçilerle yürüttüğü görüşmelerde ipler gerildi. Obama'nın salonu terkettiği öne sürülüyor.
Abone olABD'nin ulusal borçlanma tavanının yükseltilmesi için yönetimle Cumhuriyetçi Kongre üyeleri arasında yapılan müzakerelerin son derece sert geçtiği, taraflar arasında derin uçurumlar olduğu haber veriliyor.
Görüş ayrılıklarının aşılamadığı dün akşamki son oturuma katılanlara göre, Başkan Barack Obama bir aşamada uzlaşma için daha fazla taviz vermeyeceğini söyleyerek salonu terketti.
Cumhuriyetçilerin anlattığına göre Obama, "yetti artık" diyerek görüşmeyi noktaladı.
Temsilciler Meclisi'nde Cumhuriyetçilerin iki numaralı lideri konumundaki Eric Cantor'a göre, "Obama, 'Yetti artık diyeceğim noktaya vardım" diyerek, söylenenleri dinlemek için yeterince sabırlı davrandığını ifade etti.
Cantor, Obama'nın "Ronald Reagan bu durumda burada oturur muydu? Sınıra vardım. Bu başkanlığımı çökertecek de olsa bunda geri adım atmayacağım" dediğini söylüyor.
Demokrat katılımcılardan bir danışman ise Başkan'ın salonu terkettiği haberlerinin abartılı olduğunu, sadece hararetli tartışmanın noktalanması ile kalkıp Oval Ofise döndüğünü savundu.
Görüşmelerin amacı, Amerikan yönetiminin ne kadar borç alabileceğini belirleyen üst sınırı yükseltmek.
Obama göreve geldiğinden bu yana 4 trilyon dolar artışla 14,3 trilyon dolara ulaşan bu tutar, bütün dünyanın ekonomik üretiminin yaklaşık beşte birine denk.
ABD yönetiminin borçları 16 Mayıs'ta belirlenen üst sınıra dayandı. O zamandan bu yana harcamalar ve muhasebede yapılan ince ayarlar sayesinde çarkların işlemesi sağlandı.
Ancak tarafların anlaşmaya varamaması durumunda, ABD borç geri ödemelerinde sıkıntı yaşayabilir.
Moody's uyarıyor
Tarafların borçlanma sınırını yükseltmek için 2 Ağustos'a dek zamanı var.
Başkan Obama ise tarafların izlenecek rota konusunda bu cumaya dek uzlaşmaya varması hedefini koymuştu.
Ancak son 5 gündür yapılan görüşmelerde hiç bir ilerleme sağlanamadı. Görüşmelerde Cumhuriyetçiler tavanı yükseltme karşılığında Obama yönetiminden büyük kesintiler yapmasını istiyor.
Bu ortamda Moody's kredi derecelendirme kuruluşu, 14,3 trilyon dolarlık borçlanma tavanı yükseltilmezse, ülkenin AAA kademesindeki kredi notunun düşebileceği uyarısında bulundu.
Benzer bir uyarıyı Nisan ayında Standard and Poor's kuruluşu da yapmıştı.
Son açıklama, doların diğer para birimleri karşısında değer kaybetmesine yol açarken vadeli işlemler ve tahvillerde de düşüşler oldu.
ABD Merkez Bankası Başkanı Ben Bernanke, gerekli adımlar atılmazsa, şok dalgalarının küresel mali sisteme yayılacağını savunuyor.
Başkan Obama da ekonominin yeniden resesyona girebileceği uyarısında bulundu.
Kim, ne istiyor?
Dün iki saat kadar süren görüşme ardından tarafların bugün öğleden sonra (TSİ 23.15) yeniden bir araya gelmesi öngörülüyor.
Cumhuriyetçiler borçlanma limitini artırma karşılığında, bütçeden 2 trilyon 400 milyar dolarlık kesinti yapılmasını istiyor.
Demokratlar 1,7 trilyonluk kesintileri kabul edebilecek gibi görünüyor; ancak bunun üzerine geçmeye yanaşmıyor ve zenginlerin daha fazla vergi ödemesi gerektiğini savunuyor.
Obama yönetiminin bütçesi halen 1,5 trilyon dolar açık veriyor.
Kongre 2001'den bu yana yönetimin borçlanma tavanını 10 kez yükseltmişti. Ancak Demokratlar şimdi Cumhuriyetçileri konuyu siyasi koz olarak kullanmakla suçluyor.
Sorunun çözülmesi, 2012'de başkanlık yarışına girecek Obama açısından büyük önem taşıyor.