BIST 9.777
DOLAR 34,16
EURO 38,17
ALTIN 2.920,22
HABER /  DÜNYA

Obama'nın değişim vaadi yalan oldu!

Obama’nın görevdeki ilk gününde Guantanamo kampının kapatılması talimatı vermesine rağmen değişen bir şey yok.

Abone ol

ABD Başkanı Obama’nın görevdeki ilk gününde Guantanamo kampının kapatılması talimatı vermesine rağmen geçen iki yılda somut bir adım atılmadı. Aksine kampın yenilenmesine hız verildi.

Star gazetesinin haberine göre, ABD’nin 11 Eylül saldırılarının ardından başlattığı teröre karşı savaşın simgesi haline gelen ve işkenceden hukuksuz alıkonulmaya kadar sayısız insan hakları ihlalleriyle gündeme gelen Guanatamao’daki tutukevi, kampı kapatma vaadiyle iktidara gelen Başkan Barack Obama döneminde de faaliyetine bütün hızıyla devam ediyor.

Obama, Beyaz Saray’da 2. yılına girmesine rağmen, Guantanamo Körfezi’ndeki kamplarda, hala bir kapanma ibaresi olmadığı gibi, kampların yenilenip daha modern hale getirilme çalışmaları tüm hızıyla devam ediyor.

KONGRE KAPATMAYA KARŞI

Küba topraklarının güneyinde bulunan ve bu ülkeden 1903 yılında kiralanarak ABD’in askeri amaçlı kullanımında olan bu bölgede oluşturulan değişik kamplardaki tutukevlerinde, bugün 181 kişiyi kalıyor. Başkan Obama, tutukevini kapatmak için ilk ciddi girişimini, Illinois’de yeni bir yer satın alma yoluyla yapmak istemesine rağmen, Kongre tutukluların ABD topraklarında, sivil mahkemelerde yargınlanmasına yeşil ışık yakmadı. Bazılarına göre, ekonomik krizde, yeni bir hapishane yerinin satın alınması ve yapılması büyük bir masraf olarak ileri sürülürken, bazılarına göre de, Guantanamo’dan çıkmanın ülke menfaatlerine aykırı olacağı düşüncesi hakim.

20 TUTUKLU AÇLIK GREVİNDE

Guantanamo’daki mahkumların yüzde 90’ına yakını askeri komisyonla işbirliği yaparken, tutukevindeki askeri yetkililerin verdiği bilgiye göre ise, 15-20 civarında tutuklu açlık orucunda ve işbirliğini kabul etmiyorlar.  Sudanlı mahkum El Kosi’nin davasını izlemek üzere  kampa gelen insan hakları aktivistleri ise, yargılama süreciyle ilgili eleştirilerde bulundular. İnsan Hakları Örgütü yetkilisi Stacy Sullivan, tutukluların 10 yıldır yargılanmamasını eleştirirken, ‘’El Kosi’nin, İsrail bayrağına sarılması ve yüksek sesli müzik dinletilmesi’’ şeklindeki taciz suçlamasının, Çarşamba günkü mahkemede gündeme gelmemesine de tepki gösterdi.

KAPATMADAN BOŞALTMA

ABD başkanı Obama’nın, henüz seçim çalışmalarında ve ardından da başkanlığının ilk günlerinde kapatacağını belirttiği Guantanamo Körfezi deniz üssündeki tutukevi, hala 181 tutuklu barındırıyor. Ara ara dünya genelinden insan hakları örgütlerinin ciddi eleştirilerini alan Guantanamo’daki tutukevi, suçu tarif edilememiş, yargınlanmadan yıllarca yatan tutuklularla dolu. Bu tutukluların yarısı da, Ladin’in dede memleketi Yemenli. Yemenlilerin 15’ine, mahkemeye çıkmak için ihzar tezkeresi verilirken, bunların 8’inin yargılanması kabul edildi, 7’sinin ise kanun dışı bulundu.

Tutukevindeki en büyük değişim ‘renklerde’ oldu 

Guantanamo ziyaretinde en dikkat çeken konu, portakal renkli elbise giymiş hiçbir tutukluya rastlamamak oldu. Olağanüstü güvenlik altındaki kampta gördüğümüz en büyük değişiklik, tutukluların portakal renkli elbiselerinin yerini beyaz renkli elbiselerin alıyor olmasıydı.

OBAMA’NIN İLK SAVAŞ SUÇLUSU

Guantanamo Körfezi’ndeki Amerikan deniz üssüne giderek davasını izlediğimiz Sudanlı İbrahim Ahmed Mahmud El Kosi, bu konudaki suçunu kabul ederken, en fazla 2-3 yıl daha yatıp, memleketi Sudan’a geri gönderilmesi öngörülüyor. Dava 9 Ağustos’da sonuçlanmış olacak. temsilcileri, Heritage Vakfi temsilcisi, askeri iddia makamı ve mahkeme komisyonu ile az sayıda gazetecinin izlediği davada, Ladin’in aşçısı olarak bilinen El Kosi, anlaşma karşılığı serbest bırakılabilmek için tüm suçlmaları kabul etti. Kosi’nin yargılandığı davanın en önemli özelliği, Obama yönetimi altındaki askeri komisyonun ilk defa bir tutukluyu ‘’savaş suçlusu’’ ilan etmesi oldu.