BIST 9.550
DOLAR 34,54
EURO 36,01
ALTIN 3.005,46
HABER /  DÜNYA

Obama'nın başı yine dertte

Washıngton Post gazetesi, hükümetin önde gelen dokuz internet şirketinin sunucularına girdiğini ortaya çıkardı.

Abone ol

O siteler arasında Yahoo, Google, Youtube, Facebook, Microsoft ve Apple da var. ABD Başkanı Barack Obama, bu tip uygulamaların ulusal güvenlik için gerekli ve yasalara uygun olduğunu iddia etti.

Obama, yönetim olarak, mahremiyet ve sivil özgürlükler ile ulusal güvenlik arasında "doğru dengeyi" kurduklarına inandığını savundu.

ABD'nin California eyaletinde katıldığı bir etkinlikte Obama, ABD Ulusal Güvenlik Ajansı'nın (NSA) ülke içi telefon kayıtlarını ve Google, Microsoft ve Facebook gibi Amerikan teknoloji şirketlerinin, kullanıcılarının uluslararası internet trafiğini takip altına aldığı programlarla ilgili bir soruyu da yanıtladı.

Obama, "Şunu anlamak önemli: hem yüzde 100 güvenliğe hem de yüzde 100 mahremiyet ve sıfır rahatsızlığa aynı anda sahip olamazsınız. Toplum olarak bazı seçimler yapmak zorundayız" dedi.

"Makul bir müdahale" şeklinde nitelendirdiği söz konusu programların, terör saldırılarının önlenmesine yardımcı olduğunu ve limitini aşmaması için çok sayıda koruyucu tedbirler içerdiğini vurgulayan Obama, bu programların federal yargıçlar ve Kongre tarafından denetlendiğini ve tüm Kongre üyelerinin bilgilendirildiğini söyledi.

Obama, "Eğer insanlar, anayasaya, yargı sürecine ve hukukun üstünlüğüne uygun hareket ettiğimize dair, sadece yürütme organına değil, aynı zamanda Kongre'ye ve federal yargıçlara da güvenemiyorsa, o zaman burada bazı sorunlarımız var demektir" diye konuştu.

Barack Obama, Amerikalılara, "Hiç kimse sizin telefonlarınızı dinlemiyor. Bu program böyle bir şey değil. İstihbarat camiasının yaptığı iş, telefon numaralarına ve görüşmelerin süresine bakmak. Kişilerin adlarına, görüşmelerin içeriğine bakmıyorlar. Bu 'metadata' denilen üst veriyi inceleyerek, terör eylemine karışabilecek kişiler hakkında potansiyel ipuçları tespit edebiliyorlar" diye seslendi.