Wikileaks belgeleriyle yaşanan depremin ardından ABD Başkanı Barack Obama, Abdullah Gül ve Erdoğan'ı aradı.
Abone olObama, Gül ve Erdoğan'ı arayarak 'ilişkilerimiz bozulmasın' dedi.
Türkiye başta olmak üzere pek çok dünya ülkesini içeren gizli belgelerin açıklanması, deprem oluşturdu. Wikileaks skandalının ardından sıkıntıya giren ABD yönetimi, teyakkuza geçti. ABD yönetimi sızdırılan belgelerde yazılanların, o ülkelerle ilişkilerini bozmaması için diplomatik atak başlattı. Bunun için ilk olarak Türkiye başlığı açıldı. Çünkü Wikileaks adlı internet sitesinin açıkladığı belgeler içinde 7 bin 918 belgeyle ön sıralarda yer alan Türkiye'nin vereceği tepki, ABD yönetimi tarafından çok önemliydi.
ÖNCE CLINTON DEVREYE GİRDİ
ABD yönetimi, belgeler henüz kamuoyuna açıklanmadan Türk Hükümeti'ni anında bilgilendirdi. Bu konuda devreye bizzat ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton girdi. Hillary Clinton belgelerin yayınlanmasından kısa bir süre sonra da Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu ile bir araya geldi. Clinton, Davutoğlu'na resmen ABD adına "üzüntülerini" ileterek özür diledi. Davutoğlu- Clinton daha sonra açıklama yaparak iki ülke arasındaki ilişkilerin güçlülüğüne dikkat çekti. İşte Davutoğlu-Clinton görüşmesinin hemen ardından bu kez devreye ABD Başbakanı Barack Obama girdi.
LİBYA'DAYKEN ULAŞTI
ABD Devlet Başkanı Barack Obama, hem Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ü, hem de Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ı aradı. Obama, Başbakan Tayyip Erdoğan'a, Kaddafi'nin konuğu olarak gittiği Libya'da ulaştı ve "belgelerdeki ifadelerin resmi politikaları olmadığını" bildirdi. ABD Başkanı, Gül ve Erdoğan'a, "stratejik ortaklığın belgelerin içeriği nedeniyle bozulmaması gerektiği temennisini" de aktardı. Obama ayrıca Türkiye'nin çok önemli bir müttefik olduğunu da sözlerine ekledi.