ABD Başkanı Barack Obama, Rusya'nın Kırım özerk cumhuriyetine asker sokmasına tepki gösterdi.
Abone olUkrayna'daki iç karışıklıklar ABD ve Rusya'yı karşı karşıya getirdi. Rusya yanlısı Yanukoviç'in devrilmesinin ardından Moskova, gelişmelere sessiz kalmadı.
Ukrayna geçici devlet başkanı Turçinov, Rusya'nın Kırım'ı ilhak etmeyi amaçladığını savundu.
Rusya'nın Ukrayna'ya bağlı Kırım özerk cumhuriyetine askeri müdahalede bulunması üzerine Obama, sürpriz bir şekilde kameralar karşısına geçti.
ABD Başkanı Barack Obama, Ukrayna'ya bağlı Kırım Özerk Cumhuriyeti'nde Rusya Federasyonu askeri güçlerinin varlığına yönelik haberlerin "derin kaygı yarattığını" belirterek, "ABD, Ukrayna'ya yönelik herhangi bir askeri müdahalenin bedellerinin olacağını teyit etme noktasında uluslararası toplumla birlikte durmaktadır" dedi.
SÜRPRİZ BASIN TOPLANTISI
Obama, Beyaz Saray'da Ukrayna ile ilgili sürpriz basın toplantısı düzenledi. ABD olarak Ukrayna halkının kendi gelecekleri konusunda kendilerinin karar vermeyi hak ettiğine inandıklarını belirten Obama, Ukrayna'daki gelişmelerle ilgili Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile geçen günlerde yaptığı telefon görüşmesini hatırlattı.
Obama, "Ukrayna içlerinde, Rusya Federasyonu tarafından yapılan askeri ilerlemelere yönelik haberlerden derin kaygı duyuyoruz. Rusya'nın Ukrayna ile kültürel ve ekonomik bağlar ile Kırım'daki askeri tesisi dahil tarihi ilişkileri bulunuyor. Ancak, Ukrayna'nın egemenliği ve toprak bütünlüğünün herhangi bir şekilde ihlali derin istikrarsızlık yaratır ki, bu ne Ukrayna ne Rusya ne de Avrupa'nın çıkarına" dedi.
KIRIM'DA NELER OLUYOR? Rus haber ajansı Interfax ve Ukrayna haber ajanslarının görgü tanıklarına dayandırdığı haberlere göre, Rus askerleri Kırım'a girdi.(FOTOĞRAFLAN İÇİN TIKLAYIN) |
Bunun aynı zamanda, Rusya'nın, Ukrayna'nın egemenliği, bağımsızlığı ve sınırlarına saygı duymaya yönelik taahhütlerinin açık ihlali olacağına işaret eden Obama, bunun, daha yeni Kış Olimpiyatları'na ev sahipliği yapan Rusya'nın, dünya genelindeki tüm uluslar tarafından kendisinin kınanmasına davet çıkaracağını kaydetti.
BEDELİ OLUR
Obama, "ABD, Ukrayna'ya yönelik herhangi bir askeri müdahalenin bedellerinin olacağını teyit etme noktasında uluslararası toplumla birlikte durmaktadır" diye konuştu.
13 Rus uçağının Kırım'a iki bin askeri personel indirdiği öne sürüldü. Ukrayna Devlet Televizyonu ve sosyal medyada, Rus askeri helikopterlerine ait olduğu belirtilen görüntüler de yayınlandı. Ukrayna Savunma Bakanı, sabah saatlerinde yaptığı açıklamada, Rusya’nın bölgeye 6 bin ek asker gönderdiğini söyledi. Bu gelişmelerin ardından Ukrayna ordusu alarm durumuna geçti. Ukrayna'nın geçici devlet başkanı Aleksandr Turçinov, Moskova'yı, Kırım'ı ilhak etmek ve tarafları silahlı çatışmaya kışkırtmakla suçladı. |
"ASKERLERİNİ ÇEK" ÇAĞRISI
BM Güvenlik Konseyi'nin Ukrayna'daki gelişmelere ilişkin toplantısının ardından ABD'nin BM Daimi Temsilcisi Samantha Power da, Rusya'dan askerlerini Kırım'dan çekmesini isterken, Rusya'nın BM Daimi Temsilcisi Vitaly Churkin, Ukrayna ile Kırım'da filo bulundurma anlaşmaları olduğunu söyledi.
ABD'nin BM Daimi Temsilcisi Samantha Power, BMGK toplantısının ardından gazetecilere yaptığı açıklamada, Ukrayna halkının kendi geleceğini belirlemesi gerektiğini belirterek, "Biz Rusya'nın Kırım'da askeri konuşlanma gerçekleştirdiği yönündeki raporlar nedeniyle büyük rahatsızlık duyuyoruz. Rusya'dan askeri güçlerini geri çekmesini ve Ukrayna halkına geleceğini kendilerinin belirleme fırsatı tanıması çağrısı yapıyoruz" dedi.
Uluslararası toplumun Ukrayna halkı ile dayanışma içinde olma yükümlülüğü olduğunu ve böylece "gereksiz şiddetin" önüne geçilebileceğini dile getiren Power, "Tüm ülkelerin Ukrayna'nın toprak bütünlüğü ve egemenliğine saygı göstermesini istiyoruz. Ukrayna'nın egemenliği ve toprak bütünlüğünü tehlikeye atacak her türlü hareketi ABD kınar" diye konuştu.
Ukrayna'da yeni kurulan hükümete Ukrayna içindeki bütün önemli kesimlerin büyük destek verdiğini ifade eden Power, ülkedeki yeni kabinenin temsil kabiliyetinin yüksek ve katılımcı olduğunu vurguladı. Kırım için acil olarak "uluslararası arabulucu misyonu" kurulması
çağrısı yaptıklarını da belirten Power, böylece şiddetin azaltılıp diyaloğun sağlanabileceğini kaydetti.
KIRIM'DA FİLO BULUNDURMA ANLAŞMAMIZ VAR
Rusya'nın BM Daimi Temsilcisi Vitaly Churkin de gazetecilere yaptığı açıklamada, yabancı ülkelerin Ukrayna'daki siyasi sürece karışarak bugünkü duruma neden olduklarını savundu.
Ukrayna'da yeni kurulan hükümetin her kesimi temsil etmediğini ifade eden Churkin, "Yeni Hükümet kendisini ulusal birlik hükümeti olarak niteleyemez, çünkü ülkenin belirli bölgelerinden temsilciyi içeriyor" dedi.
Churkin, Kırım'da Rus askeri unsurlarının bulunduğu iddialarına ilişkin de, "Bizim Ukrayna ile Sivastopol'da Karadeniz filosu bulundurma anlaşmamız var. Biz bu anlaşma çerçevesinde hareket ediyoruz" diye konuştu.
Gazetecilerin, Ukrayna'ya Rus helikopterleri ve savaş uçaklarının girdiği iddialarını hatırlatmaları üzerine de Churkin, bu konuda yeterli bilgisinin olmadığını söyleyerek 1. Dünya savaşının İngiltere'de yayınlanan bir gazetenin yanlış haberi üzerine başladığını belirtti.
Bu tür bilgiler olabileceğini vurgulayan Churkin, "Ancak bu haberler her zaman doğru olmaz" dedi.
AVRUPA ENDİŞELİ
Almanya, Fransa ve Polonya da, Kırım'daki gerginlikten "derin endişe" duyduklarını bildirerek, Ukrayna'nın toprak bütünlüğünün korunması gerektiğini vurguladı.
Almanya Dışişleri Bakanı Frank-Walter Steinmeier, Fransa Dışişleri Bakanı Fabius Laurent ve Polonya Dışişleri Bakanı Radoslaw Sikorski, yaptıkları ortak açıklamada, Kırım Yarımadası'ndaki gerginlikten "derin endişe" duyduklarını bildirdi.
"Ülkenin doğu kesimindeki gerginliğin azaltılması ve ilgili tüm taraflar arasında barışçı diyaloğun teşvik edilmesi için her türlü çabanın ortaya konulması gerektiğine" vurgu yapılan açıklamada, "Ukrayna'nın egemenliği ve toprak bütünlüğüne desteğimizi tekrarlıyoruz. Ukrayna'daki tüm aktörlere, bunları tehlikeye atacak her türlü eylemden kaçınmaları çağrısında bulunuyoruz" denildi.
Açıklamada, şunlar kaydedildi:
"Geçici hükümet şimdi, Ukrayna vatandaşlarının yaşam standartlarını iyileştirmek gibi büyük bir sınamayla karşı karşıya. Bu, geçiş ve modernizasyon için, özellikle yolsuzlukla mücadele ve demokratik değerlerin garanti altına alınmasına ilişkin reformların uygulanmasıyla mümkün olacaktır."
İtlay Dışişleri Bakanı Federica Mogherini de, iç karışıklık yaşanan Ukrayna'nın bölünmesinin, olabilecek en kötü senaryo olacağını ve kesinlikle bundan kaçınılması gerektiğini söyledi.