Obama, Kanada'dan başlayıp, ABD'nin Nebraska eyaletindeki başka bir boru hattına bağlanması öngörülen Keystone XL petrol boru hattını, onaylamadığını duyurdu.
Abone olABD Başkanı Barack Obama, tartışmalı Keystone XL petrol boru hattını, ulusal çıkarlara uygun olmayacağı gerekçesiyle reddettiğini açıkladı.
Obama, Beyaz Saray'da düzenlediği basın konferansında, Kanada'nın Alberta eyaletinden başlayıp, ABD'nin Nebraska eyaletindeki başka bir boru hattına bağlanması öngörülen Keystone XL petrol boru hattını onaylamadığını belirtti.
ABD Dışişleri Bakanlığının söz konusu projeye yönelik değerlendirme sürecine yaklaşık 7 yıl önce başladığını anımsatan Obama, "Bu sabah, Dışişleri Bakanı (John) Kerry, bakanlığın kapsamlı kamuoyu araştırması ve diğer kurumlarla yapılan müzakereler sonucunda, Keystone XL petrol boru hattının ulusal çıkarlarımıza uygun olmayacağı kararına vardığını bana bildirdi. Ben de bu karara katılıyorum" şeklinde konuştu.
Obama, yıllardır siyasi gündemin en üst sıralarında yer alan Keystone XL petrol boru hattının ciddi bir politika mevzusu olmaktan çıkarak, siyasi sembole dönüştüğünü vurgulayarak, şöyle konuştu:
"Açıkçası, Keystone boru hattının yıllardır siyasi söylemlerde abartılmış bir rol oynadığını düşünüyorum. Bu, ciddi bir politika mevzusu olmak yerine her iki partinin de çok sık olarak kullandığı bir kampanya malzemesi, sembolü haline geldi. Tüm bunlar, projenin ekonomi için ne bazılarının taahhüt ettiği gibi sihirli değnek ne de diğerlerinin savunduğu gibi iklim felaketine giden express şerit olmadığı gerçeğinin önüne geçti."
"İstihdam için Keystone'yi değil, altyapı planını onaylayın"
Boru hattının ekonomiye uzun vadeli bir katkı sağlamayacağını ifade eden Obama, Kongre'ye önerilen altyapı planının kısa vadede Keystone'dan 30 kat fazla istihdam imkanı yaratacağını söyledi.
Obama, "Kongre istihdam yaratmak konusunda ciddiyse, doğru yol bu değil. Eğer, bunu yapmak istiyorlarsa, yapmamız gereken kısa vadede 30 kat daha fazla istihdam sağlayacak ve ekonomimizi uzun yıllar boyunca destekleyecek, partiler üstü bir altyapı planını onaylamak ve yürürlüğe koymak" değerlendirmesinde bulundu.
Ayrıca katranlı kumlardan elde edilen ve normalden daha fazla karbon salınımına neden olan ağır tip petrolün, ABD'de üzerinden Meksika Körfezi'ne taşınmasının, enerji güvenliğini artırmayacağını savunan Obama, projenin hali hazırda düşen petrol fiyatlarını etkilemeyeceğini anlattı.
Bu noktada, "Amerika'nın enerji güvenliğini artıran, dünyanın istikrarsız bölgelerinden gelen kirli fosil yakıtlarına bağımlılığımızı azaltma stratejimizdi. Üç yıl önce, petrol ithalatımızın 2020 itibarıyla yarıya düşürülmesi hedefini koydum. Bu hedefe, daha fazla petrol üretip, daha az kullanmamız sayesinde geçen yıl ulaştık" ifadelerini kullanan Obama, ekonomik büyüme ve çevreyi korumanın aynı anda sağlanamayacağı görüşünü çürüttüklerini de sözlerine ekledi.
"Obama'nın reddi Keystone'un sonu olmayabilir"
Enerji uzmanları, Obama'nın Keystone boru hattını, Dışişleri Bakanlığının tavsiyesiyle reddetmesinin tartışmalı projenin gündemden düşeceği anlamına gelmeyeceğine işaret ederken, konunun gelecek sene yapılacak başkanlık seçimlerinde önemli rol oynayacağı öngörüsünde bulunuyor.
Demokratların aday adaylarından Hillary Clinton ve Bernie Sanders da projeye Obama gibi karşı çıkarken, Cumhuriyetçi adaylarsa destek veriyor.