BIST 9.916
DOLAR 35,01
EURO 36,70
ALTIN 2.968,71
HABER /  GÜNCEL

Obama IŞİD'i nasıl yenebilir?

ABD Başkanı Obama yarın IŞİD'e karşı mücadelenin yol haritasını açıklayacak. Örgüte karşı kesin zafer mümkün mü? Orta Doğu'da oluşan istihbarat açığı IŞİD'le mücadeleyi nasıl etkiler? ABD kimlerin desteğini alabilir? BBC'den Tara McKelvey'nin haberi.

Abone ol

ABD Başkanı Barack Obama'Nın yarın adını İslam devleti olarak değiştiren Irak - Şam İslam Devleti (IŞİD) örgütüne karşı mücadele planıonı açıklaması bekleniyor.

IŞİD henüz ABD'yi doğrudan hedef almamışken ve ABD'li gazeteciler James Foaley ile Steven Sotloff'u kafalarını keserek öldürmemişken ABD Başkanı örgütü 'amatör küme takımına' benzetmişti.

ANcak örgütün vahşi yöntemleri artık Obama'yı da fazlasıyla rahatsız ediyor.

Obama NBC televizyon kanalına verdiği mülakatta durumu şu sözlerle izah etmişti: "Vahşiliklerini sadece iki ABD'li gazetecinin öldürülüş biçiminde görmedik. Binlerce masum Iraklının nasıl katledildiğine de tanık olduk."

Temkinli strateji

Obama ABD'nin IŞİD'e karşı vereceği yanıtı 'şiddetli' olarak tanımlıyor ve örgütün askeri kapasitesinin sistematik olarak azaltılacağı sözünü veriyor. Obama, "IŞİD'ni kontrolündeki toprakların giderek küçülmesini sağlayacağız ve sonucunda da tamamen yenilgiye uğratacağız" diyor.

Ancak bu hedeflere nasıl ulaşacağının netleştirilmesinden önce bugün ABD Başkanı Kongre temsilcileri ile biraraya gelecek.

ABD Kongresi'nde ise temkinli duruşun gerekli olduğu görüşü hakim.

Kongre'nin Dışişleri komitesinde görev yapan Demokrat Senatör Gerald Connolly, "Obama yönetiminin dikkatli ilerlemesi doğru seçim. Sonuçta IŞİD tehdidini bir gecede ortadan kaldırmayacağız" diyor.

IŞİD'le mücadele konusunda NATO da ABD'nin arkasında. Obama geçen hafta Galler'de yapıulan NATO zirvesinin ardından "Tüm uluslararası güçler bu konunun bir an önce çözülmesi gereken bir sorun olduğu konusunda hemfikir" demişti.

Şu ana kadar ABD IŞİD'e karşı 130 hava saldırısı gerçekleştirmiş durumda. Bu operasyonlarda hedef hem ABD vatandaşlarının güvenliğini sağlamak hem de bölgedeki azınlıkları IŞİD tehdidinden korumak oldu.

Gelecek haftalarda ve aylarda saldırıların yoğunlaştığını görebiliriz.

Suriye'de ise nokta atışı operasyonlarla IŞİD'in üst düzey isimleri hedef alınabilir.

Daha önce Obama yönetiminde savunma danışmanlığı yapmış olan şimdiyse Washington'daki Stratejik ve Uluslararası Araştıurmalar Merkezi'nde çalışan Sam Brannen lazer güdümlü füzelerle doğu Suriye'de operasyonların gerçekleşebileceğini söylüyor.

Ancak hedeflerin belirlenmesi zorlu bir süreç. Brannen, "Çok fazla yer değiştiren küçük gruplardan bahsediyoruz" diyor.

İstihbarat açığı

IŞİD'in içine sızmak son derece zor. Örgüt içindekiker de dışarıya fazla bilgi sızdırmıyor.

ABD'deki Yakın Doğu Politikaları araştırma merkezi analisti Andrew Tabler, "İstihbarat açısından tablo çok parlak değil" diyor.

Her şey yolunda gitse dahi ABD'nin IŞİD'le mücadelesi zorlu bir döneme işaret ediyor. Suriye'de IŞİD liderlerinin vurulması halinde örgütün merkezini kolaylıkla Ürdün'e taşıyabileceği vurgusu yapılıyor.

Ayrıca ABD'nin hava saldırıları sonucunda Suriye'nin Devlet Başkanı Beşar Esad'ın avantajlı bir konuma gelmesi Washington'un tercih etmeyeceği bir sonuç.

IŞİD'e karşı kesin sonuç alınması da oldukça zor gözüküyor.

Sam Brannen, "İnsanlar savaşlardan kesin sonuçlar bekliyor. Ya kazanırsın ya da kaybedersin. Ancak durum özellikle asimetrik savaşlarda hiç de bu şekilde gelişmiyor. Bu savaşın amacı IŞİD'i olabildiğince güçsüz hale getirmek olacak" diyor.