BIST 9.109
DOLAR 34,24
EURO 37,63
ALTIN 2.921,56
HABER /  POLİTİKA

Obama ile 6 mutabakat!

Dün yapılan ve detayları merak konusu olan Obama-Erdoğan görüşmesinde neler oldu? Neler konuşuldu? Fatih Altaylı varılan mutabakatı kaleme aldı...

Abone ol

Dün Türkiye bu görüşmeye dikkat kesildi. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Seul'de ABD Başkanı Baracak Obama ile biraraya geldi. iki saatten fazla süren görüşmeden mutabakat çıktı: "Suriye'ye askeri bir müdahale yok!"

Obama ve Erdoğan görüşmesinin her kelimesi merak konusu oldu. Habertürk gazetesi yazarı Fatih Altaylı kamuoyunun bu merakını kaleme aldığı yazısı ile giderdi.

Erdoğan, bilgilendirme toplantısının ardından gazetecilerin sorularını yanıtladı. Başbakan Erdoğan'ın görüşme esnasında oldukça formda ne neşeli göründüğünü belirten Altaylı, toplantıda olup bitenin odadaymış gibi hissedilebilmesi için konuşulanları sırayla kaleme aldı.

SURİYE: PUTİN'LE GÖRÜŞECEĞİM

Başbakan Erdoğan, "Sayın Obama ile 3'te başlayan görüşmemiz 2 saat 15 dakika sürdü ve her zaman olduğu gibi oldukça verimli geçti" diye başladı ve söze devam etti.

"Ağırlıklı olarak Suriye meselesini ele aldık. Suriye'deki süreci ilk gününden bu güne kadar değerlendirdik. Şunu gördüm ki, Amerika Birleşik Devletleri ilk etapta silahlı müdahaleye sıcak bakmıyor. Daha çok lojistik destek verme konusunda olayın içinde yer alacak. Hatta bunu başlatmışlar bile. Daha çok Rusya, İran, Çin ile Suriye'ye verdikleri destek konusunda görüşülmesi üzerinde duruyorlar. Bu kapsamda ben de, daha önce söylediğim gibi, burada Medvedev'le bir görüşme yapacağım. Mümkün olabilirse. Türkiye'ye dönüşte de Putin ile bir telefon görüşmem olacak. Bu konuyla ilgili olarak"

İRAN: OBAMA'YI İSTANBUL'A DAVET ETTİM

Erdoğan daha sonra Obama ile İran konusunda yaptıkları görüşmenin içeriğini aktardı;

"İran meselesi de gündeme geldi. Bu konu iki boyutlu olarak ele alındı. Biri Suriye'ye destek konusu, diğeri ise nükleer konusu. Tabii onlar İran'ın nükleer silahlanması olarak bakıyor olaya biz ise İran'ın söylediği yönde ele alıyoruz. Yani İran'ın nükleer silah değil, nükleer enerji arayışı içinde olduğunu düşünüyoruz. Böyle ele aldık. Hamaney'in de dediği gibi 'Biz nükleer silah değil, nükleer enerji peşindeyiz' şeklinde ele alıyoruz. Tabii Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu nükleer silahtan bahsetmezken, son günlerde birdenbire onlar da nükler silah demeye başladılar. Biz burada 5 artı 1 konusunu gündeme getirdik. 5 artı 1 toplantısına İstanbul'da ev sahipliği yapmaya hazır olduğumuzu, buna talip olduğumuzu, İran'ın da buna evet dediğini aktardık. Kendilerinin de katılımını beklediğimizi Obama'ya ilettik.

IRAK: MEZHEPSEL ÇATIŞMA İSTEMİYORUZ

Obama ile görüşülen bir diğer mesele de Irak'tı... Başbakan Irak konusunda konuşulanları şöyle aktardı;

"Irak konusu değerlendirilirken biz Irak'ta yapılacak seçimlere dikkat çektik. 2012'de yapılacak seçimlerde Irak halkının kendi geleceğini, özgür iradesiyle belirlemesi gerektiğini söyledik. Tabi burada Maliki'yi hatırlattık. Şu anda orada Talabani'nin, ılımlı Şiilerin, Barzani'nin ve Sünni Arapların durumu belli. Biz orada mezhepsel bir çatışma ortamı istemiyoruz. Bunun için de halkın iradesinin yönetime yansıması gerek. Geçmişte seçimi Irakiye önde bitirdi ama önyargıyla, dedikoduyla hareket edilerek hükümeti kuramayacağı düşünüldü ve görev ona verilmedi. Bu büyük hata oldu. Şimdi Irak'ta her gün canlı bomba patlıyor, her gün 20-25 kişi hayatını kaybediyor. Buna seyirci kalmayacağımızı söyledik. üstelik şu anda Suriye yönetimine en somut destek verenlerin başında Irak yönetimi var. Bunu da hatırlattık.

TERÖR: TAM MUTABAKAT VAR

Irak konusu açılınca terörle mücadele, daha doğrusu PKK konusu da açılmış. Erdoğan bunu şöyle aktardı:

"Bölücü terör konusunda zaten tam mutabakt içerisindeyiz. Bu dayanışma sürecek. Bu konuda kararlı olduklarını söylediler. Predator'lar konusunda çok dstek oluyorlar. Önce 1 Predator'la başladılar. Sonra 2 oldu. Şimdi ellerinde ne varsa bizim için kullanıyorlar.

Konuşulan konu başlıklarından biri de her zaman olduğu gibi Kıbrıs. Ancak Başbakan Erdoğan bu konudan umutlu değil:

"Kıbrıs'la ilgili süreci de yakın takibe aldık. Kendisine Hristofyas'a güvenimiz olmadığını söyledim. kaçamak oynuyor. Seçim sürecini düşünüyor ve samimi değil. Açıkçası ben de Kıbrıs'ta çözüm konusunda pek ümitli değilim"

ERMENİ MESELESİ: OBAMA BİZİ TEBRİK ETTİ

Erdoğan ile Obama arasında yapılan görüşmede Ermeni meselesinin gündeme gelmemesi düşünülemezdi. Zaten gelmiş:

"Ermenistan ile Azerbaycan arasındaki sorunda Minsk 3'lüsünün 20 yıldır bu meseleyi çözemediğini hatırlattım. Bir öneri getirdim. Madem bu iş tıkandı gerekirse biz Azerilerle konuşalım, Fransa, Rusya ve siz de Ermenilerle konuşun, ikna edin, bu sorunu çözelim dedim. Konunun bizimle ilgili tarafından belli ki oda rahatsız. Bu mesele onun da önüne geliyor. Aslında hiç istemiyor ama ne yazık ki, 'Siyasetçiyiz yok sayamıyoruz' der gibiydi. Ben kendisine 'biz bıktık' dedim. Her nisanda aynı mesele. Burada sağladığımız büyük ilerlemeyi bildiğini söyledi. Bundan duyduğu memnuniyeti aktardı"