Beyaz Saray, Başkan Obama'nın Kuzey ve Güney Kore arasındaki silahsızlandırılmış bölgeyi ziyaret planının Güney Kore'ye destek mesajı içerdiğini açıkladı.
Abone olABD Başkanı Barack Obama, Seul'de düzenlecek nükleer zirves öncesinde pazar günü Güney Kore ile Kuzey Kore arasındaki silahsızlandırılmış bölgeyi ziyaret etmeyi planlıyor.
Obama'nın silahsızlandırılmış bölgeyi ziyareti, Kuzey Kore'nin gelecek ay bir roket fırlatacağını açıklaması nedeniyle gerginliğin arttığı bir döneme rastlıyor.
Beyaz Saray, Obama'nın ziyaretinin Güney Kore'ye destek amacı taşıdığını duyurdu.
Halihazırda bölgede konuşlanmış yaklaşık 28,500 asker bulunuyor.
Kuzey ve Güney Kore, üç yıl süren bir savaşın ardından 1953 yılındaki ateşkesi barış anlaşmasıyla sonuçlandırmadığı için şu an teorik olarak halen savaş halindeki iki ülke.
Kore savaşının ardından ABD, Güney Kore topraklarına askerlerini konuşlandırmıştı.
Gözlemciler, 4 kilometre uzunluğundaki silahsızlandırılmış bölgeyi, dünyanın muhtemelen en sıkı korunan sahası olarak tanımlıyorlar. Eski ABD Başkanı Bill Clinton 90'lı yıllarda bölgeyi ziyareti ettiği zaman ''gezegenin en korku uyandıran yeri'' ifadesini kullanmıştı.
Zirve toplantısı öncesinde Kuzey Kore yönetimi üzerinde baskıyı artırması beklenen Barack Obama, Güney Kore Cumhurbaşkanı Lee Myung-bak ile zirveden önce bir görüşme yapacak.
Üç gün sürecek Nükleer Güvenlik Zirvesi'ne devlet ve hükümet başkanları ve uluslararası örgütlerin yöneticilerinden oluşan 53 kişilik bir lider kadrosu davetli.
Kuzey Kore geçen hafta, eski lider Kim Il-sung'un Nisan ayına rastlayan yüzüncü doğum gününü kutlamak amacıyla uydu taşıyan bir roket fırlatacağını açıklamıştı.
Uluslararası planda eleştiri çeken açıklama ardından Güney Kore, bunun ''ciddi bir kışkırtma'' olacağını söylerken, Japonya hükümeti Kuzey Kore'ye itidal çağrısında bulundu.
Geçen ay Pyongyang hükümeti, ABD'nin Kuzey Kore'ye sağlayacağı 240 tonluk gıda yardımı karşılığında uzun menzilli füze denemelerini askıya almayı kabul ettiğini açıklamıştı.
ABD yönetimi, roket fırlatma planının bu anlaşmayı bozabileceğini ve gıda yardımını etkileyebileceğini söylüyor.
Kuzey Kore, fırlatacakları uydunun, uzay teknolojisinin barışçıl amaçlar için kullanıldığı bir proje olduğunu belirtiyor.