Wikileaks'in kurucusu Julian Assange, ABD Başkanı Barack Obama'yı Arap Baharı'nı kendi siyasi çıkarları için kullanmakla suçladı.
Abone olİngiltere'nin başkenti Londra'da sığındığı Ekvador Büyükelçiliği'nden video bağlantısıyla Birleşmiş Milletler 67. Genel Kurulu çerçevesinde yapılan bir toplantıda konuşan Assange, kendisi ile Arap Baharı'nı başlatanlar arasında paralellik kurdu ve "Obama, hepimizi yüzüstü bıraktı" dedi.
OBAMA KENDİ ÇIKARLARI İÇİN KULLANIYOR
Assange, Arap dünyasındaki ayaklanmalara kısmen Wikileaks'in bölge ülkelerinin despot liderleri ile ilgili açıklamalarının ilham verdiğini ileri sürdü.
ABD yönetiminin Wikileaks'e karşı dava açtığını ve Wikileaks çalışanlarını rahatsız ettiğini söyleyen Assange, Obama'yı Arap Baharı reformlarını seçim kampanyasında kendi siyasi çıkarları için kullanmaya çalışmakla suçladı.
MUHAMMET OBAMA YENİDEN SEÇİLSİN DİYE KENDİNİ YAKMADI
2011'de Tunus'ta Muhammed Buazizi adlı bir seyyar satıcının kendini ateşe vererek Devlet Başkanı Ben Ali iktidarının devrilmesine yol açan olayları başlattığını anımsatan Assange, "Muhammed, kendisini Obama yeniden seçilebilsin diye yakmadı" dedi.
İsveç tarafından kendisine yöneltilen tecavüz suçlamalarına değinmeyen Assange, İngiltere ve İsveç'i de ABD ile yakın askeri ve istihbarat bağlantılarını korumak adına kendisine ABD'ye iade edilmeyeceğine dair garanti vermemekle suçladı.
HENÜZ BİR İLERLEME YOK
Assange'a siyasi iltica hakkı tanıyan Ekvador'un Dışişleri Bakanı Ricardo Patino ise toplantıda Assange'ın sığınma talebi ile ilgili bir çözüme ulaşmak için birçok yol olduğuna işaret etti.
İngiltere'nin iki kadına tecavüzle suçlandığı. İsveç'e iade edilmesine karar verdiği Assange, 19 Haziran'da Ekvador'un Londra Büyükelçiliği'nden sığınma talebinde bulunmuş, Edvador Devlet Başkanı Rafael Correa da bu talebi kabul etmişti. İngiltere, Assange'in, Ekvador Büyükelçiliği'nden dışarı adım atar atmaz tutuklanacağını açıklamıştı. İngiltere Dışişleri Bakanı William Hague, Assange'ın kaderiyle ilgili görüşmelerin devam ettiğini, ancak henüz bir ilerleme sağlanamadığını belirtmişti.
İngiltere'de yaklaşık 1,5 yıl ev hapsinde tutulan Assange'ın avukatları, ülkedeki yasal süreçte müvekkillerinin İsveç'e iadesinin, "haksız ve yasa dışı" olacağını, İsveç'e iade edilirse adil yargılanamayacağını ve ABD'ye gönderilebileceğini savunuyor.