BIST 9.916
DOLAR 35,05
EURO 36,30
ALTIN 2.918,66
HABER /  GÜNCEL

Obama: Cumhuriyetçiler ideolojik savaş başlattı

ABD'de Kongre'de bütçe planı üzerinde anlaşmaya varılamaması nedeniyle bazı kamu hizmetleri askıya alınırken, Başkan Barack Obama krizden Cumhuriyetçileri sorumlu tuttu.

Abone ol

ABD'de Kongre'de bütçe planı üzerinde anlaşmaya varılamaması nedeniyle bazı kamu hizmetleri askıya alınırken, Başkan Barack Obama krizden Cumhuriyetçileri sorumlu tuttu.

Beyaz Saray'da açıklamalar yapan Obama, Cumhuriyetçilerin sağlık reformuna karşı ideolojik bir savaş yürüttüklerini söyledi, Kongre üyelerinin oylarıyla kamu hizmetlerinin kesintiye uğramamasını sağlamasını istedi.

Kongre'nin Cumhuriyetçi üyeleri, bütçeyi onaylamalarınn karşılığında Obama'nın sağlık sigortası girişiminin bir yıl ertelenmesini şart koşuyorlardı ve bu taleplerinden geri adım atmadılar.

Anlaşmazlık aşılamayınca, Beyaz Saray bütçe dairesi, zorunlu olmayan tüm federal hizmetleri kapatmaya başladı.

İlk darbeyi alanlardan biri Washington yönetiminin Twitter hesabı oldu ve sayfada, "hükümet fonlarının durdurulması nedeniyle bu hesap, yeni bir duyuruya kadar faal olmayacak" mesajı yayımlandı.

'Hakikaten yaptılar'

Gece yarısından hemen sonra Başkan Barack Obama da, gönderdiği Tweette "Hakikaten yaptılar. Meclis'teki bir grup Cumhuriyetçi, gerçek bir bütçeyi geçirmek yerine, Obamacare (Obama yönetiminin sağlık yasası) nedeniyle hükümeti kapanmaya zorladı." dedi.

Ücretsiz izinli olarak evlerine gönderilecek personelin sayısı 800 bini aşabilir. Bu personelin birikecek ücretlerinin, soruna çözüm bulunduktan sonra ödeneceği garantisi verilmiyor.

Obama'nın 2010 yılında Kongre'den geçirmeyi başardığı ve ABD Yüksek Mahkemesi tarafından onaylanan sağlık yasasının önemli bir kısmı bugün yürürlüğe girdi.

Savunma Bakanlığı askeri üniformalı personelin normal çalışmasının devam edeceğini bildirdi.

ABD'de kamu hizmetleri 17 yıl aradan sonra ilk kez askıya alınıyor.

Federal hükümetin hizmetleri 1995-96 döneminde de 21 gün boyunca askıya alınmıştı.

O dönemde Cumhuriyetçiler, Demokrat Partili Başkan Bill Clinton'dan, kendi denk bütçe tekliflerini kabul etmesini talep etmişti.

Haftalar süren müzakerelerden sonra, bu teklife yakın bir bütçe üzerinde uzlaşma sağlanmış ve kamu hizmetleri tesis edilmişti.

Olası ekonomik sonuçlar

Federal yönetimin kimi kamu hizmetlerini askıya almasının ne gibi sonuç vereceği çıkmazın süresine bağlı olacak.

Goldman Sachs, üç hafta süreli bir kapanma döneminin, bu çeyrekteki Gayri Safi Yurtiçi Hasıla'da yüzde 0,9'luk bir tasarruf sağlayabileceğini kaydediyor.

BBC'nin Washington muhabiri Mark Mardell, Amerikan siyasetindeki bölünmenin son derece arttığını ve bu yüzden hükümetin işleyemez hale geldiğini kaydediyor.

Dolar düşüyor

Amerikan yönetiminin bazı hizmetlerini kapatmaya başlamasının ülke ekonomisine yapacağı olumsuz etkilerin yarattığı kaygı, Amerikan dolarının değer kaybetmesine yol açtı.

Euro karşısında son sekiz ayın en düşük düzeyine inen dolar, en güvenli para birimlerinden biri olarak görülen İsviçre frangı karşısında son 1,5 yılın en düşük değerine eşitlendi.

Dolar Japon yeni ve İngiliz sterlini karşısında da değer kaybetti.

Piyasa uzmanları, ülkedeki bazı hizmetlerin durdurulacağı beklendiğinden dolarda değer kaybının da beklenmekte olduğunu kaydederken, yatırımcılar Amerika'daki ekonomik çıkmaza hızla çözüm bulunmasını umuyor.