Obama, küresel ekonomiyi tehdit edebilecek borç tavanı krizinin Cumhuriyetçilerin bütçede büyük kesintiler istemesi ve vergi artışına karşı çıkması nedeniyle aşılamadığını söyledi.
Abone olABD Başkanı Barack Obama, küresel ekonomiyi de sarsabilecek borç tavanı krizinin hala aşılamamasından Temsilciler Meclisi'nde çoğunluğu elinde bulunduran muhafazakar Cumhuriyetçiler'i sorumlu tuttu.
2 Ağustos'a kadar Cumhuriyetçilerle iktidardaki Demokratlar arasında borçlanma tavanının yükseltilmesi konusunda bir anlaşma sağlanamazsa, ABD'nin borçlarını ödeyemeyecek duruma geleceği belirtiliyor.
Obama, Beyaz Saray'da yaptığı açıklamada, Cumhuriyetçilerin 14.3 trilyon dolar olan borçlanma limitinin yükseltilmesi karşılığında, bütçede yapılmasını istediği kesintilerin ekonomiye zarar vereceğini söyledi.
Barack Obama, bunun yerine zenginlerden alınan vergilerin artırılmasını önerdi.
ABD Başkanı, "Temsilciler Meclisi'ndeki Cumhuriyetçiler, Amerika'nın tarihinde ilk kez temerrüde düşmesini engellemenin tek yolunun bütçede geniş çaplı kesintilere gitmek olduğunu söylediler" dedi.
Amerika Birleşik Devletleri'de yıllık bütçe açığı 1,5 trilyon dolara ulusal borç miktarı da 14,3 trilyon dolara ulaştı.
'Mali muhafazakarlar'
Borçlanma limitinin artırılması Amerikan Kongresi'nde rutin bir mesele. Ancak bu yıl Cumhuriyetçiler, Obama'nın sosyal politikalarına karşı çıkan ve "mali muhafazakar" diye bilinen yeni milletvekilerinin dayatmasıyla bütçe açığının önemli ölçüde azaltılmasını şart koştu.
İki parti arasında yapılan müzakerelerde Cumhuriyetçiler vergilerin artırılmasına karşı çıkarken, Demokratlar da yoksullar ve yaşlılar için uygulanan sosyal güvenlik programlarında kesintiye yanaşmadı.
Obama ve Temsilciler Meclisi'nin Cumhuriyetçi Başkanı John Boehner, haftalardır uzlaşmaya çalışıyordu. Krizin çözümü için partiler kendi önerilerini sunmuşlardı.
Dün Senato'daki Demokratlar, açığın 10 yıl içinde 2,7 trilyon dolar azaltılmasına yönelik bir öneri sundu.
Temsilciler Meclisi'ndeki Cumhuriyetçiler ise, 1,2 trilyon dolar kesinti öngören, gelecekteki kamu harcamalarını sınırlayan ve 2012 seçimleri öncesine kadar borçlanma tavanını bir trilyon dolar artıran bir öneriyle geldi.
Obama, altı ay sonra yeniden borç tavanı pazarlıkları başlatacağı gerekçesiyle bu planı reddetti.
Anlaşma olmazsa, 2 Ağustos'ta Hazine Bakanlığı borçları ödeyemeyecek. Bunun faizlerin yükselmesine neden olabileceği belirtiliyor. Bu durumun hem Amerikan ekonomsini hem de küresel toparlanma sürecini tehdit edebileceği kaydediliyor.