BIST 9.890
DOLAR 35,29
EURO 36,73
ALTIN 2.959,98
HABER /  POLİTİKA

O zam Türkiye'yi ayağa kaldırdı

Milletvekillerine yapılan olağanüstü zamma tepkiler dinmiyor. Türkiye adeta ayağa kalktı, o zammın geri alınmasını istiyor!

Abone ol

Milletvekillerine maaş tepkisi dinmiyor. TBMM'de 22 Aralık gecesi görüşülen, ilaçta katılım paylarını düzenleyen yasaya son anda ekleme yapılarak, milletvekillerinin emeklilik maaşlarına yapılan 'rekor' zamma sendikalardan tepki yağdı.

Eğitim-İş Genel Başkanı Veli Demir, "milletvekiline kıyak niteliğindeki emeklilik yasasını jet hızıyla Meclis'ten çıkartan hükümeti" kınadıklarını belirterek, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ü bu yasayı veto etmeye davet etti.

Demir, yaptığı yazılı açıklamada, TBMM'de 22 Aralık gecesi görüşülen, ilaçta katılım paylarını düzenleyen yasaya son anda ekleme yapılarak, milletvekillerinin emeklilik maaşlarının 5 bin 300 TL'den 7 bin 700 TL'ye çıkarıldığını hatırlattı. Bu artışın yaklaşık yüzde 75'e denk geldiğini vurgulayan Demir, yapılan değişikliklerle bir milletvekilinin, milletvekilliği bittikten sonra işsiz kalırsa 4 yıl boyunca sigorta primlerinin Meclis bütçesinden ödeneceğini, vekillikten sonra bir iş bulursa sigorta prim farkını da Meclis'in karşılayacağını bildirdi. Yapılan düzenlemeyle memurluktan milletvekilliğine geçenler gibi hiç Emekli Sandığı ile bağlantısı olmayan milletvekillerinin de yaş ve prim günlerini doldurmak şartıyla iki yıl milletvekilliği yaparak milletvekili emeklisi olabileceğini söyledi.

Demir , "Bugün Türkiye'de asgari ücretlilere yüzde 10, SSK ve BAĞKUR emeklilerine yüzde 4, kamu çalışanlarına yüzde 3 artı 3 gibi komik artışlar yapılırken, milletvekillerine adeta yüzde 100 zam yapılmasını kimse açıklayamaz" dedi.

"SEL ÖNÜNDEN KÜTÜK KAÇIRILDI"

Memur-Sen Genel Başkanı Ahmet Gündoğdu, emekli vekil maaşlarına yapılan artışa ilişkin, "Söz konusu düzenleme, adeta sel önünden kütük kaçırırcasına yapılmıştır. Komisyon sürecinin olmaması, görüşülen maddelerin içinde yer almadan yapılması toplumsal tepkiden korkulduğu izlenimini de vermektedir. Şekil olarak onaylamadığımız bu düzenleme, milletvekillerinin emekliliğinde kendilerine yansıyacak zam oranları açısından da bizi rahatsız etmiştir" dedi.

Gündoğdu açıklamasında, "İşçi ve memur emeklilerinin, emekli maaşlarıyla geçinemedikleri bir ülkede, yüzde 70'den yüzde 100'lere varan artış yapılması, kamu vicdanını yaralamıştır. Halen işsizlik rakamlarının açıklandığı, asgari ücretin asgari yaşama ücreti olmadığı bir ülkede, emekli vekillerin maaşlarına bu kadar yüksek oranda zam yapılması, adalet ve hakkaniyetle de bağdaşmamaktadır" ifadelerine yer verdi.

"MEMURA GELİNCE 'EKONOMİ BATAR' EDEBİYATI"

Büro Memur-Sen Genel Başkanı Yusuf Yazgan, "Toplu sözleşme yasası 15 aydır meclise gönderilemedi. 666 Sayılı Kararname ile memurların kazanılmış hakları geri alındı. Bunlara rağmen memurun oylarıyla meclise girenler kendi emekli maaşlarına yüzde 61 zam yaptı. Memur geçinemezken milletvekilleri kendini düşünüyor" dedi.

Milletvekili emekli maaşlarına 15 dakikada zam yapıldığını ancak 2.5 milyon memurun 15 aydır toplu sözleşme yasasının çıkmasını beklediğini vurgulayan Yusuf Yazgan, "12 Eylül tarihinde yapılan referanduma memurların toplu sözleşme hakkı anayasaya girdi. Referandumun üzerinden 15 ay geçmesine rağmen hala toplu sözleşme yasası çıkarılmadı. Kamu çalışanlarının mali haklarını düzenleyen 666 Sayılı Kararname ile de birçok kurumdaki memurların kazanılmış hakları geri alındı. Kamunun yükünü omuzlarında taşıyan memurun halini düşünen yok. Memur yapılacak zamla 'ekonomi batar' edebiyatı yapan milletvekilleri, kendi emeklilik maaşlarına gelince gümrükten mal kaçırırcasına sadece 15 dakikada zam yaptı. Kararname ile memurun hakkını geri alanların kendi maaşlarına zam yapmaları çifte standarttır." diye konuştu.

"ŞOK OLDUK"

Tüm-Sağlık Sen Genel Başkanı Okay Erözgün, emekli milletvekillerinin 4 bin 980 TL'lik maaşlarının 2012 yılında 8 bin 100 TL olacağını belirterek, maaşlarının da artık Başbakanlık Müsteşarı yerine Cumhurbaşkanı emekli aylığına endeksleneceğini söyledi. Erözgün, "Milletvekilleri bir gecede emekli maaşlarını 3 bin TL arttırdılar. Toplu Sözleşme yasası tasarısı daha meclisin gündemine bile gelmezken, Meclis TV kapatılarak gece yarısı kendi maaşlarına ve emekli milletvekili maaşlarına yapılan bu zam karşısında şok olduk. Vekil maaşları ile hekim dışı personeline ödenen ortalama 1300 TL arasında uçurum 15 katına yükseldi" dedi.

15 MİLYON 800 LİRANIN ALTI ÜCRETLE GEÇİNİYOR

Tüm-Sağlık-Sen Başkanı Ergözgün, hekim dışı sağlık çalışanlarının 1300 TL, emeklilerinin ortalama 800 TL, asgari ücretin ise 650 TL civarında bulunduğu bir ülkede vekillere yapılan zamla oluşan kul hakkını vicdanlara havale etti. "Eğer 75 milyonluk ülkenin 15 milyonu 800 TL ve altında maaşa mahkûmken, 8 bin TL emekli maaşını gönül rahatlığı içinde yiyecek vekillerimiz varsa; onlara da bu dünyanın öteki tarafının da olduğunu hatırlatarak, komşusu aç iken tok yatanların kul hakkı ile mahşeri huzurda hesap vereceklerini hatırlatıyorum" dedi.