BIST 9.032
DOLAR 34,25
EURO 37,66
ALTIN 2.915,62

O madenciyi faciadan tartışma kurtardı

O madenciyi faciadan tartışma kurtardı

Ceyhan Bağdatlı, Soma'daki facia öncesinde içeride bulunan 800 kadar madenciden biri.

O madenciyi faciadan tartışma kurtardı

Ceyhan Bağdatlı, Soma'daki facia öncesinde içeride bulunan 800 kadar madenciden biri. 22 yaşında ve 9 aylık evli. Askerden döndükten sonra yeniden madende iş başı yaptı. Daha bir haftasını doldurmadan, Türkiye'yi yaralayan felaketi yaşadı.

Bağdatlı, o gün madendeydi, çavuşuyla tartıştı ve işi bıraktı. Tartışma sonrasında verdiği bu karar genç madencinin hayatta kalmasında büyük rol oynadı.


O madenciyi faciadan tartışma kurtardı

Facianın yaşam panosunda çalışan Bağdatlı, çavuşun 4 işçiyi yer üstüne gönderip, kendisine izin vermemesi üzerine başlayan tartışmasını şöyle anlattı:

"Yer üstüne gidip ne yapacaksınız" dedi, "yorulduk" dedik. Israr etti. Öbür arkadaşım "ben gidiyorum" dedi, ben de "geliyorum" dedim. "Gidemezsiniz bir yere" dedi. Ben "giderim" dedim. "Ben çavuşum yollamazsam gidemezsin" dedi. Ben "giderim" dedim. "Nasıl gideceksin" dedi. "Bak dedim, böyle giderim", aldım çantamı yer üstüne doğru gidiyorum."

O madenciyi faciadan tartışma kurtardı

200 METRE KALA GAZ MASKEM ALEV ALDI

Askerden döndükten sonra yolların kısmen değiştiğini söyleyen Bağdatlı, yer üstene ilerlerken rampalarda tıkandığını, o sırada uzaktan bağırışmalar duyduğunu belirtti. Çavuşla tartışan diğer arkadaşının banttan gittiğini, kendisinin ise tehlikeli olduğu için o yolu tercih etmediğini kaydeden Bağdatlı şöyle devam etti:

"Yukarı doğru koştururken tıkanmaya başladım. Yer üstüne 1-2 kilometre vardı, görev yaptığımız yer ocağın sonu. Yanımdan da nakil bandı geçiyor ama gidemiyorsun. O da tehlikeli olduğu için yaya gitmeyi tercih ettim. Bağırış, çağırış ve yanık kokusu geliyor ama duman göremiyorsun, biraz da panik oldum gaz maskemi taktım yer üstüne 200 metre kaldı gaz maskesi benim elimde alev topuna döndü.

O madenciyi faciadan tartışma kurtardı

KAPIYI ZORLADIM, AMİRLER KOŞUŞTURUYORDU

Üstüm başım zaten ıslak ıslak, penyemi ısırdım. Kapıyı zorlamaya başladım amirler koşturmaya başlıyorlardı. 20 dakika orada durdum, yoruldum. Kapılardan çıktıktan sonra yer üstüne çıktım, o zaman ambulans, sedye gelmişti, millet bağırıyordu. Ben kapılara çıktım ama 20 dakika durdum dışarı çıktığımda iş arkadaşlarımı revirlere götürdüler."