BIST 10.075
DOLAR 35,37
EURO 36,43
ALTIN 3.005,03
HABER /  MAGAZİN  /  KÜLTÜR VE SANAT

O kitap için yayınevi açıklama yaptı: 'Edebiyat sınır tanımaz'

Yazar Hüseyin Cengiz'in Destek Yayınları tarafından yayımlanan "Ve sonra yol bitti" isimli romana gelen tepkiler üzerine yayınevi bir açıklama yaptı.

Abone ol

Yazar Hüseyin Cengiz'in Destek Yayınları tarafından yayımlanan "Ve sonra yol bitti" isimli romanındaki bir sahne hayvanseverleri isyan ettirdi.

Kitapta yer alan zoofiliyle ilgili bir tasvir tepki çekince Destek Yayınları bir açıklama ile olaya açıklık getirdi.

"Biz yayınevi olarak hayvan sever dostlarımızın duyarlılıklarını çok iyi anlamakla birlikte yazınsal özgürlüğün ket vurulamayacak bir hak olduğunu düşünüyor ve dünya edebiyatında yüzlerce örneğine rastlayabileceğiniz bu tip çarpıklıkların teşvik edilmediği müddetçe ifade edilmesinin yazarın inisiyatifinde olduğunu düşünüyoruz." denilen açıklamada "Unutmayalım ki cehalet fanatizmi besler, fanatizm ise cehaletin biricik evladıdır." yorumu yapıldı.

İşte Destek Yayınevi tarafından yapılan o açıklama:

EDEBİYAT SINIR TANIMAZ!

Hüseyin Cengiz’in yayınevimiz tarafından yayımlanan “Ve Sonra Yol Bitti” adlı romanının bir sahnesinde yer alan zoofiliyle ilgili bir tasvirin hayvan dostları okurlarımız tarafından şiddetle eleştiriliyor olmasını anlayışla karşılamak isterdik ancak edebiyat ne yazık ki kendi kendini sansür etmeye imtina ederek gerçekleştirilebilecek bir mecra değildir.

Çoğu okurumuzun bize ulaştırdıkları kınamalarında “bu fiilin normalmiş gibi gösterildiği” eleştirisini kabul etmemiz ise hiç mümkün değil çünkü bahse konu sahnenin devamını okuduğunuzda roman kahramanı yaptığı şeyden dolayı komutanı tarafından cezalandırılmakta ve koğuş arkadaşlarınca sabaha kadar dövülmektedir.

Edebiyat sadece güzelliklerin, iyiliklerin, mutlulukların, aşkın, erdemin anlatıldığı bir alan olsaydı eğer eminiz ki rafları süslemek için elimizde mutlu masallardan başka bir şey kalmazdı.

Biz yayınevi olarak hayvan sever dostlarımızın duyarlılıklarını çok iyi anlamakla birlikte yazınsal özgürlüğün ket vurulamayacak bir hak olduğunu düşünüyor ve dünya edebiyatında yüzlerce örneğine rastlayabileceğiniz bu tip çarpıklıkların teşvik edilmediği müddetçe ifade edilmesinin yazarın inisiyatifinde olduğunu düşünüyoruz.

Toplumumuzda ne yazık ki cımbızla bir ayrıntıyı çekip onun üzerinden linç kampanyası düzenlemek son zamanların en gözde eğlencesi oldu. Bir romanın içindeki küçük bir ayrıntının birkaç paragraf sonrasında ne olduğuna bakılmaksızın nefret söylemleriyle ayyuka çıkarıldığını daha önce de gördük, mesnetsiz argümanların cehalet arsızı insanların elinde nasıl bir silaha dönüştüğünü daha önce de yaşadık.

Unutmayalım ki cehalet fanatizmi besler, fanatizm ise cehaletin biricik evladıdır.

Çetin Altan’ın deyişiyle, “ilk cinsel deneyimini eşekle yaşayan” insanların azımsanamayacak bir sayıda olduğu ülkemizde, sapkınlıkların, deşifre edilmeksizin içrek bir toplumsal refleksle üstünün örtülmeye çalışılmasının, yüzleşmekten kaçındıklarımızın gittikçe daha normal kabul edilmesine hizmet edeceğine inanıyoruz.

Saygılarımızla...