12 Eylül'e yargı yolunu açacak anayasa değişikliği, darbe mağdurlarının ümidi oldu.
Abone olYakınları idam edilen, işkence gören ya da uzun yıllar cezaevinde yatan pek çok isim mahkemeye gitmek için gün sayıyor.
23 yaşında idam edilen sol görüşlü Ramazan Yukarıgöz'ün annesi Aysel Yukarıgöz de bunlardan biri. Oğlunun idamdan 10 dakika önce yazdığı mektubu 26 yıl sonra uzun uğraşlar sonucu alabilen anne, "Mektubu okumadan ölmedim. İnat ettim; oğlumu idam edenlerin yargılanmasını görmeden de ölmeyeceğim." diyor.
12 Eylül darbesi, toplumda pek çok kişiyi mağdur etti. On binlerce kişi tutuklandı, cezaevlerine konuldu ve işkence gördü. 50 kişi ise askerî mahkemelerdeki jet yargılamalar sonucu idam edildi. Bunlardan biri de 17 Ocak 1981'de Akyazı'da banka baskınına katıldıktan sonra yaralı olarak yakalanan Ramazan Yukarıgöz. Burada yaralı olarak yakalanan Yukarıgöz, aynı eyleme katılan Türkiye Halk Kurtuluş Partisi/Cephesi (THKP/C) Üçüncü Yol üyesi Ömer Yazgan, Mehmet Kanbur ve Erdoğan Yazgan'la birlikte, 15 gün içinde yargılanmış ve 28 Ocak 1983'te İzmit'te idam edilmişti. Darbe anayasasının koruyucu şemsiyesi nedeniyle, mağdurların hak talebi imkanı olmamıştı. Şimdi ise bir umut ışığı doğdu. Aileler, hesap sormak için hazırlık yapıyor. "Çok mutluyum, sanık sandalyesinde oturduklarını görmek bile bana yeter." diyen anne Aysel Yukarıgöz, darbenin başındaki isim Kenan Evren hasta iken Allah'a şifa vermesi için dua etmiş. Aysel Yukarıgöz, bu davranışının nedenini, "Allah ona normal bir ölüm nasip etmesin. Vicdan azabından kıvransın." sözleriyle aktarıyor. Aile sadece Evren'in değil, darbeye karışan tüm cuntacıların, 160 kişilik danışma meclisi üyelerinin ve işkenceye karışanların da yargılanmasını istiyor. Kardeşi Yılmaz Yukarıgöz ise diğer mağdurlarla birleşerek ortak şikâyet dilekçeleri hazırlamış. Yılmaz Yukarıgöz, "Anayasa paketi Meclis'ten geçsin veya halkoylamasından çıksın, hemen ertesi günü savcılığın kapısında olacağız." ifadesini kullanıyor.
Ramazan Yukarıgöz, idamından 10 dakika önce ailesine mektup yazmış ancak bu mektup 'sakıncalı' bulunarak sevenlerine teslim edilmemişti. Ailenin ısrarlı mücadelesi sonucu Genelkurmay Başkanlığı 26 yıl sonra mektupları teslim etti. Geçtiğimiz yıl 'sakıncalı' listesinden çıkarılan 'son mektuba' ulaşan anne Aysel Yukarıgöz, darbecilerin yargılanmasını istemiş, "Babası bu mektubu göremeden öldü. İnat ettim ölmeyeceğim, onların yargılanmasını görmek istiyorum." demişti