15 Temmuz darbe girişimi sırasında İncirlik üssünde neler olduğuna dair ayrıntılar ortaya çıkıyor.
Abone olCUNTACILARIN darbe girişiminde ön planda Hava Kuvvetleri Komutanlığı ile Jandarma Genel Komutanlığı birliklerinin kullanılması öngörülürken, Adana’daki İncirlik Üssü’nün de hava operasyonlarında aktif şekilde kullanılacağı, Anadolu’da beklenen başarı sağlanamayınca Ankara’daki Akıncılar Üssü ile sınırlı kalındığı anlaşıldı.
2 YIL ÖNCE PARALEL YAPI SORUŞTURMALARINDA ADI GEÇMİŞTİ
2 yıl önce 'paralel yapı' ile ilgisi bulunduğu iddialarına muhatap olan İncirlik Üssü’nün Türk Komutanı Tuğgeneral Bekir Ercan Van’ın darbe girişiminde Hava Kuvvetleri’nde '2'nci adam' olarak görevlendirildiği de ortaya çıktı. 15 Temmuz gecesi İncirlik’te geçici olarak konuşlanan Konya’dan bir F-16 filosunun ise direnerek darbeye katılmadığı netleşti.
İNCİRLİK AKTİF OLARAK KULLANILACAKTI
Darbe girişimi gecesi İncirlik Üssü'nün sadece Ankara ve İstanbul’da alçak uçuş yapan savaş uçaklarına havada yakıt ikmali yaptığı bilinirken, o gece ve izleyen günlerde elde edilen bilgilerle, bu üssün ve komutanının 'hangi forksiyonu icra edeceği' tam olarak ortaya çıktı. Buna göre, Çukurova bölgesinin merkezi olan Adana’da tugay ve jandarmanın darbe hazırlığında 'saf dışı' olması nedeniyle, İncirlik aktif olarak kullanılacaktı. Bir Amerikalı bir de Türk komutanın bulunduğu bu üste, Türk Komutan Tuğgeneral Bekir Ercan Van ve altındaki karargah subayları ve pilotlar Ankara ve İstanbul’da erken başlayan darbe operasyonunda havadaki uçaklardan ikisine yakıt ikmali yapmak üzere havalandı. Daha sonra bir tanker uçak da Kayseri bölgesinde görevli olarak havalandı, ancak yakıt ikmali yapmasına gerek kalmadan döndü.
DARBEDEN VAZGEÇİRMEYE ÇALIŞMIŞLAR
Bu sırada Adana Valisi, Cumhuriyet Başsavcısı ve Tugay ve Jandarma Komutanı, İncirlik Komutanı Tuğgeneral Bekir Ercan Van'ı telefonla arayarak darbeden vazgeçmesi için ikna etmeye çalıştıysa da sonuç alamadı. Bunun üzerine üssün elektrikleri ile buradan çıkacak kara araçlarının da önü kesildi. Kent merkezine yönlendirilen bu araçlardan birinin mühimmat yüklü olduğu belirlendi.
DİRENECEĞİ BİLİNEN SUBAYLAR EVLERİNE GÖNDERİLMİŞ
İncirlik Komutanı Tuğgeneral Bekir Ercan Van kuşatıldığını anlayınca Osmaniye’deki jandarma birliğinden yardım istedi. Bu da engellenince Adana’da darbecilerin askeri harekat alanı sınırlı kaldı. Komutanın yanısıra 10'uncu Tanker Üs Komutanlığı Kurmay Başkanı, Destek Kıta Komutanı albaylar ile pilotların birlikte hareket ettiği İncirlik’te o saatlerde görevli sadece bir astsubayın darbeye direndiği, direnebileceği bilinenlerin ise dış görevlere ya da evlerine gönderildiği belirlendi.
ABD'DEN İLTİCA İSTEĞİNE OLUMSUZ YANIT
Sabaha karşı darbe girişiminin başarısızlıkla sonuçlanacağı anlaşıldığında, il yöneticileri komutandan teslim olmasını bir kez daha istedi. Komutan Van ise bu saatlerde İncirlik’teki ABD makamlarına başvurarak iltica isteğinde bulunduysa da, talebin iletildiği ABD’nin Avrupa Komutanlığı’ndan olumsuz cevap geldi. Tuğgeneral Bekir Ercan Van ikna edilip teslim alındıktan sonra İncirlik Üssü ile ilgili olarak Genelkurmay’ın idari soruşturmasının yanı sıra 2 aşamalı adli soruşturma yapıldı. 7 savcının yürüttüğü bu inceleme ve soruşturmalar ile ifadelerin alınması dün gece büyük oranda tamamlandı. İncirlik Üssü’nden komutan dahil 15 rütbeli tutuklandı, gözaltındaki 7 askerin sorgulanması ise sürüyor. Aramalarda Kurmay Başkanı’nın kasasından çıkan 17 bin liranın ise Kartal Vakfı’na ait olduğu belirlenerek bu vakfın hesabına yatırıldı.
'PARALELCİ DEĞİLİM' DEMİŞ
Tutuklanan İncirlik Üs Komutanı Tuğgeral Bekir Ercan Van hakkında 2 yıl önce 'paralelci' olduğuna ilişkin olarak bazı internet sitelerinde iddialar yer aldığı, bunun üzerine adliyeye başvurarak sözkonusu yayınların 'önlenmesi ve silinmesi' kararı aldırttığı da ortaya çıktı.