Siirt'te bir evde 4 ayda 300'den fazla yangın çıkmasıyla ilgili Dokuz Eylül İlahiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ömer Dumlu açıklama yaptı.
Abone olSiirt'te Toprak ailesinin evinde çıkan yangınlar tartışma konusu oldu. Yaşanan olay sonrası yorumların ardı arkası kesilmedi.
Bazılarına göre evi cinler yakıyor bazına göre ise yangın pislikten çıkıyor.
Dokuz Eylül İlahiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ömer Dumlu evde sürekli yangın çıkmasına ilişkin olayın cinler tarafından yapılmış olabileceği yönündeki iddiaların gerçeği yansıtmadığını, İslami bilgiler ışığında bunun mümkün olmadığını belirtti.
Dumlu, 'Cinlerin insanlar üzerinde sadece psikolojik olarak etkileri vardır. Ancak maddi olarak tesirde bulunup yangın çıkarmaları mümkün değildir. Kur'an-ı Kerim'de cinlerden bahsedilen Cin Suresi, Rahman Suresi gibi sureler var' dedi.
Dumlu, yaptığı açıklamada, Siirt'te son 4 ayda evlerinde 300'e yakın yangının çıktığı aile ilgili haberlerin kamuoyunda geniş bir biçimde yer aldığını, konunun ilginç olması nedeniyle farklı nedenlerin tartışıldığını ifade etti.
Yangınların cinler tarafından çıkarıldığına ilişkin iddiaların gerçeği yansıtmadığını, bu yönde kuşku duymanın dahi İslami bilgiler ışığında mümkün olmadığını söyleyen Dumlu, gerek Kur'an-ı Kerim, gerekse de diğer İslami kaynaklar incelendiğinde cinlerin dünyada maddi tesirine yönelik hiçbir bilginin bulunmadığını kaydetti.
CİNLERİN İNSAN ÜZERİNDE PSİKOLOJİK ETKİSİ VAR
Dumlu, şöyle devam etti:
''Cinlerin maddi olarak dünyada herhangi bir tahribatına dair en küçük bir bilgi dahi yok. Cinlerin insanlar üzerinde sadece psikolojik olarak etkileri vardır. Ancak maddi olarak tesirde bulunup yangın çıkarmaları mümkün değildir. Kur'an-ı Kerim'de cinlerden bahsedilen Cin Suresi, Rahman Suresi gibi sureler var. Cinlerin, Hz. Peygamber, Kur'an-ı Kerim okuduğu vakit dinlediklerine dair ayetler de vardır. Bu kaynaklar okunduğunda cinlerle ilgili bilgiye ulaşılabilir. Bu çerçevede belirtilen yangınların cinler tarafından çıkarılması söz konusu değildir.''
BİRGİ KİRLİLİĞİNE YOL AÇILMAMALI
Medyada İslami kavramlarla ilgili bilgilere yer verilirken çok dikkatli olunması gerektiğine işaret eden Dumlu, geçmişte yazılmış bazı kitaplarda cinlerle ilgili yanlış bilgilere yer verilmiş olabileceğini, her kitapta yazılanın doğru olacağına dair bir kuralın olmadığını söyledi.
Basın kuruluşlarının dini konularla ilgili haberlerde mutlaka konuyla ilgili ehil insanlarla görüşmesi gerektiğini söyleyen Dumlu, ''Bu konularda toplumda bilgi kirliliğine yol açılmamalı. Din konusunda medya çok dikkatli davranmalı ve yanlış bilgilerin toplumda yayılmasına izin vermemelidir'' diye konuştu.
Son 4 ayda henüz belirlenemeyen nedenle 300 defadan fazla yangının çıktığı ev ve aile, Siirt Üniversitesi'nin yanı sıra ve il müftülüğü tarafından da incelenmiş, olayın cinlerden kaynaklanabileceği iddiaları ortaya atılmıştı.