Işık Koşaner'in veda mesajında, Balyoz ve Ergenekon davalarındaki tutuklama ve yargılamaları eleştirmesi yargıya gidebilir...
Abone olGenelkurmay Başkanlığı görevinden emekliliğini isteyen Orgeneral Işık Koşaner'in veda mesajında, Balyoz ve Ergenekon davalarındaki tutuklama ve yargılamaları eleştirmesi dikkat çekti. Hukukçular bu eleştirilerin, adil yargılamayı ve yargı görevini yerine getirenleri açık bir şekilde etkilemek amacı taşıdığını düşünüyor.
Koşaner'in veda mesajındaki "Çok sayıdaTSKmensubunun somut delillere dayanmayan iddialar nedeniyle soruşturmalara tabi tutulması, tutuklanması ve yargılanmasının tüm TSK personeli tarafından üzüntü, endişe ve kırgınlıkla izlendiği" yönündeki açıklamasının TCK'nin 288 maddesine göre 'Adil yargılamayı etkilemek' suçuna girdiği belirtiliyor. Ayrıca yine aynı mesajda, "Tutuklu bulunan 14 general/amiral ve 58 albay, hürriyetlerinin tahdit edilmesinin yanı sıra, mevcut yasalarımız gereğince bu yıl yapılacak Yüksek Askerî Şûra'da değerlendirmeye girme hakkını kaybetmiş ve peşinen cezalandırılmıştır." ifadesinin ise TCK'nın 277. maddesine göre 'Yargı görevini yapanları etkilemek' suçunu teşkil ettiği vurgulanıyor.
Emekli Askerî Hâkim Ümit Kardaş: Koşaner'in veda mesajındaki açıklamaları açık bir şekilde yargıya müdahale anlamı taşıyor. Ayrıca Koşaner, TSK Personel Kanunu'nun 65. maddesine de muhalefet ediyor.
Emekli başsavcı Reşat Petek: Bir nevi kendini mahkeme yerine koyarak, yargılamanın somut delillere dayanmadığını iddia ediyor. Bu açıklama TCK'nın 288. maddesine göre 'Adil yargılamayı etkilemek' suçuna girer ki bu suçtan dolayı birçok gazeteci ve köşe yazarı hakkında açılmış davalar var.
Eski Savcı Gültekin Avcı: Işık Koşaner ve diğer kuvvet komutanlarının birlikte hareket ederek emekliliklerini istemeleri Askerî Ceza Kanunu'na göre disiplin suçu teşkil etmektedir. Bu tarz hareket halkı ve astları yani emri altındaki askerî personeli isyana teşvik etme olarak anlaşılabilir.